Osvjetljenje u restoranima

U gastronomiji je kupac na prvom mjestu. Iznad svega, važno je da se kupac osjeća dobro, a jedan od važnijih čimbenika u postizanju toga je rasvjeta.

Greške u rasvjeti

Jedna od glavnih grešaka vlasnika je odabir osvjetljenja prema načinu na koji izgledaju uređaji (njihov dizajn), a ne prema njihovoj funkcionalnosti. Posao se također smatra izvršenim kada se rasvjeta instalira, bez obzira gdje i sa kojom svrhom.

Uspjeh osvjetljenja u određenom prostoru mjeri se utiscima i osjećajima ljudi kojima je prostor određen. Osvjetljenje također treba integrisati s arhitekturom i ostatkom dizajna interijera. Koraci ka dobrom osvjetljenju trebaju definirati svrhu prostora i način na koji se koristi. Ovo diktira i potrebnu količinu svjetlosti.

U restoranima i drugim zatvorenim objektima osvjetljenje treba podesiti, ručno ili automatski u različitim prilikama, dobu dana, količini dnevnog svjetla (godišnja doba) itd.

Rasvjeta u kuhinji

Kada je riječ o kuhinji restorana, sigurnost je najvažnija. Pravilno osvjetljenje osigurava da osoblje za kuhanje i čekanje može u potpunosti vidjeti kuhinjsko posuđe koje koristi. Za kupce je također važno da mogu sigurno prošetati restoranom gledajući kamo idu i što jedu.

Osvjetljenje je dizajnirano prvenstveno za osobu, a ne da odgovara arhitekturi restorana ili dizajnu interijera. Ovo je prvo i posljednje pravilo u stvaranju dobre rasvjete u bilo kojoj vrsti objekta.