Broj turista u svijetu porastao za 4 posto

Broj turista u svijetu porastao za 4 posto


Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu porastao je u prvoj polovini ove godine za 4 posto ili gotovo 30 miliona u odnosu na isti period prošle godine, na ukupno 671 milion, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

Te i druge podatke o turističkom prometu u svijetu u prvoj polovini ove godine objavila je u ponedeljak UNWTO (Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda) u sklopu novog izdanja turističkog barometra i uoči 23. generalne skupštine te UN-ove specijalizovane agencije za turizam.

Napominjući kako su rast dolazaka turista u svijetu ove godine predvodili Bliski Istok, sa 8 posto više dolazaka stranih turista, iz UNWTO-a ističu i da su strani turisti pojačano ove godine do kraja juna dolazili i u Evropu, njih 4 posto više nego 2018, dok su Afrika i Amerike imale umjereniji rast, od 3, odnosno 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u prvoj polovini ove godine ‘vraća’ nas historijskom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od 3 do 4 posto rasta do 2020, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u januaru – kažu uz rezultate iz UNWTO-a.

Dodaju da su do sada pokretači rasta i znatno viših procenata od ovogodišnjih poslednjih nekoliko godina bile snažne ekonomije i pristupačnost avio-putovanja, kao i veća povezanost zračnim saobraćajem i poboljšani vizni režimi u svetu, ali je očigledno da su slabiji ekonomski pokazatelji, produžena neizvijesnost o Brexitu, trgovinske i tehnološke napetosti te sve veći geopolitički izazovi počeli da utiču na turizam sa manjim stopama rasta, a koje su i rezultat poslovnog i potrošačkog poverenja.

U Evropi se turistička potražnja povećala oko Uskrsa i početkom ljeta, te je ta regija i dalje zadržala poziciju najposećenije u svijetu. Važna je bila i unutar regionalna potražnja, iako su rezultati na glavnim evropskim tržištima bili neujednačeni, dijelom i usled slabljenja privrede u nekim zemljama, ali je zato potražnja iz SAD-a, Kine, Japana i drugih dalekih zemalja pridonijela takvim pozitivnim rezultatima – objašnjavaju iz UNWTO-a.

Među nacijama, iz UNWTO-a ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mesto u svijetu i ove godine, sa 14 posto više putovanja u inostranstvo nego prošle godine, ali dodaju da na to tržište dosta utiču trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija juana, što sve kratkoročno utiče na izbor odredišta kineskih turista.

seebiz.eu