Volim da eksperimentišem i tradicionalne recepte prilagodim modernom dobu, kao i da ostavim svoj lični pečat.
U svijetu kulinarstva i slatkih poslastica, Lidija Đurić, poznatija kao “Moje đakonije”, osvaja srca ljubitelja hrane svojim kreativnim i ukusnim receptima. Kao strastveni food blogger, Lidija dijeli svoje kulinarske avanture na Instagramu, inspirišući mnoge da se oprobaju u kuhinji i stvore nešto posebno. U ovom intervjuu, Lidija govori o svom putu do svijeta poslastica, omiljenim sastojcima, tehnikama, kao i tajnama uspješnih recepata koji osvajaju njene pratioce. Pridružite nam se dok otkrivamo šta stoji iza magije Lidijinih slatkih umjetnosti.
Intervju: Lidija Đurić, food blogger
Za početak nam recite nešto više o sebi.
Ja sam Lidija – Moje đakonije, obožavam hranu, volim da stvaram slatku umetnost svojim rukama. Pored toga, volim da delim recepte i na taj način da inspirišem i druge da stvaraju nešto lepo i ukusno.
Kako ste razvili strast prema kuhanju poslastica i šta Vas je inspirisalo da dijelite svoje recepte na Instagramu?
Sasvim spontano, prvi kolač sam napravila pre 7 godina za svoje najbliže uspeo je, svi su bili oduševljeni, a meni je to dalo volju i motivaciju da nastavim da pravim.
Koji su Vaši omiljeni sastojci ili tehnike pri pripremi slastica, i zašto?
Pre svega ljubav, koja je glavni pokretač, a pored toga omiljeni sastojak je bela čokolada.
Što se tehnike tiče, najviše volim torte i kolače koje kakve su spolja – takvi su i unutra.
Kako pronalazite ravnotežu između klasičnih recepata i vlastitih inovacija ili modernih pristupa u kuhinji?
Volim da eksperimentišem i tradicionalne recepte prilagodim modernom dobu, kao i da ostavim svoj lični pečat.
Koji su najvažniji faktori koje uzimaš u obzir prilikom odabira recepata za svoje poslastice na Instagramu? Kako se prilagođavaš preferencijama svoje publike?
Najvažniji faktori su kvalitet, da je jelo ukusno, recept tačan i napisan do najsitnijih detalja i da svako, pa i početnici, mogu da ga pripreme u svojoj kuhinji.
Kako planirate svoj sadržaj na Instagramu, i jesu li neki od Vaših postova planirani unaprijed ili su spontani?
Uglavnom su spontani, ako izuzmemo saradnje koje su pažljivo osmišljene i isplanirane.
Možete li podijeliti s nama neke od svojih omiljenih recepata za slastice koji su posebno popularni među tvojom publikom na Instagramu?
Kinder Maxi King, popularni slatkiš u formi torte! Neverovatno ukusan, kremast, sa čokoladnom- brownie korom, osvežavajućim filom od sira i sa karamelom u jezgru. Odozgo je ganache posut komadićima pečenog lešnika.
Sastojci:
Za karamel
200 g šećera
200 ml mlečne slatke pavlake ili pavlake za kuvanje
prstohvat morske soli
50 g maslaca
1 kašičica arome vanile
Brownie kora
125 g maslaca
200 g tamne čokolade
4 jajeta
prstohvat morske soli
4 kašike šećera
Za fil
500 g mascarponea
500 ml mlečne slatke pavlake
100 g šećera u prahu
*ako koristite biljnu slatku pavlaku dodatni secer nije potreban
Ganache
150 g tamne čokolade
50 g mlečne čokolade
200 ml mlečne slatke pavlake
Priprema:
Prvo pripremiti karamel. Slatku pavlaku nasuti u serpicu, zagrejati na nižoj temeperaturi, ne treba da provri. Šećer ubaciti u čistu, dublju i suvu šerpicu, staviti na nizu temperaturu i ostavite da se otopi, treba da postane potpuno tečan i zlatne boje. Povremeno prodrmajte šerpicu da bi se ravnomerno otopio. Naspite slatku pavlaku, pazite jer će da zapeni i mešajte sve dok se šećer ponovo ne otopi i dok smesa ne bude kompaktna. Dodajte maslac, aromu vanile i prstohvat soli. Sjedinite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Za to vreme pripremite koru. Kalup prečnika 24 do 26 cm obložite pek papirom. Rernu zagrejte na 170°C. Maslac i čokoladu otopite na srednjoj temperaturi, ostavite da se prohladi, treba da bude mlaka. Belanca umutite u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Žumanca umutite sa šećerom dok smesa ne pobeli i ne dobije na volumenu. U tu smesu dodajte belanca, lagano sjedinite, dodajte otopljenu čokoladu, izmešajte. Naspite u kalup i pecite 20 minuta na 170°C. Gotovu koru ohladite. Umutite mlečnu slatku pavlaku. Mascarpone kratko umutite sa šećerom u prahu, dodajte slatku pavlaku i lagano sjedinite. 1/3 ostavite sa strane. Stavite obruč na koru ili ako imate acetatnu foliju. Preko kore dodajte fil tako da u sredini napravite udubljenje u tu naspite katamel krem. U kesu za dekoraciju preostali fil i rasporedite preko karamel kreme. Ostavite da se ohladi neko vreme u frižideru pa dodajte ganache. Slatku pavlaku nasuti u šerpicu, staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi ali ne treba da provri, skinuti sa ringle i ubaciti izlomljenu čokoladu. Ostaviti kratko da odstoji pa dobro izmešati, preliti preko fila i vratiti u frižider da malo stegne, dekorisati po želji i vratiti na hlađenje još nekoliko sati, najbolje bi bilo preko noći.
Za kraj, poruka za naše čitaoce.
Najlepši događaji u životu se slave uz voljene ljude i hranu. Budite radoznali, eksperimentišite, kuvajte sa mnogo ljubavi i pažnje za vaše najbliže i uživajte u svakom trenutku.