Arduana Pribinja: Dozvolite da vam se na nepcu sudare slatko, slano, kiselo i ljuto!

Dozvolite sebi izaći iz komfort-zone poznate tradicionalne kuhinje

Piše: Arduana Pribinja, reporterka – Aljazeera Balkans, kuharica u slobodno vrijeme.

 Arduana Pribinja, rođena u oktobru 1979. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu završila studij žurnalistike, a nakon toga i magistrirala na Odsjeku za diplomatiju i međunarodno pravo. Na Aljazeeri Balkans radi kao reporterka koja pokriva najvažnije domaće i međunarodne događaje. Udata je i majka je dvoje djece. 

U moru instagram profila o hrani ističe se jedan poseban gastro kutak za ljubitelje dobre hrane i slasnih zalogaja, iza kojeg stoji vrijedna supruga, majka i politička novinarka Al Jazeere Balkans Arduana Pribinja. Slane, slasne, vegan i raw delicije sve su popularnije, a njeni recepti koje objavljuje na bosanskom i engleskom jeziku sa bloga Delicious & Easy by Arduana pripremaju se već širom svijeta. Vi koji niste upoznajte divnu Arduanu sa kojom smo razgovarali za portal HuBiH.

Kada se javila ljubav prema kulinarstvu?

Kuham od svoje devete – desete godine. Uvijek sam voljela hranu i uvijek me zanimalo sve u vezi s njenom pripremom. U našoj su se kući uglavnom spremala tradicionalna jela, ali sam ja i kao djevojčica, makar kroz deserte pokušavala unijeti novine u naše prehrambene navike. Sjećam se da sam uoči praznika spremala deserte ne samo svojoj porodici, nego i komšijama. Tako da ta ljubav traje zbilja dugo.

Šta je za Vas definicija dobre kuhinje?

Dobra kuhinja je ona koja izaziva osjećaj unutarnjeg zadovoljstva dok je degustirate. Ona koja nam vraća uspomene, ili nas iznenadi nekom novom, dotad neprobanom notom. Dobra kuhinja se ne može spremati bez ljubavi prema hrani. Ona traži da onaj koji je priprema razumije namirnicu s kojom radi i da joj pristupa s poštovanjem. Upravo hemija između tih namirnica i onog ko ih obrađuje rezultira dobrom kuhinjom

Volite li eksperimentirati u kuhinji? Kombinirati namirnice i recepte? Ili više cijenite tradicionalniji pristup?

Stalno to radim. Oni koji prate blog Delicious by Arduana, mogu primijetiti da donosim i vlastite recepte, da se igram s namirnicama, da pokušavam kombinirati stvari koje možda drugi ne bi parili, ali tako nastaju novi okusi! S druge strane da, beskrajno cijenim tradicionalnu kuhinju i ona u mom domu igra važnu ulogu.

Na šta pomislite kada vam netko spomene «domaću hranu»?

Mislim na toplinu porodičnih odnosa, na trpeze oko kojih se okuplja porodica, na dobru energiju i mnogo smijeha. Domaća hrana je vrlo fleksibilan pojam, kojeg vi i ja možda sasvim drugačije doživljavamo. Domaća hrana može jednostavno predstavljati bilo koju hranu uz koju ste rasli.

S obzirom na to da ste zaposleni na televiziji Al Jazeera Balkans, kako uskladite poslovne obaveze i kuhinju?Kako izgleda Vaš radni dan?

Smatram se vrlo organizovanom osobom. I da to nisam, postojeća životna dinamika bi me prinudila da to budem. Moj posao je zahtjevan, odgovoran i traži moju koncentraciju i posvećenost i nakon radnog vremena. Volim ga pa mi to ne smeta. S druge strane, ja sam majka dva tinejdžera kojima sam razmazila nepce i koji žele jesti vani samo kad ih nužda natjera, tako da sam prinuđena da, ravno s posla uskačem u kuhinju. Ujutro ustajem u 6 kako bih njima pripremila ručak prije nego odem na posao. Socijalni život pati, ali čovjek mora prepoznati i poredati prioritete, a ja cijenim da je u ovoj fazi njihovog razvoja iznimno važno kako se hrane. Ne žalim. Uživam u procesu.

Da li ikada neko kuha za vas? U čijim obrocima uživate?

Nemam privatnog Chefa ako na to mislite.  Postoji dosta ljudi u čijoj hrani uživam, koji me inspirišu i od kojih sam učila. Među njima su članovi moje porodice, neke od mojih prisnih prijateljica.

Možete li sa čitaocima portala HuBiH podijeliti neki recept?

Vašim cijenjenim čitateljima savjetujem da posjete i prate Instagram nalog Delicious by Arduana, na kojem će naći stotine sjajnih i isprobanih recepata.

Kako Vaši pratitelji reaguju na Vaš blog, na Vaše objave na društvenim mrežama?

Moji prijatelji mi uglavnom prijete da će da me otprate jer im rastu zazubice svaki put kad izbacim novi post. J Šalu na stranu, prijatelji mi daju važan feedback, koji cijenim. Volim kuhati za svoje prijatelje i smatram da hrana zbilja predstavlja i simbol dijeljenja s drugima, onog najboljeg što imamo punuditi. Hrana može predstavljati prekrasan izvor radosti i zadovoljstva, ali i zahvalnosti. Zahvalnosti na svim čudima kojima nas je Bog počastio, dajući nam da u njima uživamo. Za mene je hrana zbilja čudesna. Očarava me svojim bojama, teksturama, okusima. Taj svoj subjektivni osjećaj nastojim prenijeti i na one s kojima dijelim svoju hranu

Imate li poruku za naše čitaoce?

Uživajte u okusima, probajte nešto novo. Dozvolite da vam se na nepcu sudare slatko, slano, kiselo i ljuto! Dozvolite sebi izaći iz komfort-zone poznate tradicionalne kuhinje. Kroz hranu upoznajete druge kulture, drugačije rezone i navike. Hrana širi vaše horizonte! Priđite joj na takav način. Neka ne bude bitno samo da je trbuh pun. Ono čime ga punite može biti izvor nevjerovatnog zadovoljstva. Nadam se da ćete ga pronaći.

Arduana, hvala Vam za ovaj razgovor.