HUBIH KONFERENCIJA 2025

19.02.2025., Hotel Hills, Sarajevo. Početak u 11:00 sati, dvorana 2.

PRIJAVITE SE PUTEM FORME ISPOD

POGLEDAJTE PROGRAM

ALMIR MUKAČA, kuhar/menadžer

TEMA: "Koncept ili svaštarenje?"

DVORANA 2

Almir Mukača je svoju kuharsku karijeru započeo na televiziji. Prve kuharske avanture je doživio u emisiji „Konačno petak“ na BHT1 u kojoj je u dvije sezone kuhao za neke od najvećih zvijezda regiona. Zatim je svoj biznis sa dostavom organske ne usmjerio ka cateringu i to je trajalo do početka pandemije. U pandemiji je radio u restorenu „Kibe Mahala“ u Sarajevu. Bio je suosnivač i voditelj „Šah Mat“ burger restorana. Vlasnik je i osnivač brenda Arigato sushi bar koji sada posluje u Sarajevu, Banja Luci i uskoro u Zenici. Almir ima preko 500 snimljenih kuharskih emisija. Almir je magistrirao na Političkim naukama u Sarajevu. Dugi niz godina radio je u IT industriji, zatim na univerzitetu i fondaciji BIGMEV u kojoj je radio na razvoju odnosa između BiH i Turske. Tečno govori engleski, turski i njemački. 

DENIS MEMIĆ, F&B specialist

TEMA: "Istraživanje tržišta i navika potrošača u F&B sektoru."

DVORANA 2

Hospitality stručnjak koji posljednjih 15 godina usko sarađuje s brojnim domaćim i inostranim ugostiteljima, restoraterima, chefovima, barmenima i hotelijerima.Trenutno radi kao konsultant I edukator širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske kao i predavač na MD bar akademiji u sklopu MD bar solutions čiji je osnivač.Predavač i trener na edukacijama i školama ugostiteljstva u regionu.Član barmenske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sudija na brojnim takmičenjima kao što su Latte Art challenge, Whiskey fair, Whiskey sour, Šibenik battle, Državno prvenstvo Crne Gore, Hospitality concierge i drugi.F&B direktor Hotela Monti, osnivač MD bar academy koja vec desetu godinu slovi za jednu od najboljih škola te vrste u Jugoistocnoj Evropi.Istaknuti član ugostiteljske zajednice.

ELVA HALILOVIĆ, menadžer prodaje i marketinga

TEMA: "Kreiranje životnog prostora i pametne investicije kroz luksuz i razvoj ljubavi kroz gastronomiju."

DVORANA 2

Moje ime je Elva Halilović, rođena sam u Sarajevu 26. maja 1989. godine. Školu sam pohađala u Sarajevu i stekla zvanje modnog dizajnera. Tokom svoje karijere, radila sam u različitim sektorima, uključujući administraciju, marketing,modu, prodaju. Već posljednjih pet godina radim u sektoru marketinga, prodaje nekretnina i organizacije poslovanja, s posebnim naglaskom na prodaju. Trenutno obnašam poziciju koja uključuje marketing i organizaciju poslova vezanih za prodaju apartmana na projektu Sarajevo Waves, jednog od najljepših projekata na Balkanu. Također, imam iskustva u marketinškom upravljanju restoranom i pekarom unutar ovog kompleksa, te sam ponosna na više od prodatih apartmana u sklopu projekta. Osim profesionalnog angažmana, ja sam i majka dva dječaka. Moj najveći hobi je kuhanje, koje zauzima moje slobodno vrijeme. Svojim kulinarskim vještinama doprinosim snimanju kulinarske emisije, a veliki trenutak u mojoj kulinarskoj karijeri bio je sudjelovanje u hrvatskom Masterchefu, kao i rad u restoranima. Također, u slobodno vrijeme kreiram nova jela koja me inspiriraju, i koja su također odraz moje strasti za kuhanjem. Jako sam predana svemu što radim, komunikativna i volim istraživati nove načine prodaje, ali i stalno učiti i unaprijediti svoje vještine u kuhanju. Moja strast prema poslu i ljubav prema kuhanju usmjeravaju me u postizanju novih ciljeva i uspjeha.

MARIJA VUKOJA, general manager Hajdučke vrleti Blidinje

TEMA: "Uloga lokalnih resursa u stvaranju autentičnih turističkih doživljaja."

DVORANA 2

Marija Vukoja je generalna menadžerka ugostiteljskog objekta Hajdučke Vrleti u Parku prirode Blidinje, gdje uspješno vodi poslovanje već 15 godina. Rođena je 28. februara 1992. godine u Mostaru, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Nakon toga, diplomirala je menadžment u turizmu i ugostiteljstvu na Univerzitetu modernih znanosti CKM u Mostaru. Usavršavala se na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, specijalizirajući se za odjel hrane i pića te dijetoterapiju. Također, stekla je diplome u oblasti sommelierstva kroz Wine Academy of Croatia i WSET London.Usavršavala se na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, specijalizirajući se za odjel hrane i pića te dijetoterapiju. Također, stekla je diplome u oblasti sommelierstva kroz Wine Academy of Croatia i WSET London.Potpredsjednica je Udruge sommeliera BiH, te članica upravnog odbora Turističkog Klastera Hercegovina. Također je predsjednica i osnivačica Udruge „Visit Blidinje“, koja aktivno radi na razvoju Parka prirode Blidinje kao turističke destinacije. Za svoj rad, Marija je 2017. godine osvojila prestižnu nagradu za najboljeg mladog menadžera u BiH, prema izboru Nezavisne agencije za izbor najuspješnijih poslovnih ljudi. Trenutno je doktorandica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, gdje piše doktorsku disertaciju na temu „Utjecaj turizma na održivi razvoj ruralnih područja“. Aktivno sudjeluje na brojnim konferencijama, radionicama i panel diskusijama u području turizma i menadžmenta.

Prof.dr MARIJANA SEMIČ ŠEĆIBOVIĆ

TEMA: "Komunikacija - vještina koja vraća gosta."

DVORANA 2

Prof.dr Marijana Semič Šećibović , vanredna profesorica. Osnivačica je  i dekanica Visoke škole za turizam i menadžment Konjic. Naučna usmjerenja su joj komunikologija, akademske vještine i obrazovanje.  Iz ovih oblasti objavila je više naučnih radova i šest knjiga. Posljednjih petnaest godina intenzivno piše i govori o položaju žene u bh.društvu. Autorica je prvo nagrađenog projekta „Obrazovanje obespravljenih žena u BiH“, 2023. godine  u Briselu. Mentorica je studentica,  svjetskih prvakinja koje su 2023.godine u Madridu u finalu pobijedile studente SHL hotelijersku školu iz Luzerna, najrespektabilniju školu za turizam u Švicarskoj  i Evropi, prikazavši novu gastronomsku ponudu, Geofood. Aktivno promovira bh. turizam  i sa svojim tim učestvuje u Inttereg projectu GeoTour Plus sa intencijom da od 2026.godine Bosna i Hercegovina dobije prvi geopark. Dobitnica je nagrade Sparkasse Bank za „Dobre priče“. Autorica je bloga „Život je ringišpil“ (www.marijanass.com)  koji se bavi prilikama, neprilikama, pravdom, nepravdom, diskriminacijom žene u društvu.

REFIK ŠEĆIBOVIĆ, akademik

TEMA: "Značaj praktičnog obrazovanja za ugostiteljstvo."

DVORANA 2

Prof. Dr Refik Šećibović je osnivač Visoke škole za turizam i menadžment Konjic i profesor na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Magistrirao je i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu  u Beogradu. Od 1986. do 2006. godine radio je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je stekao naučna zvanja docenta i vanrednog profesora. Bio je pomoćnik ministra prosvjete u Vladi Srbije 2001-2004. godine. Vjerujući u značaj alternativnog obrazovanja sa grupom saradnika otvorio je  Beogradsku otvorenu školu (BOŠ) i to 1993. godine, a ona je danas jedna  od najprestižnijih alternativnih škola na Balkanu. Kao prvi direktor BOŠ-a postavio je temelje koji još uvijek predstavljaju osnov u razvoju ove škole. Objavio je mnoge radove (knjige, članke i prezentacije) u oblasti obrazovanja, geografije, turizma. Najpoznatije knjige su: Tvrđava lovaca u mutnom (2009),  i Tvrđava dosade – o nestanku univerziteta (2016.)

NERMINA SEFER, direktorica Hotela Hills

TEMA: "Kongresni turizam kao pokretač razvoja destinacija."

DVORANA 2

Svoju karijeru u turizmu i ugostitetljstvu započela sasvim slučajno radeći za vrijeme studija kao recepcioner u hotelu gdje je nakon studija i nastavila svoje usavrsavanje. Nakon pripravnickog staza te  dugogodišnjeg rada u odjelu prodaje na poziciji menadzera prodaje,  a od osnivanja hola Hills dolazi na poziciju direktorice hotela Hills Sarajevo, kongres i convention centra.

doc. dr SNJEŽANA GAGIĆ JARAKOVIĆ, konsultant i trener agencije za edukaciju ugostitelja "Five star experience"

TEMA: "Standardizacija - put do izvrsnosti u ugostiteljstvu."

DVORANA 2

doc. dr Snježana Gagić Jaraković je profesor i osnivač agencije za edukaciju i savetovanje ugostitelja Five Star Experience (www.fse.rs). Autor je knjiga Uparivanje hrane i vina (2019), Servis hrane i pića (2016) i Osnove ugostiteljstva (2014). Koautor je Zbirke propisa ugostiteljske djelatnosti sa vodičem za ugostitelje sa primjerima iz prakse (2014). Kroz svoj rad pomaže ugostiteljima da unaprede kvalitet usluge, a zaposlenima da steknu nova znanja i veštine koje će ih učiniti vrhunskim profesionalcima. Napisala je procedure rada za vodeće ugostitelje u regionu, a njene obuke su prošli konobari različitog nivoa znanja i iskustva. Kreator je i jedan od predavača Treninga za menadžere restorana koji se održava dva puta godišnje u Beogradu. Kroz novi program Five Star Academy obučava studente za konobare te ih povezuje sa ugostiteljima u regionu.