Anđela Gaco: Od sanitarnog inženjerstva do vinske strasti – put ka vrhunskom ugostiteljstvu

Vjerujem da naša zemlja ima izuzetna vina koja zaslužuju veću pažnju i prepoznatljivost.

Piše: Andjela Gaco, menadžer restorana Garden

Andjela Gaco, magistar Sanitarnog inženjerstva, rodjena 5.11.1993. godine. Osnovne i magistarske studije završila u Sarajevu.

Nakon što sam završila osnovne i master studije na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu, gde sam se usmerila na Sanitarno inženjerstvo, nisam ni slutila da će moj put otići u pravcu ugostiteljstva. Iako mi je obrazovanje u oblasti zdravstva omogućilo duboko razumevanje sanitacije, higijene i zaštite zdravlja, strast prema ugostiteljstvu i ljubav prema hrani i vinima su me odvele na sasvim drugi put.

Moj profesionalni put u ugostiteljstvu započeo je 2018. godine, kada smo moja porodica i ja otvorili restoran Garden. U početku sam se fokusirala na sve aspekte poslovanja, a ubrzo sam shvatila koliko uživam u radu sa vinima. Kako bih produbila svoje znanje, odlučila sam da upišem somelijersku akademiju u Beogradu, gde sam kroz specijalizovani tromjesečni kurs naučila ne samo osnove somelijerstva, već i specifičnosti spajanja vina sa hranom, čime sam još više razvila svoju strast prema vinskom svijetu.

U restoranu, trudim se da moje znanje i strast prenesem na goste na najbolji mogući način. Kao menadžer, pokušavam da svi procesi u restoranu teku bez problema, ali i da naša ponuda bude vrhunska, kako po pitanju hrane, tako i po pitanju vina. Kroz svoj rad, konstantno naglašavam značaj sanitarno-higijenskih uslova i kvaliteta namirnica. Obrazovanje u oblasti sanitarnih standarda omogućava mi da stvorim sigurno okruženje za naše goste. U restoranu primenjujemo sve DDD mere (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija), kao i visoke standarde za kvalitet i svežinu namirnica, jer smatram da je to osnova svakog uspešnog ugostiteljskog poslovanja. Osim toga, težimo da u restoranu promovišemo autohtone sorte vina iz BiH, jer verujem da naša zemlja ima izuzetna vina koja zaslužuju veću pažnju i prepoznatljivost na tržištu.

Filozofija našeg restorana je da svaki gost treba da doživi nešto više od običnog izlaska na večeru. Želja da našim gostima pružimo nešto novo i uzbudljivo svaki put kada nas posjete. Naša pažnja na detalje i posvećenost svakom aspektu usluge je ono što nas čini posebnim. Trudim se da se kroz dekoraciju restorana i atmosferu stvorimo ambijent, u kojem se svaki gost osjeća dobrodošlo.

Naša kuhinja se temelji na svježim, lokalnim namirnicama, što garantuje kvalitet i autentičnost svakog jela koje služimo. Ponosni smo na to što podržavamo lokalne proizvođače i pružamo gostima hranu koja je ne samo ukusna, već i zdrav izbor. Kroz posvećenost i konstantnu želju za usavršavanjem, uspjeli smo steći reputaciju jednog od najboljih restorana u Sarajevu i šire. Međutim, kao menadžer restorana, suočavam se sa značajnim izazovima, prije svega sa nedostatkom kvalifikovanog kadra.

U današnjoj ugostiteljskoj industriji, teško je pronaći stručne i posvećene radnike koji će se uklopiti u naš tim. Nedostatak radne snage postao je jedan od ključnih problema u ugostiteljstvu, a to se odražava i na kvalitet rada i usluge.

Kroz stalne obuke, motivaciju i stvaranje dobrog radnog okruženja, trudimo se da našim zaposlenima pružimo podršku kako bi se razvijali i ostali motivisani da ispunjavaju visoke standarde.

Naša ambicija je da kroz timsku sinergiju i kvalitetan kadar nastavimo sa pružanjem najboljeg mogućeg iskustva našim gostima.Moj cilj i dalje ostaje da unapređujem restoransku ponudu i stalno unapređujem sebe i svoj tim. Verujem da kroz strast prema vinima, predanost kvalitetu hrane i posvećenost sanitarno-higijenskim standardima, mogu doprineti daljem razvoju vinske kulture i ugostiteljskog sektora, kao i da stvorim prostor u kojem se naši gosti uvek osećaju dobrodošlo. Za sve ljubitelje vina koji žele postati somelijeri, moj savet je da neprestano ulažu u svoje znanje i strast prema ovom divnom svijetu vina.

Upisivanje škole vina, kao i učešće u različitim degustacijama, odličan je način da proširite svoje horizonte i uputite se na put otkrivanja novih i nepoznatih sorti. Vino je beskrajno bogat svijet koji nudi ne samo različite ukuse, već i mnoge mogućnosti za učenje i uživanje.

Uvek se trudite da degustirate različite vrste vina, jer samo kroz praksu možete zaista da shvatite i prepoznate razliku između sorti, zemalja porijekla i specifičnih karakteristika vina. Vinska edukacija i usavršavanje su ključni da biste postali pravi poznavalac i uživali u vinima na najvišem nivou.

Kroz svoju karijeru imala sam privilegiju da učestvujem na brojnim master klasovima, što je značajno doprinelo mom profesionalnom razvoju i dalo mi priliku da učim od najboljih. Posebno bih istakla svoj učešće na prestižnom master klasu u Južnoj Americi, koji je organizovala ASI – Internacionalna organizacija somelijera, gde sam imala čast da predstavljam svoje udruženje somelijera iz Srbije – SERSU.


Ovaj događaj mi je omogućio da se povežem sa stručnjacima iz celog sveta i unapredim svoje znanje o vinskoj industriji. Takođe, završila sam brojne kurseve koje je organizovao USAID, što mi je pomoglo da proširim svoje znanje o vinskoj kulturi i menadžmentu u ugostiteljstvu. Ova iskustva su za mene bila neprocenjiva u procesu usavršavanja i daljeg razvoja u ugostiteljstvu.