Zdravstveni benefiti slatkog krompira

Slatki krompir se još zove lpomoea batatas. 

Bogat je antioksidantom koji zovemo beta-karoten, i koji je veoma efikasan kod povećavanja nivoa vitamina A u krvi, posebno kod djece.

Slatki krompir je bogat hranjivim tvarima, vlaknima, zasitan je i ukusan. Može se kuhati, peći, kuhati na pari ili pržiti. Obično je narandžaste boje, ali ga možete naći i u drugim bojama poput bijele, crvene, pink, ljubičaste i žute.  

Pored beta-karotena, odličan je izvor C vitamina i kalija. Također sadrži i iduće vitamine i minerale:

  • Pro-vitamin A. Slatki krompir sadrži beta-karoten, koji se u tijelu može pretvoriti u A vitamin. Samo 100g ovog povrća pruža dnevni unos ovog vitamina.
  • C vitamin. Ovaj antioksidans može skratiti trajanje prehlada i poboljšati zdravlje kože. 
  • Kalij. Bitan za kontrolu krvnog pritiska.
  • Mangan. Ovaj mineral je bitan za razvoj, rast i metabolizam.
  • B6 vitamin. Ovaj vitamin igra ulogu u pretvaranju hrane u energiju. 
  • B5 vitamin. Također pantotenska kiselina, nalazi se u gotovo svakoj vrsti hrane. 
  • E vitamin. Snažni antioksidans koji je rastvorljiv u mastima može vam pomoći da zaštitite tijelo od oksidativnog oštećenja.