A La Passion je moje srce, moj prostor, moj početak i moj pravac

Strast me je dovela ovdje, i strast me vodi dalje.

Piše: Ivana Soldo, chef

Ivana Soldo, 27-godišnjakinja iz Čitluka, s diplomom iz historije i pedagogije, nije zamišljala da će se njena profesionalna putanja okrenuti prema kulinarstvu. Iako je godinama uživala u pripremi jela i eksperimentisanju u kuhinji, tek nakon prijave na MasterChef Hrvatska 2023. godine, gdje je završila među pet najboljih takmičara, odlučila je da svoju strast prema kuhanju pretvori u karijeru. Nakon showa, otvorila je vlastiti kulinarski studio pod nazivom La Passion, gdje spaja tradicionalne hercegovačke recepte s modernim kulinarskim tehnikama.

U nastavku, Ivana dijeli svoju inspirativnu priču o tranziciji iz akademskog svijeta u kulinarsku profesiju, izazovima i uspjesima na tom putu, te o svojoj viziji budućnosti u gastronomiji.

Nikada nisam planirala da ću jednog dana zamijeniti knjige iz historije i pedagogije kuhinjskim noževima i loncima. Sve se, zapravo, dogodilo sasvim spontano. Prijavila sam se na MasterChef – više iz znatiželje i ljubavi prema kuhanju nego iz nekih velikih ambicija.

No, već tokom showa shvatila sam koliko me kuhinja ispunjava. Iako sam i ranije voljela kuhati i bavila se slastičarstvom iz hobija, upravo je MasterChef bio ta prekretnica koja me ozbiljnije usmjerila na kulinarski put.

Show te oblikuje na svim razinama. Testira tvoju izdržljivost, tvoj način razmišljanja, tvoje liderske sposobnosti. Naučiš donositi brze odluke pod pritiskom i shvatiš da možeš daleko više nego što si mislio. Mene je MasterChef naučio da se usudim – da vjerujem u svoj instinkt, svoj talent i svoj glas. Oduvijek sam sanjala da imam nešto svoje. Isprva je to bio restoran, no kako sam sazrijevala, postala sam svjesna koliko je za takav korak potrebno znanja, truda i, naravno, ulaganja.

Taj san nikad nije nestao, ali se s vremenom pretvorio u nešto drugo – realnije, ali jednako značajno. Počela sam dobivati sve ozbiljnije projekte i suradnje, i prirodno se javila potreba za vlastitim prostorom. Tako je nastao moj kulinarski studio.
Dugo sam razmišljala o imenu. Igrala se s idejama, kombinacijama svojih inicijala, raznim sloganima… ništa nije zvučalo “moje”.

Sve dok se jednog popodneva, na povratku s mora, u mojoj glavi nije pojavilo: La Passion. Slovkam u sebi i shvatim – tu su moji inicijali, ali i još važnije – to je riječ koja savršeno opisuje mene dok radim ono što volim. Strastvena, predana, potpuno u tome. U La Passion studiju spojila sam ono što najviše volim – tradiciju i igru. Hercegovina je moje podneblje i temelj. Naši recepti su snažni, duboko ukorijenjeni u kulturu i sjećanja, i zato ih ne želim mijenjati – želim ih reinterpretirati.

Ne uzimam im dušu, nego ih samo prikažem u drugačijem svjetlu. Jedan od takvih primjera je moj burek s kremom od cvjetače i mangom – na papiru neobična kombinacija, ali kada zagrizete, i dalje osjećate onaj poznati okus bureka i jogurta.


Lokalne namirnice su mi jako važne. Ja sam lokalpatriot u svakom smislu – pa tako i kad je riječ o hrani. Hercegovina ima nevjerovatno bogatstvo – od sira iz mišine, smokava, raznog aromatičnog bilja… Svo to blago koristim i u slanim i u slatkim jelima, i pokušavam mu dati moderniji izraz. U jednoj suradnji s kolegicom Gaiom, recimo, radile smo pastu u koju smo uklopile baš naš sir iz mišine – spoj Italije i Hercegovine u jednom tanjiru.

Otvaranje studija prošlo je iznenađujuće glatko, i tu sam zaista zahvalna na podršci koju sam imala, posebno firmi Mališić Home & Decor. Bez njihove pomoći i vjere u moju viziju, sve bi bilo mnogo teže.

Svjesna sam da nije lako pokrenuti nešto svoje u BiH, ali zahvaljujući iskustvu iz MasterChefa, otvorila su mi se mnoga vrata. Danas La Passion nije samo studio. To je prostor gdje se događaju različiti eventi – privatna kuhanja, gostujuće večere, snimanja, radionice…

Svakom projektu pristupam s puno posvećenosti. Od samih dogovora s klijentima, preko organizacije i pripreme, pa sve do konačne prezentacije jela – svaki korak mi je bitan.
U budućnosti planiram organizirati i radionice – i one profesionalne, ali i one opuštenije, za druženje i dobru hranu. Ipak, želim to raditi kad osjetim da sam spremna znanje prenositi drugima na kvalitetan način. Još uvijek sam u procesu učenja i rasta, i ne sramim se toga. Vjerujem da je znanje nešto što uvijek treba nadograđivati.

Što se tiče suradnji, volim gostovati u restoranima i sudjelovati u kulinarskim događajima. Ne vidim sebe više u sezonskom radu u hotelima, ali zato stalno radim na novim projektima. Također, želja mi je i da odradim stažiranja kod velikih, priznatih chefova – jer uvijek postoji još jedna razina koju želiš dosegnuti.

Ova priča nije završena. Ona se tek piše. A La Passion je moje srce, moj prostor, moj početak i moj pravac. Strast me je dovela ovdje, i strast me vodi dalje.