6 jedinstvenih zimskih hotela u svijetu

Ove sezone ne morate bježati od hladnoće. Utoplite se u ovim luksuznim, unikatnim arhitektonskim remek-djelima.

Whitepod Hotel, Švicarska

Whitepod je luksuzni eko-hotel geodetskog oblika, s visokom tehnologijom i magičnom arhitekturom, koji se još zove kapsula. U svaku kapsulu stane do četvero gostiju i ima svoje kupatilo. Whitpod kapsule ograničavaju motorizovane prevoze i kontrolišu potrošnju vode i struje. 

U toku zime kapsule su prekrivene bijelim kanvasom a ljeti zelenim da bi se uklopile u prirodu Alpa. Široki prozori napravljeni su da propuste sunčeve zrake, i tako da svaka prostorija ima panoramski pogled. Na hladnim švicarskim Alpima prostire se 30 iglua na zasebnim drvenim platformama. Na visini su od 1.400 metara nadmorske visine, zbog čega gosti imaju predivan pogled na Alpe i Ženevsko jezero. Gosti mogu pješačiti stazom od 25 kilometara, nakon čega se mogu opustiti u sauni, restoranu ili baru.

ALPENIGLU Selo, Austria

Smješten u Brixenu u Austriji, ovaj hotel broji 18 iglua napravljenih samo od snijega i leda. Iako ćete noćiti u ovim ledenim kućicama, vatra i udobne vreće za spavanje će vas grijati.

Otvoren od decembra do marta, ovo ledeno selo ima ice bar, iglu restoran, bar na otvorenom, pristup skijalištima i ledenu crkvu. Svake godine, kipari leda se ovdje okupljaju i prave egzibiciju. 

Postoji mnoštvo raznih skulptura, od sitnih do krupnih pa i nekih sa LED svjetlima. I vi možete napraviti svoju skulpturu. Svake srijede i subote, za vrijeme Igloo Magične Noći možete šetati oko ledene zemlje s prigodnim pićima, praviti ledene skulpture i hodati s bakljom pod zvijezdama.

Hotel de Glace, Quebec City, Kanada

Avanturisti koji vole hladne sezone trebaju posjetiti Hotel de Glace, koji se nalazi u Quebec Cityu u Kanadi. Ovaj kanadski hotel je jedini ledeni hotel u Sjevernoj Americi. Napravljen od 30.000 tona snijega i 500 tona leda, ovaj čarobni ledeni grad otvoren je od januara do marta. Svake godine dizajn hotela se mijenja, a dizajniraju ga studenti i lokalni umjetnici s Quebeca.

Svaka struktura napravljena je poput pješčanog dvorca, uz pomoć metalnih okvira koji se skinu kada se zid stvrdne. S obzirom da je prirodni izolator, zidovi, namještaj i ukrasi su u potpunosti napravljeni od leda. Hotel ima 44 spavaće sobe i krevete, ali i zimske vreće za spavanje. 

U hotelu se mogu naći saune, ice barovi, kapela i mnoštvo drugih zabava napravljenih u nordičkom stilu. 

Sorrisniva Igloo Hotel, Norveška

Daleko na sjeveru Norveške, u gradu Alti, Sorrisniva Igloo Hotel nudi posjetiteljima prva sjedišta za predstavu Polarnih Svjetala ili Aurore Borealis.

Ako se želite približiti, možete iznajmiti sanke do zaleđene rijeke Alte ili prošetati planinskim krajolikom oko Sorrisnive. Sedmicu nakon Božića, 250 tona leda iz zaleđenog jezera Sieravannet koristi se za izgradnju 26 hotelskih snježnih soba, 4 ukrašena apartmana, ledenu kapelu i skulpture. Tema hotela se mijenja svake naredne godine. Neke od prethodnih bile su o rijeci Alti, Vikinzima, Sami kulturi i Arktiku. Iako je poznat po svojoj jedinstvenoj ledenoj karakteristici, u hotelu se nalazi i nagrađivani restoran sa svježim namirnicama.

SnowVillage, Finska

Svakog decembra, tone leda uzimaju se iz obližnje rijeke i koristi se za izgradnju ovog jedinstvenog ledenog grada. U roku samo nekoliko sedmica izgradi se ledeno selo s restoranom i ledenom kapelom u kojoj se parovi mogu vjenčati. Iako nije nekog izgleda s vanjske strane, unutrašnjost iglua prostire se čak 20.000 kvadratnih metara. Oblik i veličina se mijenjaju svake godine.

Svih 30 soba u hotelu napravljeno je od leda. Gosti dobiju vreće za spavanje, a nudi se i vodič koji će vas provesti groz magični svijet leda, doručak pa čak i certifikat kojim ćete upamtiti ovo nezaboravno putovanje.

Kakslauttanen Arctic Resort, Finska

250km sjevernije od arktičkog kruga, nalazi se Kakslauttanen zimski grad u Finskoj. Na rubu divljine, hotel se pruža uz cestu sve to arktičkog mora, u blizini Urho Kekkonen Nacionalnog parka. Iako izolirano, mjesto je povezano s gradskim aerodromom.

U akomodaciju spadaju svjetski poznati izolirani iglui od stakla sa posebnim saunama i tuševima, Kelo-staklo iglua kombinovano je s rustičnim izgledom kolibe. U zimske aktivnosti spadaju safariji haskija i sobova, skijanje, vožnje snježnog automobila i ledenog ribolova.

Poluautohtoni narod naseljava Lapland već duže od jedne decenije. Njihova kultura, tradicija, odjeća i muzika drugačiji su od drugih etničkih grupa u Skandinaviji i primijete se u svakodnevnom životu Laplanda. Temperature variraju od 0 do -40 stepeni Celzijusa, pa se dobro obucite ako planirate posjetiti ovaj resort.

Treehotel, Švedska

Blizu Harads sela nalazi se nekoliko soba na drveću hotela Treehotel. Sobe se nalaze 4-6 metara iznad zemlje na visokim borovima, sa spektakularnim pogledam na rijeku Lule. S idejom da budu eko-prijateljske, sobe su samoodržive i imaju minimalan utjecaj na okolinu. 

Kupatila su opremljena umivaonicima koji sprovode vodu ali imaju odvojene tuševe. Obroci se služe u hotelu koji je 5 minuta daleko, ili možete naručiti dostavu u sobu.

Nijedno drvo nije posječeno, a sve sobe imaju dobru izolaciju, podno grijanje, struju od obližnje eko-hidroelektrane, LED svijetla i toalete koji štede potrošnju vode.