Denis Vlahovac: Radim isključivo originalne koktele

Intervju: Denis Vlahovac, koktel majstor

Denis Vlahovac rođen je 1989. godine u Pakracu, a odrastao u Daruvaru gdje je i završio srednju školu prije selidbe u Opatiju na fakultet. Denis nakon završetka Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, preselio se u New York gdje je počeo raditi kao barista i konobar u restoranima te usput završio Columbia Bartending Agency kurs za barmena, odnosno koktel majstora. Nakon toga se preselio u London, gdje je također proveo godinu dana radeći uglavnom evente. Zbog korone vratio se u svoju državu i osnovao Cocktail Empirea.

Recite nam više o sebi?

Zovem se Denis Vlahovac, imam 33 godine te dolazim iz malog grada u Slavoniji, Daruvara i trenutno živim u Zagrebu. Imam svoju firmu za koktele na poslovnim eventima i proslavama poput vjenčanja te se bavim edukacijama, radionicama i savjetovanjem gdje nastojim približiti kvalitetne koktele široj publici. Radim isključivo originalne koktele te sam pravim sirupe, cijedim limune, radim dekoracije i smišljam recepte. Prije osnutka firme živio sam 7 godina izvan Hrvatske gdje sam se odselio nakon završetka fakulteta i tamo sam naučio sve potrebno da se bavim ovime čime se bavim danas.

Kako izgledan jedan vaš radni dan?

Sve zavisi od dana do dana. Preko tjedna dan mi obično počinje treningom kickboxa te nakon toga sjedam za laptop da pošaljem ponude i posvetim se društvenim mrežama. Nakon toga vjerojatno imam par sastanaka te ukoliko drugi dan imam event onda moram ići do skladišta sve pripremiti za posao. Vikend je drugačiji jer se tada rade eventi i te dane sam uglavnom na putu. Tu se dosta vremena izgubi na prebacivanje stvari iz skladišta u kombi poput šankova, čaša, leda, sokova, sirupa i svega potrebnog za organizaciju jednog koktel eventa. Uglavnom nemam baš previše vremena za sebe i svoju bolju polovicu no uvijek nastojim odvojiti vrijeme za svoje fizičko i psihičko zdravlje i za ljude do kojih mi je stalo. Redovito se također bavim nogometom koji mi služi kao opuštanje od stresa.

Šta podrazumijeva pravljenje koktela, koja je razlika između toga i običnog bartendinga?

Napraviti koktel podrazumijeva pripremiti sve za taj koktel prije same izrade. Tu postoji mnogo koraka koje gost ne vidi, a koje prethode samoj izradi koktela. Ja uživam u svakom koraku pripreme koktela, a priprema počinje smišljanjem recepta i odlučivanjem koje sirovine ćemo koristiti. Primjerice u većini koktela se koristi sok od limuna ili limete te njih treba nacijediti. Sirup je još jedan česti sastojak u koktelima te njega treba napraviti. Onda treba odrediti koji ćemo alkohol koristiti ukoliko radimo alkoholni koktel. Te nakon toga treba dodati sokove ukoliko se odlučimo za njih te treba odrediti čašu, led i dekoraciju. Onda to treba probati i vidjeti jesmo li na dobrom putu. Ima jako puno posla u izradi koktela no taj posao dopušta veliku kreativnost i mislim da svi koktel majstori vole svoj posao. Rekao bih da je u kreativnosti glavna razlika.

Koliko dugo se bavite ovim poslom?

Svoju firmu imam 3 godine no ovim poslom se bavim gotovo 10 godina. Počeo sam kao konobar te sam usput radio i kave odnosno bio barista. Zatim sam u New Yorku završio školu za barmena i od tada sam krenuo u ovom smjeru. U zadnje vrijeme sam se počeo zanimati za vina te sam nedavno završio tečaj za sommeliera te se planiram dalje educirati jer mislim da je to jedini način da unaprijedim svoje znanje i prenesem to na svoje suradnike i naravno goste. Nedavno sam postao i predavač na fakultetu gdje predajem Sommelierstvo i žestoka pića i koktele.

Kako postati dobar barmen?

Dobro pitanje. Mislim da treba naučiti slušati druge i učiti od drugih i uvijek ulagati u svoje znanje kroz teoriju, ali još važnije praksu. Veliki problem kod barmena je njihov ego, isto kao i kod kuhara. Veliki barmeni i veliki kuhari su oni koji i od konobara, barbacka ili pomoćnog kuhara vide što i kako se unaprijediti, bilo to kroz prilagodbu mentaliteta ili kroz sam način rada. Biti dobar barmen podrazumijeva ne samo napraviti najukusniji koktel već uživati u poslu tako da to gost vidi i osjeti. Kada voliš svoj posao to dolazi samo od sebe. Ono što ti onda preostaje je učiti i vježbati. Detalji i konstantnost. Dvije ključne stvari. Svaki koktel koji izbacimo pa makar ga radili stoti put mora isto izgledati i biti istog okusa. A detalji su ono što gost jako cijeni. Jedan mali primjer je umjesto da prstima stavljamo dekoraciju možemo ju staviti pincetom. Takvih detalja pri izradi koktela ima mali milijun i gost će to znati prepoznati i cijeniti će to.

Najdraži koktel koji uvijek rado pravite?

Moj omiljeni koktel za popiti je old fashioned. Volim viski i svatko tko želi ući u svijet viskija preporučam mu da počne s ovim koktelom. Koktel koji najviše volim raditi? Jedan moj originalni koktel pod nazivom Bohemian bitter. Sastoji se od gina, vermoutha bianco, pelinkovca, soka od naranče, soka od limuna i šećernog sirupa. Pokazao se kao najpopularniji koktel na eventima i svugdje ga nosim sa sobom. Ponosan sam što je relativno jednostavan za napraviti, a izrazito ukusan čak i ljudima koji ne vole gorke stvari poput pelinkovca.

Za kraj, poruka za naše čitaoce?

Volio bih kada bi ste se svi okušali u izradi koktela kod kuće. Puno je lakše nego što mislite, a to je ono kako ćete prepoznati što volite i bit ćete voljni naručiti određene nove, originalne koktele vani kada izađete u grad. Ti kokteli ne moraju biti alkoholni. Čak štoviše bezalkoholni kokteli su hit i ja ih radim na svim eventima koje redim. Često u Zagrebu imam radionice i na svim radionicama ljudi se iznenade koliko je ustvari lagano ući u svijet koktela. No kada jednom uđete teško ćete izaći iz njega.