Aščinica Saray je prvi halal restoran u Hercegovini

Cilj vlasnika je da zadovolje potrebe svojih gostiju, te da pored toga što im pružaju sigurnu i visokokvalitetnu halal hranu, pravljenu po recepturama profesionalnih kuhara i vlasnika ovog restorana njegujući duh bosanskohercegovacke tradicije i kulture, zadovolje njihovu potrebu da je ono što konzumiraju zdravo, sigurno i halal.

Aščinica Saray je porodični biznis, ugostiteljskog tipa, koji je pokrenut 2008. godine. Već punih 12 godina uspješno posluje i doprinosi bogatoj gastro ponudi u gradu Mostaru. Supružnici Salko i Hata Puce su vlasnici restorana, dok su njihova djeca Vilbad, Vilbada i Edita također uključeni u poslovanje, obavljajući zasebne poslove u restoranu. Ove godine postali su jedini certificirani halal restoran u Hercegovini, što je bio povod da priču istražimo i donosemo novitete.

Od početka poslovanja planiran je halal koncept

 
Iako najmlađa kćerka Edita živi u Norveškoj, uključena je u svakodnevno poslovanje, baveći se marketingom dnevnih ponuda na društvenim mrežama i web stranici. Od samog početka rada Saraya, ideja je da se bazira na halal konceptu, kao kulturi ishrane muslimana, a koji ni u jednom segmentu ne narušava uvjerenja i integritet ljudi drugih konfesija. Vlasnici su željeli da njihovi gosti budu sigurni u ono što jedu, te su ove godine odlučili implementirati halal standard, proći sve potrebne procedure što podrazumijeva sigurnost hrane, halal hranu od pripremanja, serviranja pa do konzumiranja. Implementiranje halal kvalitete u ugostiteljskom objektu podrazumijeva da sve sirovine od kojih se pripremaju jela budu provjerenog halal statusa, te provjerena zdravstvena i higijenska ispravnost namirnica, kao i ispoštovan operativni program preduslova čistoće svih prostorija u objektu, a sve to popraćeno adekvatnom dokumentacijom prema Halal standardu BAS 1049:2010.

Halal predstavlja sinonim za zdravo i sigurno


Cilj je da zadovolje potrebe svojih gostiju, te da pored toga što im pružaju sigurnu i visokokvalitetnu halal hranu, pravljenu po recepturama profesionalnih kuhara i vlasnika ovog restorana njegujući duh bosanskohercegovacke tradicije i kulture, zadovolje njihovu potrebu da je ono što konzumiraju zdravo, sigurno i halal. Halal predstavlja sinonim za zdravo i sigurno. Aščinica Saray je prvi halal restoran u Hercegovini, na što su vlasnici posebno ponosni.  Nakon implementacije eksterne provjere od strane nadležne Agencije za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u BiH izdat je certifikat halal kvalitete za pružanje  ugostiteljskih usluga pripreme i serviranja halal hrane.
Pored toga, potrudili su se da kultiviraju ambijent restorana, u koji će gosti rado dolaziti.

Salko Puce, vlasnik restorana ističe da je zadovoljan gost jako bitan, te dodaje: ‘’Kao osoba koja je jako dugo u ovom poslu, smatram da pored toga što ćemo nekome ponuditi sigurno i kvalitetno jelo bitno je da sa sobom nosi pozitivna iskustva vezana za nas i naš restoran. Takav gost će se vraćati. Veoma je važno zadovoljstvo naših uposlenika, te nastojimo da ih motivišemo i da funkcionišemo kao porodica. Kako je ovo ideja porodičnog biznisa, drugačije i ne znamo. U jeku pandemije korona virusa, poštovali smo sve odluke kriznog štaba, te smo zadržali sve zaposlenike u radnom odnosu. Bilo je veoma teško, ali smo uspjeli. Permanentno nastojimo da razvijamo naš biznis, u infrastrukturalnom smislu kao i u poboljšanju pružanja ugostiteljskih usluga.”

Prvi hercegovački halal restoran „Aščinica Saray“ se nalazi u Karađozbegovoj ulici, u samom centru Mostara, u neposrednoj blizini Starog mosta