Činjenice o škotskom viskiju

Upoznajte ovo piće uz devet činjenica o škotskom viskiju koje bi svaki ljubitelj viskija trebao znati.

1. Ostvaruje ogroman porezni prihod

Izvoz viskija škotskoj vladi generiše  125 funti u sekundi. Iz Škotske se svake sekunde izvozi nešto manje od 38 boca viskija. Položene od jednog kraja do drugog, 99 miliona boca viskija koji se izvozi svake godine prevalio bi udaljenost između Edinburgha i New Yorka – šest puta.

2. Jedan slad može doći iz nekoliko bačvi

Česta je zabluda da je viski od jednog slada proizvod jedne bačve. Zapravo je proizvod jedne destilerije i može dolaziti iz nekoliko bačvi.

3. Škotska ima viskija u izobilju!

Škotska je dom za više od 20 miliona bačvi viskija koji sazrijeva. To je gotovo četiri za svaku osobu koja tamo živi.

4. Cijene rijetkih viskija mogu biti vrtoglave

2015. godine, kristalni dekanter viskija Macallan Imperiale ‘M’ od 6 litara osvojio je prestižnu titulu najskupljeg viskija na svijetu kada se prodao na aukciji u Hong Kongu za 628 205 američkih dolara. Ovaj rekord srušen je 2018. godine kada je boca Macallan Valerio Adami 1926 prodata za nevjerovatnih 848.000 funti.

5. Ime ima značenje

Viski na galskom glasi „uisge beathe“, što znači „voda života“.

6. Mnogo viskija se gubi tokom sazrijevanja

Viski čuvan u bačvama postepeno isparava otprilike 2% godišnje. To se naziva poznatim udjelom ‘anđela’.

7. Izvrstan je za lokalno zapošljavanje

Razlog zbog kojeg se toliko destilerija oslanja na lokalne zaposlenike – često generacije porodica – je zato što se računa da takva radna snaga proizvodi dosljedne stilove viskija.

8. Mora doći iz Škotske

Škotski viski može se nazvati škotskim viskijem samo ako je ostavljen najmanje tri godine da odleži u bačvama u Škotskoj. Neke bačve drže viski znatno duže od ovog vremena.

9. Miješanje starijih, oštrijih viskija

Blended viski nastao je u vrijeme kada je single malt viski bio znatno mlađi i oštriji nego danas. Mješavine se sastoje od 15 do 50 pojedinačnih viskija, što svjedoči o umjetnosti miješanja.