Stevo Karapandža – kuhar

TEMA: “Kako treba izgledati kuhinja u hotelu ili restoranu?”

Stevo Karapandža rođen je 13.09.1947.godine u  Gornjoj Trebinji kod Karlovca. Završio je srednju ugostiteljsku školu u Opatiji i diplomirao na hotelijerskom Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo u Opatiji. Završio je edukaciju za mjesto Chefa Intercontinentala  u IC Budimpesta, London, Bec i Paris. U IC Paris radio na mjestu Chef saucier. Bio je Executive Chef hotela Intercontinental u Zagrebu 8 godina, kao i direktor hrane i pića hotela Esplanade Zagreb i GM hotela Holiday u Zagrebu. Od 1991. u Švicarskoj gdje radi kao voditelj talijanskog restorana Arleccino, radi kao Chef u hotelu „Post Zurzach“. Od 1998. do 2015.godine sa suprugom vodi vlastiti restoran u Ennetbadenu, koji je 7 godina bio uvršten u Michelin vodiču. Po povratku u Hrvatsku sudjeluje kao licencirani međunarodni sudac na raznim kulinarskim takmičenjima.

Severin Terzić – šef kuhinje Taboo Bar Restaurant

Tema: “Pravilan raspored kuhinjskih elemenata i maksimalno iskorištavanje prostora.”

Severin Terzić rođen je u Varešu 1992.godine. Trenutno je zaposlen kao šef kuhinje u restoranu Taboo u Mostaru, također obnaša funkciju vanjskog saradnika i konsultanta u UWC kantini. Prije toga radno iskustvo stekao je u nekoliko zemalja na različitim pozicijama u različitim objektima, od visokokategoriziranih hotela, te restorana do rada na brodu. Također postigao je priznanje Michelinove preporuke u Heritage Villa Apolon 2016.godine.

Kul IN Institut Zdravko Perić - Executive Chef

Tema: “Menadžment i upravljanje u kulinarstvu.”

Vrlo rano Zdravko je postao poznat kao osoba koja voli hranom ugađati svojim prijateljima i porodici, a za njegov je stil kuhanja karakterističan utjecaj Jadrana i Mediterana koji svojom fuzijom rezultira fantastičnim bogatim okusima. Nakon što je stekao formalno obrazovanje u Hrvatskoj odlazi u Njemačku, gdje je proveo 7 godina radeći kao kuhar i usavršavajući svoje znanje i vještine. Nakon svog prvog europskog međunarodnog kulinarskog iskustva, odlazi u Sjedinjene Američke Države  gdje nastavlja svoju kulinarsku karijeru radeći više od 10 godina u brojnim restoranima i hotelima Las Vegasa. Za vrijeme boravka u Americi chef Zdravko Perić, osim što je stekao odlične menadžerske vještine, također je stekao iskustvo u radu u dinamičnom okruženju koje zahtjeva konstantno osmišljavanje novih jelovnika i prilagođavanje zahtjevima svjetskog tržišta. Kako bi uspješno nastavio napredovanje u karijeri odlučio se školovati na prestižnoj Le Cordon Bleu kulinarskoj akademiji u Arizoni gdje stječe diplomu Ars Culinarie. Hoteli Grand Villa Argentina u Dubrovniku, Kempinski Hotel Adriatic u Istri, Hotel Croatia u Cavtatu, samo su dio popisa hotela na Jadranu u kojima je Zdravko Perić radio kao Executive Chef / Direktor hrane i pića. Uvidjevši sve veću potrebu za educiranim kuharima, 2012 godine postaje direktor edukacije Kulinarskog Instituta Kul IN (www.kulinst.hr) s ciljem da, koristeći višegodišnje iskustvo rada u kulinarskoj profesiji, suradnju s renomiranim svjetskim chefovima te poznavanje suvremenih trendova visoke gastronomije, polaznicima pruži široka znanja, vještine, ambicioznost te kreativan pogled prema kulinarstvu i gastronomiji. 0d 2021. Zdravko je Executive chef u prvom hrvatskom jednorogu Infobip-u.

Amir Vuk Zec – arhitekta Studio Zec

TEMA: “Nikad ne pravite restoran po sebi.”

Amir Vuk je jedan od najpoznatijih arhitekata u Bosni i Hercegovini. Rođen je 1957. godine. 1976. godine završio je srednju tehničku školu u Sarajevu. Diplomirao je 1980.godine  na Arhitektonskom fakultetu. 1997. godine osniva arhitektonski studio New Way u Sarajevu, mijenjajući naziv firme u Studio Zec. Dobitnik je brojnih nagrada za svoje stvaralaštvo: 1986. godine dobitnik je prestižne jugoslovenske republičke nagrade za arhitekturu za projekat enterijera zlatarske radnje, više nagrada Collegium Artisticum Grand Prix za građevinske i unutrašnje/primijenjene umjetnosti. od strane Udruženja arhitekata Sarajeva ASAS i Udruženja likovnih umjetnosti Bosne i Hercegovine ULUPBIH (npr. Šahinpašić banka Sarajevo 1998., Cafe Bugatti, Sixty, Boemi 2001., enterijer hotela Termag 2005., restorani Carine u Podgorici 2007. godine, restoran Koliba 2010. godine, džamija u Ostojićima, Bjelašnica 2007. godine (koautor Kenan Brčkalija). Održao je brojna gostujuća predavanja, između ostalih: IEDC Bled School of Management, Sarajevo 2010, Dubrovnik Leadership Forum 2005; Dani arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 2008. i 2009. godine; Fond za humanitarna prava: dokumentovanje i pamćenje (gđa Nataša Kandić) 2007. godine; TU Beč – Arhitektura u toku, Beč 2004.

Una Barac, arhitektica, osnivačica i izvršna direktorica studija za arhitekturu i uređenje interijera Atellior.

TEMA: “ESG, ekološki izdrživa arhitektura i biofilni design.”

Una Barac je osnivačica i izvršna direktorica studija za arhitekturu i uređenje interijera Atellior. Iako je potpuno kvalificirani arhitekt, Unina strast je za uređenje interijera i ona vodi proces kreativnog dizajna unutar kompanije. Trenutno, Una radi na širokom spektru ugostiteljskih programa širom Velike Britanije i Evrope, od nebrendiranih butik hotela do internacionalno brendiranih šema sa Hilton, Marriott, Kerzner, InterContinental Hotel Group, Carlson Rezidor i Accor. Una također projektira niz luksuznih stambenih projekata širom Londona.

Denis Memić – MD bar solutions

TEMA: “Pravilna postavka Bara – srce ugostiteljskog objekta.”

F&B direktor Radon Plaze i Twist Towera, osnivač MD solutions. Istaknuti član barmenske zajednice. Trendovi u ugostiteljstvu, od visokog ugostiteljstva do bistroa, konoba i street fooda, se mijenjaju relativno brzo. Koliko kasnimo i gdje su glavne kočnice napretka regionalne hospitality scene i imamo li viziju u kojem pravcu se razvijati. Bitne stavke nastanka jednog ugostiteljskog objekta u budućnosti. Edukacija kao bitan faktor razvoja i praćenja koraka globalne scene. Hospitality stručnjak koji posljednjih 15 godina usko sarađuje s brojnim domaćim i inostranim ugostiteljima, restoraterima, chefovima, barmenima i hotelijerima. Trenutno radi kao konsultant za nekoliko restorana i hotela širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske kao i predavač na MD bar akademiji u sklopu MD bar solutions čiji je osnivač. Predavač i trener na edukacijama i školama ugostiteljstva u regionu. Istaknuti je član barmenske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sudija na brojnim takmičenjima kao što su Latte Art challenge, Whiskey fair, Whiskey sour, Šibenik battle, Hospitality concierge i drugi.

Hamdija Mujezin – Project Manager, UNDP

Tema: “Potencijal primjene energetskih usluga i modela finansiranja u hotelijerstvu i ugostitetljstvu.”

Hamdija Mujezin je magistar mašinstva sa bogatim iskustvom u konsaltingu, koji je svoju profesionalnu karijeru posvetio pripremi i provedbi projekata usmjerenih ka rješavanju pitanja održivog i nisko-karbonskog poslovnog i energetskog razvoja. Danas dolazi ispred Razvojnog Programa Ujedinjenih Nacija u BiH (UNDP-a), kao voditelj projekata “Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja – URBANLED” finansijski podržanog od strane GEF-a, “Inkluzivna dekarbonizacija – IDA” koji finansijski podržava Vlada Japana i projekta “Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u Bosni i Hercegovini – SolarCET” koji finansira Vlada Republike Slovačke. Kroz navedena tri projekta, UNDP radi na uspostavi tržišnih mehanizama, strateškog i regulatornog okvira, te pripremi i provedbi infrastrukturnih projekata sa ciljem uspostave i razvoja održivog investicionog okruženja za tranziciju ka nisko-karbonskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Ekrem Mušić – EMT Solar

Tema: “Energetska tranzicija EU i uticaj na HU sektor.”

Ekrem Mušić je direktor i vlasnik firme EMT Solar d.o.o. Sarajevo. U svom predavanju Ekrem će pričati o zelenim hotelima, resortima napajanim solarnom energijom, niskokarbonskom turizmu.

Emina Šehalić Fazlagić E&E Consulting Services – CEO/ General Director

Tema: “Recepcijsko poslovanje – funkcionalnost recepcije u hotelima.”

Emina Šehalić Fazlagić, hotelsku karijeru je počela u Americi, a 2011 godine se vratila u Sarajevo gdje je nastavila karijeru u hotelu Bristol. Nakon čega  otvara veći broj hotela u Sarajevu gdje je i bila Generalni direktor. Kroz hotelsku karijeru je radila u velikim brendovima kao što su Hilton, Kempinski, Accor. Trenutno je suvlasnik konsultanske i računovodstvene agencije, koja pored računovodstvenih usluga pruža usluge otvaranja, organiziranje i vođenje hotela. 

Gordana Puljić – magistar turizma Hotel Buna

Tema: “Kako kvalitetno i profesionalno pristupiti poslu sobarica.”

Gordana Puljić, rođena u Mostaru, magistar turizma sa preko 30 godina predanog rada u hotelijerstvu visoke kategorije. Na poziciji rukovoditelja recepcije, prodaje, vođenjem hotelskih operacija u hotelima sa 4* i 5*,   kao i specifičnim znanjima stečenim u pre opening fazama hotela, stalnim edukacijama, usvajanju franšiznih standarda,  fokusirana na konzistentno visoki nivo hotelske usluge koja odgovara očekivanjima gostiju i utječe na njihove emocije. Za svoj predan rad je nagrađena i „Zlatnom ugostiteljskom krunom“  od strane Udruge hotelijera i restoratera BiH.

Ammar Krhan – magistar elektrotehnike, Alfa Therm d.o.o.

Tema: “Značaj upravljanja za energetsku efikasnost u sistemima  grijanja i klimatizacije u hotelima”

Ammar je rođen u Mostaru, magistar je elektrotehnike. Specijalizovao se za višedisciplinarno upravljanje u zgradarstvu, prvenstveno korištenjem Siemens tehnologija i alata. Vodio je projekte automatskog upravljanja za velike lance hotela na jadranskoj obali. Govorit će o značaju upravljanja i centralnim nadzornim sistemima u hotelima te njihovom utjecaju na energetsku efikasnost, kao i važnosti integriranih sistema za preventivna djelovanja u slučaju pojave nekih smetnji.

PRIJAVITE SE PUTEM FORME ISPOD