Belmina Bajrović: Od porodičnog biznisa do međunarodnih uspjeha u hotelijerstvu

Vjerujem da je obrazovanje, ali i studiranje i život vani jako važno, te da me je oblikovalo u osobu koju sam danas, i na neki način olakšalo da odaberem svoje profesionalno usmjerenje.

Intervju: Belmina Bajrović, direktorica Europe Group

Intervju koji slijedi pruža uvid u fascinantno profesionalno putovanje direktorice hotela, Belmine Bajrović, koja je svoju ljubav prema hotelijerstvu otkrila još u mladosti. Kroz godine, zahvaljujući porodičnom biznisu, imala je priliku upoznati sve aspekte ove dinamične industrije.

Njena strast prema hotelijerstvu oblikovala je njen put, a formalno obrazovanje u prestižnim evropskim institucijama osnažilo njeno liderstvo. Danas, kao rukovodilac jednog od najvećih hotelskih lanaca u Bosni i Hercegovini, dijeli svoja iskustva i otkriva izazove s kojima se suočava, ali i viziju budućnosti svog posla.

Za početak, recite nam nešto više o sebi.
Moja ljubav prema hotelijerstvu je počela još u ranim godinama, gdje sam zbog porodičnog biznisa imala priliku biti aktivno uključena u posao, te obavljati različite poslove unutar hotela. Taj rani dodir s poslom bio je ključan u mom razumijevanju i razvoju strasti prema hotelijerstvu. Kroz te početne korake, brzo sam shvatila složenost i izazove ovog posla, ali i cijenila važnost discipliniranosti i ljudskih vještina koje su ključne za uspjeh u ovoj industriji. Otkrila sam da me intrigira svaki dio hotelske industrije, od upravljanja gostima do koordinacije osoblja i rješavanja izazova svakodnevnog poslovanja. S vremenom sam shvatila da želim svoju strast pretvoriti u karijeru te sam se usmjerila na daljnje obrazovanje i usavršavanje kako bih se što bolje pripremila za buduće izazove u tom području. Shodno tome, započela sam svoje obrazovanje na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, u suradnji sa Griffith fakultetom u Dublinu, gdje sam stekla dvije visoko rangirane diplome. Ponosna sam na svoje postignuće, posebno na srebrnu značku koju sam dobila za izvanredan uspjeh na Dekanovoj listi. Na prestižnom Luiss Guido Carli univerzitetu u Rimu, nastavila sam svoje obrazovanje upisom na master studij poslovne ekonomije. Ponosna sam što sam dobila punu školarinu za program ‘Izvedbenog globalnog obiteljskog biznis menadžmenta’, koji predstavlja jedinstvenu, međunarodnu i suradničku inicijativu između tri vodeća sveučilišta: Luiss Guido Carli univerziteta u Rimu, IE Business School u Madridu i IESEG biznis škole u Francunskoj. Vjerujem da je obrazovanje, ali i studiranje i život vani jako važno, te da me je oblikovalo u osobu koja sam danas, i na neki način olakšalo da odaberem svoje profesionalno usmjerenje.

Možete li nam reći nešto više o Vašem profesionalnom putu do trenutne pozicije?
Već tokom svoje međunarodne edukacije, imala sam priliku sudjelovati u inovativnim projektima za vodeće talijanske i internacionalne kompanije, gdje sam stekla svoja prva profesionalna iskustva i uvid u željena usmjerenja. Ova iskustva nisu samo doprinijela mom razvoju kao lidera, već su mi omogućila i dublji uvid u poslovne procese, te primjenu najnovijih metoda i tehnologija u poslovanju. Radila sam na raznolikim projektima, obuhvatajući razvoj poslovne strategije, implementaciju odgovarajućih hijerarhijskih sustava te analizu metrika i statistika s ciljem unaprjeđenja prodaje. Rad i edukacija u međunarodnom okruženju potaknula me je na razmišljanje izvan okvira, te na primjenu visokih EU standarda poslovanja.

Sa željom da svoje znanje pretvorim u praksu i steknem novo iskustvo, odlučila sam otputovati u Pariz, gdje sam radila u vodećoj francuskoj hotelskoj kući EVOK Luxury Hotels Collection.

Nakon toga, nastavila sam svoje profesionalno putovanje u Austriju, gdje sam stekla dragocjeno iskustvo radeći u hotelskoj kući Florian Weitzer Hotels & Restaurants, usavršavajući se u područjima ugostiteljstva, menadžmenta i financija. Odluka o povratku u Sarajevo bila je motivirana željom da svoje internacionalno znanje i iskustvo primijenim u našoj zemlji te doprinesem njenom razvoju na najbolji mogući način. Investicija u moje obrazovanje i iskustvo omogućila mi je da sada, kao mlada žena na rukovodećoj poziciji, uspješno upravljam jednim od najvećih hotelskih lanaca u Bosni i Hercegovini, Europe Group.

Kako motivirate svoj tim i osiguravate visoku produktivnost?
Rad u timu i suradnja s klijentima su izvor moje najveće motivacije. Smatram da je timski rad ključan za postizanje uspjeha i ostvarenje ciljeva. Trudimo se uvijek biti u koraku s novim trendovima i inovacijama u industriji, jer smatramo da je to ključno za održavanje konkurentnosti i pružanje najboljih usluga našim klijentima.

Stoga redovito sudjelujemo na sajmovima turizma, raznim radionicama i edukacijama koje nam omogućavaju da naučimo nove stvari, razmijenimo iskustva s drugima i ostanemo inspirisani. Bez kontinuiranog učenja i kreativnog pristupa poslu, ne bismo mogli napredovati niti ostati motivisani u svom radu.

Kako održavate balans između profesionalnog i privatnog života s obzirom na odgovornosti koje nosi Vaša pozicija?
Sama liderska, vodeća pozicija nosi sa sobom veliku odgovornost, posebno u dinamičnom okruženju poput ugostiteljstva i hotelijerstva. Upravljanje kompanije sa preko 250 radnika je svakako izazov, pogotovo ukoliko se radi o sopstvenoj firmi, gdje morate, ali na neki način i želite, biti stalno dostupni i uključeni. Smatram da se balans između poslovnog i privatnog života može održati ukoliko znate odvojiti vrijeme za stvari i hobije koji vas ispunjavaju, pored samog posla. Mogu reći da mi i u slučaju kada ne balansiram dovoljno privatno od poslovnog to ne smeta iz razloga što volim svoj posao, te i pozivi nakon radnog vremena mi ne smetaju…

Da li imate probleme sa pronalaskom radne snage, ukoliko imate, kako iste probleme prevazilazite?
Nedostatak adekvatne radne snage je već dugo jedna od glavnih i važnih tema na tržištu BiH i regije. Kao i ostali hotelijeri, pronalazak odgovarajućih radnika svakako da predstavlja veliki izazov. Ulažemo velike napore u sam proces zapošljavanja i zadržavanja radnika, od odabira do same edukacije, te smatram da jedino kroz veliku posvetu radnicima i njihovim potrebama možemo učiniti da ovaj izazov i prijelazi radnika budu glatki i bez smetnji. Svakako da je jedno od rješenja i uvoz radne snage, te je naše iskustvo u tome i više nego pozitivno, ali je jako bitno i zadržati domaću radnu snagu, te mladima pokazati prednosti rada u našoj zemlji. Ono što bih naglasila je činjenica da većina uposlenih Europe Grupacije je sa nama više od 15-20 godina, te je to najveći pokazatelj uspješnosti naše firme, ali i nas kao poslodavca.

Naši hoteli su kroz godine ugostili velike ličnosti, a samo neke od njih su: Angelina Jolie, Brad Pitt, Penelope Cruz, Javier Bardem, John Travolta, Morgan Freeman, John Turturro, Robert De Niro, Jesse Eisenberg, Bono Vox, David Guetta, Mickey Rourke, te mnogi drugi. Zaista je bila čast ugostiti svjetski poznate ličnosti, te su svi na neki način ostavili lijepe uspomene i utiske. Izdvojila bih Angelinu Jolie, te Robert de Nira, kao jedne od mojih najdražih glumaca kojeg sam imala priliku upoznati uživo.

Kako upravljate budžetom hotela i osiguravate finansijsku održivost?
Kao i u svakom biznisu, cilj je minimalizirati troškove uz očuvanje kvalitete, te povećati prodaju. To osiguravamo kroz dobar marketing i dobru kvalitetu, tako da osiguravamo povratak naših korisnika i gostiju, te njihovu lojalnost. Naše cijene prate i tržišnu inflaciju i promjenu, te shodno tome prilagođavamo i našu ponudu. Trudimo se da stalno izdvajamo određene budžete za nove investicije, bilo da su u pitanju renoviranja, ili nove gradnje/dogradnje.

Kako se hotel pozicionira na tržištu u odnosu na konkurenciju, i koje su ključne prednosti koje ističete?
Europe Group sa svoja dva vodeća hotela; austrougarski Hotel Europe 5* & olimpijski Hotel Holiday 4* ima dugodišnju tradiciju, te prepoznatljivost kvalitete brenda. Zbog svoje historije i tradicije od 1882. godine, naše hotele posjećuju velike internactionalne ličnosti koje potvrđuju našu posebnost i kvalitet. Naši hoteli se ističu kvalitetnom uslugom, ali također i bogatom ponudom.

Glavne prednosti leže u centralnoj lokaciji oba hotela, ali također i u samoj veličini i kapacitetu hotela. Hotel Europe broji 160 grandioznih soba, 5 konferencijskih sala, 2 restorana, veliku baštu, wellness centar i spa, terasu, te garažu. Sa druge strane, Hotel Holiday je kategoriziran kao kongresni hotel sa svojih 380 soba, 14 konferencijskih sala kapaciteta preko 2.000 gostiju, 3 restorana i bara, noćnim klubom kapaciteta preko 200 gostiju, velikom baštom, igralištem, wellness centrom, parkingom i garažom. U nedavnom partnerstvu, također su otvoreni Cineplexx kino dvorane i moderni supermarket Crvena Jabuka u sklopu Hotela Holiday. Naši hoteli također nude i niz dodatnih usluga poput frizerskog salona, kozmetičkog salona, solarija, rent-a-car usluga, butika, te čak i banku.

Zahvaljujući svojoj bogatoj historiji, arhitektonskoj izvrsnosti i kulturnoj važnosti, Europe Group privlači mnoge umjetnike, glumce, novinare, političare i poznate ličnosti iz cijelog svijeta. Kroz godine, Europa Group je osvojio brojna priznanja i nagrade, a neki od njih su Superbrands BiH, Certifikat bonitetne izvrsnosti, Restaurant Guru Award, Best Hotel For Business Travelers CNBC, Poslovne Novine 100 najvećih kompanija, Le Monde Paris 2022. – Top 5 najutjecajnijih hotela u svijetu, te mnoge druge.

Obzirom da je slastičarna Mozart jako poznata, da li nam možete reći nešto više o njoj, te samom procesu pravljenja najukusnijih slastica u gradu?
U srcu Sarajeva, unutar predivnog ambijenta Hotela Europe, smjestila se slastičarna Mozart – destinacija za sve ljubitelje vrhunskih slastica. Naša slastičarnica nudi sofisticiranu ponudu koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. U slastičarni Mozart ekipa slastičara dnevno priprema preko 40 poslastica. Torta ‘Evropa’, torta sa orasima, kuhanim jabukama i puter kremom, je najpoznatiji specijalitet hotela, djelo slastičara Hasana Vilića, koji je za ovu tortu dobio zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u Frankfurtu davne 1968. godine. Vilićev recept za tortu ‘Evropa’, te poznatu tufahiju sa šlagom slastičarne Mozart, objavile su sve svjetske novine. Slastičarna Mozart specijalizirana je za izradu rođendanskih, svadbenih, ali i korporativnih torti za svaku priliku. Unutar naše ponude, pored raznih torti i bosanskih kolača, nudimo i impresivne slatke stolove, koji su savršen izbor za bilo koji događaj. Naša slastičarna je savršen dodatak ostalim sadržajima naših hotela, koja dodatno obogaćuje našu ponudu, tako da našim gostima možemo ponuditi sve što im treba na jednom mjestu.

Pretpostavljamo da ste imali priliku ugostiti mnoge poznate osobe. Da li je neka od njih ostavila poseban utisak na Vas?
Tako je. Naši hoteli su kroz godine ugostili velike ličnosti, a samo neke od njih su: Angelina Jolie, Brad Pitt, Penelope Cruz, Javier Bardem, John Travolta, Morgan Freeman, John Turturro, Robert De Niro, Jesse Eisenberg, Bono Vox, David Guetta, Mickey Rourke, te mnogi drugi. Zaista je bila čast ugostiti svjetski poznate ličnosti, te su svi na neki način ostavili lijepe uspomene i utiske. Izdvojila bih Angelinu Jolie, te Robert de Nira, kao jedne od mojih najdražih glumaca koje sam imala priliku upoznati uživo.

Možemo li u budućnosti očekivati robotizaciju u hotelima?
Iako je tema samouslužnih check-in pultova i robot-konobara odavno aktuelna, iskreno vjerujem da je ugostiteljstvo jedina branša koja će teško moći biti zamijenjena tehnologijom. Smatram da je ugostiteljstvo branša koja zahtjeva domaćinstvo i ljudski doticaj, te da je to primarni razlog zbog kojeg ljudi i odsjedaju u hotele, i idu u svoje omiljene restorane – radi osjećaja doma i topline, te konekcije sa ljudskim osobljem.

Svakako da je važno pratiti tehnološke trendove, a ponajviše radi poboljšanja produktivnosti osoblja, te lakšeg i bržeg poslovanja. Sa ponosom ističem da je naša firma izuzetno kvalitetno opremljena u području hotelskih sistema, programa, te automatizacije i digitalizacije. Uvijek pratimo najnovije trendove i kontinuirano radimo na poboljšanju i nadogradnji naših sustava kako bismo osigurali brzu komunikaciju te sigurnije završne procese i transakcije.

Za kraj, da li imate neke planove na kojima radite?
Neki od bližih planova su dodatne investicije u renoviranja, revitaliziranja i dogradnje dijelova naših hotela. Također, tu je i projekat izgradnje poslovno-apartmanskog kompleksa, koji će se sačinjavati od troetažne garaže u suterenu s 800 parkirnih mjesta, te troetažne poslovne zone, gdje je cilj privući poznate brendove, te naš grad učiniti atraktivnim i u segmentu šopinga i razonode.

U drugoj fazi izgradit ćemo 22-spratnu zgradu, u kojoj će biti luksuzni apartmani za potrebe tržišta i/ili naše kompanije. Kontinuirano radimo na novim planovima i projektima, a sve sa ciljem dodatnog unapređenja i proširenja našeg biznisa, te podizanja standarda hotelijerstva i turizma u BIH.