Vedran Bošković: Kuhajte hranu koja vam je fina, ne pretjerujte s količinama i uživajte u životu

Društvene mreže mogu lako biti mjesto “lažnog života” ali mislim da u svijetu hrane to i nije baš tako jer su tu stvari dosta jednostavnije. Što se tiče ideja to nije toliko teško jer kada bi samo pripremio tradicionalna jela iz Hrvatske i susjednih država imao bi štogod objavljivati sljedećih nekoliko godina a ljudi nekako ipak najviše vole baš te tradicionalne recepte, barem se meni tako čini.

Upoznajte Vedrana Boškovića, magistra elektroenergetike koji je svoju strast prema kuhanju pretvorio u uspješnu karijeru food blogera. U ovom intervjuu, Vedran govori o svom blogu “Začinjeno s ljubavlju”, dijeli savjete za održivo kuhanje i otkriva kako je inspiraciju za svoje recepte pronašao u svakodnevnom životu. Saznajte više o njegovom angažmanu u pokretu “Zero Food Waste” i kako kreativno koristi sve dijelove namirnica u svojoj kuhinji.

Intervju: Vedran Bošković, magistar elektroenergetike, food blogger i kuhar

Recite nam nešto više o sebi.

Moje ime je Vedran Bošković, rođeni Slavonac ali zadnjih 15ak godina sa zagrebačkom adresom. Za sebe volim reći da sam full time food blogger ali zapravo sam i magistar elektroenergetike, kuhar, fotograf hrane, kreator digitalnog sadržaja… Veliki zaljubljenik u kuhanje i gastronomiju općenito te sad odlučio slijediti svoju strast, a ne struku tako da sam danas tu gdje jesam, skupa sa svojom suprugom vodim studio za kreaciju digitalnog sadržaja i održavanje kulinarskih radionica.

Šta Vas je potaknulo da počnete dijeliti kulinarske avanture na društvenim mrežama?

Potaknula me supruga jer je vidjela da stalno fotkam to što skuham, a ja sam nekako vrlo lako i brzo prihvatio taj savjet. I te 2015. je nastao moj blog “Začinjeno s ljubavlju” na kojem objavljujem recepte koje sam isprobao ili kreirao uz prateće fotografije i kratki uvod.  Naravno da su tu i društvene mreže na kojima sam prisutan, a preko kojih i dolazim do najvećeg broja pratitelja.

Možete li opisati koncept „Zero Food Waste“ i kako ga primjenjujete u svojoj kuhinji? Za naše čitaoce koji možda nisu upoznati s tim, možete li pojasniti šta tačno to znači?

Zero food waste iliti kako ne bacati hranu je hvale vrijedan globalni pokret kojim se potiče ljude da malo više razmišljaju o tome kako maksimalno iskoristiti svaku namirnicu. Kod nas u studiju se trudimo maksimalno paziti da nema bacanja hrane i to na način da se od viška hrane, bilo sirove ili već pripremljene,  kreiraju nova jela, pripremaju se temeljci i umaci ili u krajnjem slučaju humus kao gnojivo za biljke koje imamo. 

Kako pronalazite kreativne načine za iskoristiti sve dijelove namirnica i smanjiti otpad, a istovremeno stvarati ukusna jela?

Ta iskoristivost danas i nije toliko jednostavna posebno zbog intenzivnog uzgoja povrća i korištenja pesticida i insekticida pa onda treba pripaziti da znamo otkud naše namirnice dolaze. A za pronaći kreativni način kako iskoristiti sve dijelove namirnica dovoljno je samo malo se poslužiti internetom jer se vrlo lako mogu pronaći ideje koje su fantastične! Salata od stabljike brokule, čips od lista cvjetače, stavljanje višak voće u ocat kako bi dobili aromatizirani ocat, dehidriranje kore citrusa, ideja je stvarno puno, samo treba malo istražiti.

Koje su najčešće namirnice ili dijelovi hrane koje ljudi često bacaju, ali se zapravo mogu iskoristiti na različite načine u kuhinji?

To su svakako kore i stabljike voća i povrća a mogu se iskoristiti na super načine! Evo još nekoliko ideja koje mi padaju napamet: pesto od lista mrkve ili rotkvice. Isto tako se može ispeći kore ili stabljike te onda napraviti ukusnu krem juhu. E da, dosta se baca kruha ali toliko ga je jednostavno sačuvati jer napraviti krušne mrvice ili krutone je čas posla!

Na koji način održavate dosljednost u objavljivanju sadržaja na društvenim mrežama, i kako pronalazite inspiraciju za nove ideje?

Ja sve što objavim, stojim iza toga, bilo da je riječ o receptu, recenziji proizvoda ili restorana ili nečeg trećeg! Društvene mreže mogu lako biti mjesto “lažnog života” ali mislim da u svijetu hrane to i nije baš tako jer su tu stvari dosta jednostavnije. Što se tiče ideja to nije toliko teško jer kada bi samo pripremio tradicionalna jela iz Hrvatske i susjednih država imao bi štogod objavljivati sljedećih nekoliko godina a ljudi nekako ipak najviše vole baš te tradicionalne recepte, barem se meni tako čini.

Koje vrste sadržaja najviše privlače Vašu publiku na Instagramu i blogu? Kako prilagođavate sadržaj različitim interesima pratioca?

Mislim da prilagođavanje sadržaja nije potrebno jer ljudi znaju kakvu hranu i kakva jela ja pripremam te što mogu očekivati od mojih recepata. Što se tiče popularnosti rekao bi da su to tradicionalni recepti i oni koji idu pod kategoriju “comfort fooda” poput na primjer pizze.

Možete li podijeliti s nama neki od svojih omiljenih recepata.

Evo jedan koji je jako popularan i koji se nakon objave na Instagramu jako brzo proširio. 

Za kraj, poruka za naše čitaoce. 

Kuhajte hranu koja vam je fina, ne pretjerujte s količinama i uživajte u životu! Život je zapravo jako lijep ako se okružimo ljudima koji su nam dragi, a ako imamo sreću da i oni uživaju u hrani onda ćete uvijek imati super temu za razgovor i smijeh! Ako vam nešto ne uspije, shvatite to samo kao korak prema napretku i ne odustajte, budite nasmijani i samo hrabro koračajte ovim svijetom! Vidimo se negdje za stolom kad nam se putevi sretnu!