Tipovi vinskih čaša

Bez obzira na vrstu vina – crno, bijelo, slatko, suho, lagano – ili bilo koju sortu, važno je poslužiti i piti vino iz odgovarajuće čaše koja najbolje odgovara određenim karakteristikama vina kako biste dobili maksimalan ukus i iskustvo.

Zaista, velika raznolikost vinskih čaša dizajnirana je da zadovolji potrebe vina. Zbog toga je razumijevanje širokog asortimana vinskih čaša od suštinske važnosti za potpuno uživanje u kolekciji vina i pružanje nezaboravnog iskustva gostima vašeg restorana.

Anatomija vinske čaše

Od vrha prema dolje, nalaze se četiri dijela vinske čaše – obod, balon, nožica i baza. Obod bi trebao biti gladak kako bi vino moglo bez napora teći iz čaše.

Najbolje vinske čaše imat će tanak glatki obod koji omogućava laku konzumaciju, dok manje poželjne staklene čaše mogu imati kvrgavi obod koji umanjuje doživljaj vina. Balon pruža odgovarajući volumen za vino i sužava se prema vrhu čaše kako bi se stvorio uži otvor iz kojeg se pije dok se aroma distribuira prema nosu.

Baloni će se znatno razlikovati ovisno o vrsti vinske čaše – na primjer, čaše za crno vino imaju šire balone od čaša za bijelo vino, a čaše dizajnirane za šampanjac i pjenušava vina imaju visoke uske balone koje pomažu u očuvanju pjenušca.

Vinsku čašu treba držati za bazu, jer se tjelesna toplota prenosi držanjem vinske čaše za balon, zagrijavajući vino, umanjujući okus i izgled. Također, baza funkcioniše kao oslonac za čašu vina da uspravno stoji na stolu.

Čaše za crno vino i čaše za bijelo vino

Čaše za crno vino i čaše za bijelo vino razlikuju se po veličini i obliku, a čaše za crno vino imaju veće, zaobljenije balone dizajnirane da upiju arome i okuse povezane s crnim vinima. Iako su čaše za crno vino uglavnom više od čaša za bijelo vino, čaša za vino Bordeaux spada među najviše čaše za crveno vino, a njegov nešto manji balon pogodan je za teže merlote. S druge strane, čaša za Burgundy, sa svojim širim balonom, najprikladnija je za svjetlije Pinot Noire koji imaju delikatnu aromu.

Balon čaše za bijelo vino uspravniji je i uži, čuvajući hladniju temperaturu dok ispušta arome. Zrela bijela vina smjelih okusa treba poslužiti u visokoj, ravnoj čaši, a slatka mlada bijela vina najbolje je poslužiti u čaši s nešto većim otvorom.

Ostale čaša za vino

Čaše za rose obično imaju kratke balone i biraju se prikladno prema starosti rose vina. Mlađa, slađa rose vina najbolje je poslužiti u vinskoj čaši s blago zvonastim oblikom koja omogućava da se slatkoća vina bolje stopi s okusnim pupoljcima, dok je starija rose vina najbolje poslužiti u malo suženoj vinskoj čaši koji pojačava puni okus vina.

Desertna vina, sa većim procentom alkohola, najbolje je poslužiti u znatno manjim čašama koje priliče manjim količinama. Čaše za pjenušava vina su visoke, uspravne i uske, dizajnirane da zadrže karbonizaciju i okus šampanjca, prošeka ili astija u sebi.