EDUKATORI
MELKIOR BAŠIĆ, Corporate Chef&Consulting
TEMA: "Dimljeni carpaccio od janjetine"
*Dimljeni carpaccio od janjetine / umak od suhih marelica i cimet / pasta od lješnjaka / krutoni aromatizirani
DVORANA 1
10:00h -11:30h
Što se tiče biografije imate jako puno članka na internetu / što se tiče povijesti (preko 100 kuhinja, otac kuhar Silvio Belužić, radio u životu u tri tvrtke : Kreativna kuhinja, Jadranka turizam (Lošinj) i sada imam vlastitu tvrtku za consulting Melkior Consulting. Žiri u Massterchefu 3 sezone. Trenutno imam dva projekta/ suvlasnik: Chefs Catering i Master Meal
MARIO MIHELJ,Corporate Chef
TEMA: "Nova Tradicija - kako kuhati tradiciju i ne gubiti lokalni identitet"
DVORANA 1
10:00h -11:30h
Korporativni je kuhar u vodećim restoranima Maredo, El Toro i Sunset Dubrovnik, gdje nadgleda kulinarske i operativne procese. Tokom svoje karijere razvio je kreativnost, inovativnost i menadžerske vještine koje ga izdvajaju na hrvatskoj i regionalnoj gastronomskog sceni. Poznat je po kreiranju jelovnika i koncepta restorana koji se temelje na međunarodnim trendovima i dubokom razumijevanju potreba gostiju. Njegov profesionalni pristup, iskustvo i posvećenost timu pozicionirali su ga kao jednog od najprepoznatljivijih mladih chefova u Hrvatskoj. Kao mentor mladim kuharima nastoji ih usmjeriti ka predanom radu, razvoju vlastite kreativnosti i vjeri u lična postignuća. Hrvatska kulinarska scena prepoznaje ga kao predstavnika nove generacije chefova, a njegov humanitarni angažman u kriznim situacijama dodatno potvrđuje njegovu odgovornost i predanost zajednici. Njegova misija je širenje dobre volje, strasti prema hrani i kulinarske izvrsnosti – na dobrobit drugih.
NERMIN HODŽIĆ, kuhar
TEMA: "Esencija tradicije u savremenoj gastronomiji - dekonstrukcija bosanskog lonca i tufahije"
DVORANA 1
10:00h -11:30h
Nermin Hodžić, sarajevski kuhar, rođen je 27.2.1977. u Sarajevu gdje je završio Srednju ugostiteljsku školu. Brojna su mjesta na kojima se usavršavao i učio. Osim diplome kuhara može se pohvaliti i nizom stečnih titula. Titulu Master Chef dobija od Svjetske kuharske organizacije 2019. godine. Certificirani je halal ekspert, HACCP ekspert i sudija u WACS-u. Radio je kao kuhar u sarajevskim ugostiteljskim objektima: Jildiz, Michelle, Inat kuća, Portugalska ambasada, Plava prizma, Hotel Radon Plaza, Elit Club 31, Hotel Bristol. Prvi ozbiljniji angažman bilo je zaposlenje u restoranu „Michelle“ u Sarajevu, te Inat kuća. Angažman u ugostiteljskim objektima etablirao je njegov put u bosanskoj tradicionalnoj kuhinji. U bogatoj karijeri koja traje više od dvije decenije radio je širom svijeta. Radio je u veleposlanstvu Portugala u Sarajevu, te Sao Paolu u Brazilu. Nermin je kuhao i za brojne poznate ličnosti poput Angeline Jolie, Brada Pitta, Kevina Spaceyja, Joa Bidena, Christiana Ronalda, Michel Platinia, predsjednika Portugala Cavaco Silvu, Jorgea Sampaia, fudbalske reprezentacije Portugala, Italije, Francuske i druge. Jedan je od osnivača Udruženja kuhara u BiH. Godine 2014. kuhao je za fudbalsku reprezentaciju BiH u Brazilu na Svjetskom prvenstvu. Član je WACS-a (Svjetske kuharske asocijacije).
AMEL KULINOVIĆ, pekar
TEMA: "Le Cube" kroasan/tart sa smokvom i kozijim sirom
DVORANA 1
10:00h -11:30h
Amel Kulinović je završio Srednju tehničku školu i vrlo rano započeo svoj profesionalni put u pekarstvu. Tokom karijere radio je u renomiranim sarajevskim pekarama, gdje je prošao kompletan proces pripreme i proizvodnje peciva, hljebova, lisnatog tijesta i šireg pekarskog asortimana. Stekao je bogato iskustvo u radu na industrijskim pekarskim mašinama, uključujući laminatore, djelilice, mješalice, kiflarice, veknarice, friteze, mikser-mašine i različite tipove peći. U kompaniji IFFCO Velvet djeluje kao prezentator pekarskog asortimana, fokusiran na terenske prezentacije, pokazne radionice, izradu pekarskih proizvoda, rad s kupcima i unapređenje prodaje, kao i edukaciju timova u pekarskom sektoru. Danas iza sebe ima skoro dvije decenije iskustva i prepoznat je po visokoj tehničkoj preciznosti, praktičnom znanju te sposobnosti da spoji tradicionalne i savremene pekarske metode, što ga svrstava među cijenjene stručnjake u regionalnom pekarskom okruženju.
AMIR ŠEHOVIĆ, slastičar
TEMA: "Umjetnost modernih monoporcija"
DVORANA 1
10:00h -11:30h
Amir Šehović je profesionalni slastičar sa snažnim praktičnim iskustvom u razvoju i izradi slastičarskih proizvoda. Obrazovanje je stekao u Srednjoj ugostiteljskoj školi, smjer slastičar, a svoje vještine usavršavao je u poznatim slastičarnama poput Slastičarne Kup i Slastičarne Badem, gdje se specijalizirao za pripremu torti, kolača i sladoleda. U kompaniji IFFCO Velvet ulazi u potpuno novu fazu karijere – postaje prezentator i edukator, zadužen za razvoj i testiranje proizvoda, unapređenje postojećih receptura, prezentacije na terenu i prenos znanja kolegama i partnerima. Spoj tehničke preciznosti i kreativnosti čini ga jednim od mladih, ali izuzetno cijenjenih slastičara, koji kontinuirano radi na inovacijama u proizvodnji sladoleda i savremenih slastičarskih kreacija.
VICE DAMJANOVIĆ, barmen
TEMA: "Kako smo stvorili kulturu ispijanja koktela u zemlji piva i vina"
DVORANA 1
10:00h -11:30h
Rođen na otoku Braču, Vice Damjanović započeo je svoju karijeru sezonskim poslovima u ugostiteljstvu, isprva se fokusirajući na svijet kave. S vremenom ga je više počela privlačiti miksologija, pa je zajedno s prijateljem (danas i poslovnim partnerom) krenuo samostalno učiti o koktelima — uz pomoć knjiga, videa i puno prakse iza šanka. Nakon nekoliko sezona, Vice se preselio u Split kako bi nastavio školovanje na studiju hotelijerstva i ugostiteljskog menadžmenta. Radio je u nekima od najpoznatijih splitskih barova, usavršavajući svoje vještine i produbljujući znanje o industriji. 2023. godine, Vice je zajedno s bivšim kolegama i prijateljima otvorio String’s Bar. Nakon samo dvije godine, bar je uvršten na prestižnu 50 Best Discovery listu, postavši jedan od prva tri bara u povijesti Hrvatske koji su postigli ovo iznimno priznanje.
MIRAN GVOZDIĆ, barmen
TEMA: "Moj put, naši okusi: premijera BiH koktel karte"
DVORANA 1
10:00h -11:30h
Miran Gvozdić je mladi i perspektivni barmen čija se karijera razvijala kroz renomirane regionalne akademije i rad u vrhunskim ugostiteljskim objektima. Svoj profesionalni put započeo je u Dubrovniku, gdje je proveo tri godine usavršavajući vještine koje su postale temelj njegovog današnjeg rada. Formalno obrazovanje gradi kroz MD Academy Sarajevo, koju je završio 2023. i 2024. godine, te kroz prestižnu Art of Bar akademiju u Zagrebu (2024). Upravo tokom boravka u Zagrebu radio je za jednog od najpoznatijih regionalnih edukatora i barmena – Filipa Lipnika, što je dodatno učvrstilo njegov profesionalni stil i znanje. Miran iza sebe ima i zapažene uspjehe na takmičenjima. Osvojio je 2. mjesto na Ibino međunarodnom takmičenju u Petrovcu, kao i 1. mjesto na državnom takmičenju Whiskey Sour u Mostaru, čime je potvrdio svoju kreativnost i tehničku preciznost u svijetu miksologije. Trenutno je zaposlen u Hemingway’s Baru u Sarajevu, gdje nastavlja svoj profesionalni razvoj i aktivno doprinosi unapređenju barske scene.
ALEŠ GORENC, Barcaffè barista i glavni edukator u Barcaffè akademiji u Sloveniji
TEMA: "Pa samo je to kava? ... ili?"
DVORANA 1
10:00h -11:30h
Višestruki je dobitnik nagrada:
- Svjetsko prvenstvo u LAGS-u – Zlatni lončić, 2. mjesto (2024. i 2025.)
- Državni baristički prvak (2022.)
- 1. mjesto na regionalnom prvenstvu u latte artu u Zagrebu (2025.)
- 1. mjesto na Međunarodnom latte art takmičenju u Ljubljani (2024. i 2025.)
- 3. mjesto na državnom senzoričkom takmičenju (2022.)
Jedan je od samo 13 ljudi na svijetu koji posjeduju važeću licencu za LAGS Zlatni lončić. Glavni je sudija na Barcaffè Barista Cupu 2025 (ranije senzorični sudija 2022, 2023. i 2024.), te je bio sudija na svjetskom prvenstvu u LAGS-u u Milanu 2022. godine.
Posjeduje više SCA (Specialty Coffee Association) licenci:
- Barista Professional
- Brewing Professional
- Sensory Intermediate
- Introduction to Coffee
Usavršavao se kod nekih od najpoznatijih barista u svijetu kafe, među kojima su Agnieszka Rojewska, Carmen Clemente, Manuela Fensore, Peter Šević i drugi. Ima bogato iskustvo u ugostiteljstvu: radio je na Olimpijskim igrama u Pjongčangu, bio F&B menadžer te vodio restoran i bar kod Jezerška, završio EBS (European Bartending School) u Londonu i radio u Côte restoranu, a iskustvo je sticao i kao chef u Španiji.
SUVAD ZLATIĆ, sommelier
TEMA: "Blind tasting kao kraljevska disciplina - ključ uspjeha po internacionalnim standardima najznačajnijih sommelier organizacija svijeta"
DVORANA 1
10:00h -11:30h
Suvad „Suwi“ Zlatić spada među apsolutno najbolje somelijere na svijetu. Rođen u Bosni, u gradu Brčko, odrastao je u Austriji, u Tirolu, gdje je pohađao najbolje gastronomske škole i obrazovne ustanove te stekao vrhunsko stručno znanje. Tokom svoje karijere više puta je nagrađivan za izuzetna postignuća na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Neki od najznačajnijih naslova koje je osvojio su:
- Višestruki najbolji somelijer Austrije
- Ambassadeur de Champagne
- Finalist takmičenja za najboljeg somelijera Evrope i Afrike, Kipar 2021
- Top 10 somelijera svijeta, Francuska 2023
- Sake Sommelier i edukator certificiran od strane SSA
- JSA Sake Gold Diploma
- Advanced Sommelier, Court of Master Sommeliers
Vlasnik je brenda Suwine – premium vinske trgovine, delikatesa i vinske akademije.