
IT stručnjak u kuhinji, zanimljivo zar ne?
Intervju: Neno Svjetlanović, IT stručnjak, tiktoker

U našoj zemlji, kao uostalom i svugdje u svijetu, veoma su popularne i uveliko se koriste društvene mreže poput TikToka, Youtubea, Instagrama, te Facebook-a, putem koji se postavljaju vlastiti ili prate sadržaji drugih. Jedan od onih koji je privukao pažnju javnosti je bosanski TikToker Neno Svjetlanović, poznatiji kao „NenoCooks“. Zanimljivo je to kako jedan IT stručnjak uz svoje kuhanje i objave na društvenim mrežama nasmijava cijeli region. Uživajte u intervjuu.
Za početak nam recite nešto o sebi.
Ja sam Neno, vodim kanale nenocooks i nenocooksbalkan gdje kuham, jedem i šprdam se malo. Rođen u Zenici, neko vrijeme proveo u Dalmaciji, vratio se u Zenicu, pa na kraju došao u Sarajevo koje obožavam. Aktivnije se zanimam za hranu i kuham već 10 godina. Iako sam prvi kolač napravio kad mi je bilo 9 godina, do svojih studentskih dana sam se smatrao nekim ko samo voli da jede i nekim ko nema pojma o kuhanju. Godine 2018. sam počeo planirati da prenesem to svoje znanje i drugima na neki kreativan način, i nakon još 3 godine sticanja iskustva u kuhanju i u snimanju, planiranja i na kraju pravljenja kuhinje adekvatne za snimanje, taj plan je realiziran. Mimo toga sam magistar kompjuterskih nauka i već 10 godina radim u toj struci, iako sam inicijalno htio da studiram režiju.
Kada se javila ljubav prema kulinarstvu?
Ljubav je uvijek bila tu, samo nije bilo veće prakse do neke 2012. godine. Pa i kao studentu mi je najdraža namirnica bila kila kobasica, na akciji. Nakon fakulteta sam malo ozbiljnije počeo da cijenim hranu, ali sam se držao lokalnih jela i nisam eksperimentisao previše. Sjećam se jedne prekretnice, a to je bilo kada sam probao Mađarsku gulaš supu, osjetio kako kim transformiše to jelo i počeo kombinirati sastojke, koje do tada nisam smatrao da idu. Od tada je npr. med dio svakog mog burger sosa. Zbog toga će ta Mađarska gulaš supa biti moj prvi YouTube recept koji baš ovih dana editujem.
Zašto ste se odlučili da IT sektor – rad ispred računara, zamijenite kuhinjom?
Klipove sam počeo snimati nakon 10 godina radnog iskustva u informatici – struci u kojoj si jako zakinut za kreativnost, posebno kada postaneš iskusniji i imaš luksuz da nešto odradiš na što vremenski efektivniji način umjesto kreativniji i što prije ustaneš od računara. Tu kreativnost sam, nakon 10 godina u takvom okruženju, morao pustiti van jer je dio mene jednostavno bio prazan. Ne bih se mogao zamisliti nekim ko čitav život provede za računarom i čije djelo bude zaboravljeno 10 dana nakon što ode u penziju, što je realnost većine stručnjaka koji se bave tim poslom. Informatika nikad nije bila moj prvi izbor, ali u to vrijeme nisam imao mogućnost da studiram ono što sam želio, a to je, kao što sam rekao, režija.
Šta volite najviše da kuhate? Možete li nam ostaviti jedan recept?
To je već spomenuta Mađarska gulaš supa i lazanje. Ranije sam volio potrošiti cijelu nedjelju na neko zahtjevnije jelo i svaki dio tog koraka, od odlaska po namirnice do pripreme mi je bio zanimljiv. Za mađarsku gulaš supu bih morao pisati 2 stranice da vam dam recept ali reći ću glavnu stvar, kuha se 2.5 sata u pećnici sa miješanjem i skidanjem ‘zagoretina’ sa rubova šerpe svakih 45 minuta.
Na društvenim mrežama videozapise kuhanja začinili ste i humorom. Kakve najčešće reakcije dobijate od publike?
“Koja budala” i onda onaj smajli što plače od smijeha.
Kakvi su Vam planovi za budućnost? Da li će biti nešto više od tik-tok-a?
Iako sam zadovoljan kako kanal napreduje u našoj regiji, krajnji cilj je Balkansku hranu približiti i ostatku Europe pa i šire ako bude moguće tako da bih bio presretan kada bi Strani kanal koji ću uskoro pokrenuti na YouTube-u ostvario neki uspjeh iako će to sigurno biti mnogo teži poduhvat i mnogo duži put.
Neni želimo puno sreće u nastavku i da nastavi sa humorom i sa dobrim receptima na svojim društvenim mrežama, a vi ako do sada niste zapratili Nenu na instagram profilu, odmah to uradite, jer zaista, nećete se pokajati. 😊







