Cafe & Restaurant Korzo: Centralna tačka okupljanja, gradska kafana, bez starosnih barijera

Put do tlocrtnog rješenja nije bio jednostavan zbog navedenih želja i potencijala samog prostora

GEPEK STUDIO

Gepek studio je arhitektonski studio osnovan 2017. godine u Sarajevu od strane tri partnera: Damir Dautbegović, Belma Jusufović i Igor Tomić.

Naš arhitektonski angažman obuhvata širok raspon projekata, uključujući urbanizam, novu gradnju, dogradnje, savremene restauracije, komercijalne i stambene prostore do redizajna enterijera.

Vjerujemo u individualnost i u timski rad, i ono što nas čini dobrim timom je zajednička vizija i zajedničke vrijednosti, ljubav prema arhitekturi, životu kao i stvaranju.  Volimo izazove, kreativnost, dobre saradnje kao i zadovoljne klijente.

Svaki projekat kojem pristupamo smatramo da zaslužuje individualan pristup i puni kreativni angažman.

Timski i uporan rad, dobra organizacija, dobra komunikacija s investitorima i izvođačima, konstantno učenje i napredovanje na svim onim poljima koja utiču na rast i razvoj firme kao i struke općenito, dobra energija, su naša vodilja kroz rad i profesionalni angažman.

Najveće zadovoljstvo su nam investitori koji nam vjeruju i koji nam se redovno vraćaju.

O PROJEKTU:

Cafe & Restaurant Korzo se nalazi u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, Derventi.

Zatečena dispozicija nekadašnje diskoteke na mjestu sadašnjeg Korza je već bila definisana svojim gabaritima i nosivim konstruktivnim elementima, samim tim veće dispozicione izmjene nisu bile moguće.

Zahtjev klijenta je bio da u prostor od 200 m2 smjestimo nekoliko sadržaja i atmosfera za potrebe korisnika svih uzrasta, da postane centralna tačka okupljanja, gradska kafana, bez starosnih barijera.  

Cilj je je bio kreirati savremen i ugodan prostor, u kojem će korisnici uživati  u hrani, vinu i samom ambijentu.

Put do tlocrtnog rješenja nije bio jednostavan zbog navedenih želja i potencijala samog prostora.  

Pozicioniranjem toaleta i kuhinje u središtu prostora, dobila se kružna hodna putanja. Šank, oltar ugostiteljskih objekata je pozicioniran nasuprot ovih prostora, u zoni koja je iz novih formiranih prostora lako dostupna.

Definisanjem navedenih elemenata, prostor se podijelio u 4 enterijerske zone; kafić, restoran, slastičarna i prostor dječije igraone/caffe-a po potrebi.

Dizajn enterijera je posebno prilagođen namjenama svih navedenih prostora.

U prostorima su korištene različite kombinacije materijala, staklo, bijela cigla, šarena keramika, puno kolorita a kao povezna materijalizacija korištene su obloge od natur drveta.