Koliko je osoblja potrebno u restoranu? 

Troškovi osoblja su nesumnjivo jedan od najznačajnijih troškova za svaki restoran.

Pa ako želite smanjiti troškove koliko je moguće, vrijedi upitati koliko vam uposlenih treba u vašem biznisu. 

Nažalost, jedno pravilo ne može vrijediti za svakoga, ali postoji mnogo faktora koji se trebaju uzeti u obzir kad određujete koliko vam je članova osoblja potrebno da biste vodili restoran. Tanka je linija između previše zaposlenih i tačnog broja zaposlenih. 

Jednu stvar koju trebate zapamtiti kad pokušati računati koliko vam je osoblja potrebno je da je svaki restoran drugačiji. Broj osoblja koje vam treba zavisi od stila usluge, lokacije, veličine i vrste restorana. 

Bitno je zapamtiti da ne samo da želite da vaši gosti izađu sretni, već i da uposleni budu zadovoljni. Pozitivno okruženje na poslu podrazumijeva i adekvatan broj uposlenih na jednoj smjeni, tako da niko ne radi previše posla i da posao nije neophodno stresan. 

Osoblje koje vam treba da biste popunili restoran

Zavisno od tipa restorana koji otvarate ili vodite, osoblje mora biti različito. Trebaju vam menadžeri, konobari, kuhari, perači sudova i domaćini. Neke od ovih uloga se mogu poklopiti, i konobari mogu prati sude kad nema puno gostiju, a menadžeri mogu biti domaćini. S obzirom na ovo, potrebno je zaposliti one koji žele i mogu biti fleksibilni u svojim ulogama. 

Menadžer je najbitnija uloga u restoranu. Neki će vlasnici sami preuzeti ulogu menadžera, dok će drugi zaposliti iskusne osobe. Menadžer ne bi trebao samo moći otvoriti i zatvoriti restoran, već i uraditi narudžbu, pratiti inventar, obučavati osoblje i raspoređivati, razviti marketinški plan i biti u komunikaciji s dobavljačima.

Šefovi

Zavisno od restorana šef može biti atrakcija. Najbolji šefovi stvaraju svoje menije i kulinarska remek-djela koja mogu uzdignuti restoran ili biti razlog propadanja. 

Kuhari

Kad je u pitanju zaposlenje kuhara,najbolje je to učiniti ovisno o tipu restorana. Pomoć kuhari rade sa šefovima i glavnih kuharima, ili mogu raditi neka jela u pozadini. 

Osoblje za pranje suda

Vrlo jednostavno, oni koji peru sude peru vaše posuđe i sude restorana. Možda vašem restoranu nije potrebno, pa samo zaposlite ako je veća potreba. Ovakvi položaji dobri su za juniore koji tek počinju raditi. 

Konobari 

Vitalni su dio restorana. Konobari su u stalnom kontaktu s gostima, pa moraju imati dobar stav i moraju pružati visok nivo usluge. Trebaju znati raditi pod pritiskom i pružiti gostima ono što traže. 

Domaćin

Ako imate restoran visokog profila, moguće je da će vam trebati neko ko će posjesti vaše goste, praviti račune i primati rezervacije. Domaćin mora biti organizovana osoba koja može pružiti izvanrednu uslugu. Domaćini su obično prve osobe koje gost sretne pri ulazu u restoran.