5 restorana u čiji ćete se dizajn zaljubiti

Doživljaj obroka van kuće se rijetko odnosi samo na hranu. Ambijent i druženje jednako su važni. Ako je uređen kako treba, dizajn restorana poboljšava sve ove elemente. Jednostavan obrok čini se mnogo prijatnijim u kombinaciji s privlačnim namještajem, luksuznim osjećajem i primamljivim osvjetljenjem. Odabrali smo 7 prekrasnih restorana koji će vas nadahnuti!

Astor Grill – Doha, Katar

Nadahnut Johnom Jacobom Astorom IV, osnivačem stoljetnog hotela St. Regis, Astor Grill donosi novo iskustvo u katarsku restoransku scenu. Uz vizuelni kontrast geometrijskom kožnom prostoru, glavni prostor za objedovanje sadrži komade borovog drveta koji vise sa stropa uz moderno osvjetljenje. Toplinu sobe ističu stolice od tamno crvene kože i okvir portala od crvenog laka koji vodi do prostora s pogledom na kuhinju s otvorenim roštiljem. Ovdje gosti mogu gledati kako nagrađivani kuhar Roudy Petersen priprema njihova jela.

Ma Cocotte – Pariz, Francuska

Moderan, ali ugodan restoran u srcu obožavanog buvljaka Saint-Ouen. Uređivao ga je Philippe Starck i savršen je za nedjeljni brunch. Restoran ima dva nivoa. Trpezarija u prizemlju zatvorena je garažnim vratima koja se za sunčanih dana mogu otvoriti na vanjsku terasu. Gore se nalaze dva dodatna prostora koja daju topao osjećaj, u kojem nevinost djetinjstva ide ruku pod ruku sa starinskim predmetima na buvljacima. Fabienne i Philippe Amzalak imaju veliko iskustvo u upravljanju restoranima, jer su upravljali franšizama le Fouquet’s, Häagen Dazs i La Maison du Danemark na Jelisejskim poljanama. Nedavno su odlučili predstaviti svoj jedinstveni savoir faire putem Ma Cocotte. Philippe Stark uspio je pomiješati antički dekor s vrlo modernim ambijentom. Savršeno mjesto za ručak vikendom popodne.

NoMad – New York, SAD

NoMad Bar zrači ugodnošću i toplinom klasične njujorške taverne. U hotelu NoMad, francuski dizajner Jacques Garcia uredio je restoran i bar bogatim detaljima poput evropskih velikih hotela. Koristeći raskošne materijale i pedantnu izradu, Garcia je dočarao smisao za historiju i tradiciju. Luksuzni restoran ima lepršave interijere s rafiniranim, a opet pristupačnim jelovnikom, koji sadrži promišljeni kulinarski program koji slavi sjajne vinske regije svijeta, zajedno s inovativnim i klasičnim koktelima.

Brasserie Zédel – London, Velika Britanija

Veliki pariški Brasserie donesen je u srce Londona, uz izuzetnu vrijednost i tradicionalnu francusku hranu u historijski značajnom enterijeru u art deco stilu. Restoran je izvorno bio dio hotela Regent Palace, najvećeg evropskog hotela kada je dovršen 1915. godine. Tridesetih godina arhitekta Oliver Percy Bernard izvršio je redizajn u art deco stilu. Iako je unutrašnjost pretrpjela dosta promjena u godinama koje su slijedile, londonski studio David Collins studioznoi pažljivo ju je modernizirao, dok je Donald Insall Associates, specijalista za povijesne restauracije, obnovio tkanine.

5-Cinco – Berlin, Njemačka

Poznati katalonski kuhar Paco Pérez, koji se može pohvaliti višestrukim Michelinovim zvijezdama i uspješnim poduhvatima, uputio se u Njemačku sa svojim najnovijim projektom. 5 – cinco Paca Peréza nalazi se na najluksuznijoj lokaciji: butik hotel Das Stue sa 5 zvjezdica, u Berlinu. Ovo je možda savršen prostor za njegovo inovativno kuhanje, koje nudi u dva okruženja: ležerno i fine dining. Unutrašnji prostori, koje je dizajnirala Patricia Urquiola, odlikuju se veličanstvenom arhitekturom sa dramatičnim savremenim detaljima. Svečani dio 5-cinco sebe ne uzima previše ozbiljno. Slučajni raspored bakarnih posuda uz bakarne viseće lampe Toma Dixona, stvara upečatljiv enterijer koja odražava energiju matične države kuhara Péreza.