Aida Terzić, žena godine 2023. iz poslovnog menadžmenta

Poražavajuća je činjenica da da globalnom nivou u sektoru turizma na visokim rukovodećim pozicijama pronalazimo samo 8% žena.

Aida Terzić je rođena 1982. godine u Sarajevu gdje je završila dio osnovnog obrazovanja. Potom je živjela u Australiji, gdje je završila osnovno obrazovanje i dio srednjeg obrazovanja u Lyndale Secondary College. U Sarajevu završava Ekonomski dodiplomski studij na Ekonomskom Fakultetu, nakon čega upisuje uporedo dva magisterija i završava u roku sa dvojom magistarskom diplomom, Ekonomskog Fakulteta u Sarajevu, kao Magistar Ekonomskih nauka i MBA diplomom Scuola di Amministrazione Aziendale, Univerziteta u Torinu. Aida je u septembru 2021. godine proglašena jednim od najuspješnijih lidera jugoistočne Evrope, ispod 40 godina, osvojivši prestižnu nagradu Business Elite Awards u Istanbulu. U novembru 2023. godine osvojila je Business Woman Awards u Beogradu, te iste godine u decembru proglašena i Ženom godine u poslovnom menadžmentu osvojivši LADIES IN nagradu. Posjeduje preko 20 godina iskustva u turizmu, vodeći turističku agenciju Relax Tours, porodičnu kompaniju osnovanu 1988. godine. Prije 8 godina Aida sa porodicom ulazi u investiciju izgradnje Hotela Pino Nature, na čijem je čelu od samog otvorenja. Pino Nature Hotel, koji je oživio omiljeno izletište Sarajeva, nalazi se na Olimpijskoj ljepotici Trebević i ujedno je hotel sa najviše osvojenih internacionalnih nagrada u regiji. Samo neke od nagrada su A Design Award (nagrada za najbolji dizajn hotela), EHDA (European hotel design award), Mies van der Rohe award, Meetings Star Award, Global Quality Award, Travel & Hospitality Award, Nagrada Stvaratelji za stoljeća Srednje i Jugoistočne Evrope i mnoge druge. Pino Nature Hotel je postao regionalni landmark i nezaobilazna turistička atrakcija, koju su posjetile i najpoznatije svjetske ličnosti kao što su Sting, Princeza Victoria i Princ Daniel, Novak Đoković, koji je u ovom hotelu boravio dva puta i mnogi drugi.  Pino Nature Hotel je prije mjesec dana s ponosom postao prvi hotel u Bosni i Hercegovini koji se pridružio najvećoj američkoj hotelskoj grupi Best Western i to u kategoriju Premier kolekcije. Ovo predstavlja novu eru poslovanja hotela, te je značajna prekretnica ne samo za hotel, već i veliki poticaj za Bosnu i Hercegovinu koja privlači više vrhunskih turista na ovu prelijepu destinaciju!

U današnjem svijetu poslovanja, inspirativne priče uspjeha postaju izvor motivacije i smjernica za mnoge, posebno za mlade žene koje teže ostvariti svoje karijerne ambicije. Aida Terzić, izuzetna poslovna žena koja se ističe u sektorima turizma, hotelijerstva i poduzetništva. Nedavno nagrađena prestižnom regionalnom nagradom Business Women Awards 2023. Aida dijeli svoje iskustvo, savjete i perspektive na ulogu žena u poslovnom svijetu, izazove s kojima se susreće u industriji turizma te svoje buduće planove i ciljeve. Otkrijte kako je Aida uspjela balansirati između različitih poslovnih područja, prilagođavati se izazovnim vremenima te inspirisati nove generacije žena u svojoj industriji.

Intervju: Aida Terzić, direktorica hotela Pino Nature, turističke agencije Relax Tours i modnog brenda Stylinger

Aida, čestitamo za nedavno osvojenu regionalnu nagradu Business Women Awards 2023! Kako se osjećate zbog ovog prestižnog priznanja i koji je za Vas značaj kao poslovnoj ženi koja se ističe u sektoru turizma i hotelijerstva?

Hvala mnogo, regionalna dodjela Business Woman Awards, koja je održana u hotelu Hyatt Regency okupila je najuspješnije žene iz regije u različitim oblastima poslovanja. Velika je čast bila predstaviti sebe, svoju kompaniju, svoj grad i svoju Bosnu i Hercegovinu među toliko uspješnih dama. Odmah po povratku iz Beograda pripala mi je čast da osvojim i LADIES IN nagradu u Sarajevu kao žena godine iz poslovnog menadžmenta, tako da slobodno mogu reći da je 2023. bila moja godina. Zahvalna sam prvo dragom Bogu, a zatim mojoj porodici i kolegama koji me trpe i podržavaju, jer moj tempo nije jednostavno pratiti.. 

Kako balansirate između različitih poslovnih područja kao što su ugostiteljstvo, modna industrija i turizam, te kako usklađujete različite zahtjeve i izazove koji proizlaze iz tih područja?

Cijeli svoj život sam u sektoru turizma, budući da su roditelji 1988. godine osnovali prvu privatnu turističku agenciju u BIH, Relax Tours. Kao mala djevojčica sam živjela na Kovačićima i dnevno sam sa sestrom posjećivala Trebević koji je do prije 9 godina bio potpuno devastiran i zaboravljen kako od strane Vlasti tako i građana. Prije više od 8 godina moja porodica i ja odlučili smo se vratiti Trebević kao omiljeno izletište Sarajeva njenim građanima i ulazimo u veliki projekat koji se zove Pino Nature Hotel. Od same ideje, realizacije, izgradnje kao i organizacijske uspostave uključena sam danonoćno, uz dosta neprespavanih noći, suza, veselja, uspona i padova, ali sve je vrijedilo kada nakon toga imate proizvod koji postane NAJNAGRAĐIVANIJI HOTEL U REGIONU, sa najvećim brojem svjetskih priznanja. Objekat koji su između ostalih posjetili i Sting, Novak Đoković, Princeza Victoria i mnogi drugi i ostali oduševljeni arhitekturom, hranom, prirodom i ljubaznošću naših uposlenika. Za vrijeme Korone, turistička industrija je stala u jednom danu, a sestra Maida i ja kao dva velika radoholika smo se odlučile da pokretanje dodatnog novog biznisa proizvodnje domaćih odjevnih predmeta za dame pod nazivom Stylinger. Vrlo brzo je postao omiljeni brend među damama iz regije koje cijene kvalitet prirodnih materijala koje koristimo kao što su svila, vuna, pamuk i kašmir. Organizacija je pola obavljenog posla, tako da uz planove i redanje prioriteta uspijevamo voditi 3 različita biznisa uporedo.

Kako gledate na ulogu žena u poslovnom svijetu danas, posebno u sektorima kao što su ugostiteljstvo, turizam i poduzetništvo?

Poražavajuća je činjenica da da globalnom nivou u sektoru turizma na visokim rukovodećim pozicijama pronalazimo samo 8% žena. Smatram da su žene mnogo snalažljivije od muškaraca, mnogo se bolje snalaze u multitaskingu i imaju mnogo više empatije i emocionalne inteligencije što je veoma važno u našem poslu. Jedina prednost muškaraca je što imaju malo više slobodnog vremena od žena, budući da sve mi žene majke, po dolasku kući sa oficijelnog posla, krećemo sa “trećom smjenom” rada kod kuće, obavljajući porodične obaveze.

S obzirom na vaše bogato iskustvo, prema Vašem mišljenju, koje su odlike dobrog menadžera?

Na prvom mjestu je potrebno napraviti razliku između menadžera i lidera, ja ipak biram da budem ovo drugo vodeći svoj tim. Karakteristike menadžera su da organizira i delegira zadatke svojim podređenim dok lider svojim ponašanjem i primjerom pokazuje kako nešto treba biti urađeno. Nikada nisam bila tip lidera koji sjedi u kancelariji, zavaljena u fotelji za laptopom i izdaješ naredbe svojim kolegama. Naprotiv, sa njima zajedno radim, dijelim sa njima svoje znanje i iskustvo i uključena sam u gotovo sve procese rada hotela. Da li je to ispravno ili ne, vrijeme će pokazati, ali ja ne znam drugačije.

Kako se prilagođavate izazovnim vremenima i nepredvidivim okolnostima koje trenutno oblikuju industriju turizma i hotelijerstva?

Veliki je izazov danas raditi u turizmu posebno u našoj zemlji koja je po tom pitanju poprilično neuređena. U bivšoj nam državi nije svako mogao tek tako doći i otvoriti agenciju, postojale su norma koje ste morali zadovoljiti i financijske garancije koje ste morali imati. Danas se otvara bezbroj malih agencija od kojih veliki broj radi na crno, influenseri i razni individualci koji nemaju ni kompaniju osnovanu odvode grupe turista na putovanja, na taj način oštećujući kako državu tako i same turiste, ishodeći korist isključivo za vlastite interese. Međutim Relax Tours je i dalje među liderima renomiranih agencija na našem tržištu nudeći visokokvalitetna putovanja sa provjerenim hotelima, aviokompanijama i isključivo certificiranim vodičima. Iz tog razloga nas čini sretnim što održavamo divne odnose sa našim vjernim klijentima i putnicima od kojih neki sa nama putuju već preko 35 godina.

Možete li dati osvrt na trenutno stanje turizma u Bosni i Hercegovini i identificirati neke potencijalne prilike za daljnji razvoj?

Receptivni turizam u BIH se nama desio bez velikih ulaganja države i bez ikakve državne promotivne strategije ili brendiranja. Pojedinačno smo mi kao agencije posljednjih 15 godina odlazili na turističke sajmove u svijetu te na taj način upoznali globalno turističko tržište sa srcolikom zemljom u srcu Evrope. Ukoliko bi se ozbiljno institucije potrudile da osposobimo veću količinu edukovanja radne snage za turizam, ukoliko bi zakonski uredili neke značajne stvari u turističkoj branši te ukoliko bi se ispravno brendirali i promovirali na globalnom turističkom tržištu mislim da bismo mogli imati značajan rast u pomenutoj branši.

Možete li podijeliti sa nama koji su Vaši budući planovi i ciljevi u poslovnoj karijeri?

Nikada ne pravim neke velike planove, često se neki novi poduhvati samo dese, onda kada osjetim da trebaju, a vrlo često i sjajne prilike pronađu nas. Jedna od takvih prilika je američka hotelijerska Best Western grupacija koja je krajem prošle godine izrazila želju da sa Pino hotel pridruži njihovoj porodici, na što smo iznimno ponosni. Planiramo unaprijediti svoje poslovanje na polju kongresnog turizma, budući da je to grana turizma kojim se popunjava period niske sezone u hotelijerstvu. Ove godine smo i četvrti put za redom osvojili nagradu MEETINGS STAR AWARD u Ljubljani, koja nagrađuje najistaknutije hotele u polju kongresnog turizma.

Koje poruke ili savjete imate za mlade žene koje teže karijeri u poslovnom svijetu, s posebnim osvrtom na industriju turizma i ugostiteljstva?

Moja poruka je da sve što u životu budu radile, rade najbolje i najstrastvenije što znaju, jedino tako se mogu istaći u moru istih i postići uspjeh. Potrebno je da slušaju svoje instinkte i da se prema svojim uposlenicima ponašaju baš onako kako žele da se ti uposlenici ponašaju prema klijentima.