Često pravimo grešku povezujući krompir s dobitkom kilograma i epidemijom pretilosti.
Međutim, on zapravo ima mnoge koristi za zdravlje i igra ključnu ulogu u borbi protiv pothranjenosti i glada.
Način na koji pravimo krompir može uveliko utjecati na njegovu hranjivu vrijednost i efekat na zdravlje. U ovom članku pogledajte koji su to efekti pečenog krompira na zdravlje.
![]()
Krompir je pun raznih makronutrijenata i mikronutrijenata koji su bitni za dobro zdravlje.
Jedan pečeni krompir srednje veličine s korom težak je oko 173 grama i ima ove sastojke:
- Kalorije 161
- Ugljikohidrati: 37 grama
- Vlakna: 3.8 grama
- Proteina: 4.3 grama
- Masti: 0.2 grama
- B6 vitamin: 25% dnevne vrijednosti
- Kalijum: 26% dnevne vrijednosti
- C vitamin: 27% dnevne vrijednosti
- Folata: 12% dnevne vrijednosti
- Magnezij: 12% dnevne vrijednosti
Što se tiče makronutrijenata, krompiri su bogati ugljikohidratima s relativno malom količinom proteina i skoro nikako masti.
Ugljikohidrati koji se nalaze u krompiru se sastoje od dvije vrste škroba: amilopektin, koji vaše tijelo može relativno lako variti, i amiloze, neprobavljivog škroba.
Krompiri također sadrže popriličnu količinu vlakana, najviše u kori. Čak iako ga ne smatramo visokoproteinskom hranom, njihov sadržaj proteina je visokokvalitetan, zahvaljujući aminokiselinama koje sadrži.
Aminokiseline su temelj proteina, a krompir ima poprilično visoke nivoe bitnih aminokiselina – lizin, metionin, treonin i triptofan.
Što se tiče vitamina i minerala, krompir je dobar izvor željeza i cinka, koje vaše tijelo treba da bi transportovalo kisik i za imunološke funkcije.
Način pripreme može uveliko utjecati na makronutrijentni sadržaj krompira – pogotovo masti.
Naprimjer, porcija prženog krompira od 100 grama ima 14 grama masnoće. U poređenju, ista količina pečenog ili kuhanog krompira ima samo 0.1 gram masnoće. Pored toga, način na koji pripremate krompire može dovesti do gubitka mikronutrijenata.
Naprimjer, krompiri imaju značajnu količinu C vitamina. Međutim, pečeni krompir ili krompir iz mikrovalne imaju duplo veću količinu od kuhanog ili prženog krompira.
Koristi za zdravlje
Krompir nas može najesti, zbog čega kontrolišemo apetit i gubimo kilograme, ako je to jedan od ciljeva. To je moguće zbog molekula u krompiru koji se zovu inhibitori proteaze II, koji suzbijaju apetit i unos hrane. Visoki nivoi hormona holecistokinina, koji smanjuje glad i povećava osjećaj sitosti.
Krompir može pomoći i kod regulacije šećera u krvi
Naša tijela ne mogu probavljati otporni škrob. Iz ovog razloga, ima sličan efekat kao dijetetsko vlakno – smanjuje nivoe šećera u krvi i poboljšava osjetljivost na inzulin.
Druge koristi:
- Poboljšava zdravlje srca
- Poboljšava zdravlje crijeva
- Moguća svojstva za borbu protiv karcinoma – antioksidansi u pečenom krompiru mogu usporiti rast karcinoma i potpomoći kod ubijanja kancerogenih ćelija.