Da li je Nutella zdrava

Nutella je izuzetno popularan slatki namaz. U stvari, toliko je popularan da kompanija Nutella tvrdi da biste Zemlju mogli 1,8 puta okružiti teglama Nutelle koje se proizvedu u samo godinu dana.

Od koktela inspirisanih Nutellom do sladoleda s okusom Nutelle, ova čokoladna poslastica pojavila se na jelovnicima restorana širom svijeta i mnogima je glavni sastojak. Iako je Nutella nesumnjivo ukusna, mnogi ljudi misle da je zdrava jer sadrži lješnjake, a neki je čak koriste i kao zamjenu za maslace od orašastih plodova. Ovaj članak proučava nutritivnu vrijednost i sastojke Nutelle kako bi otkrio može li biti dio zdrave prehrane.

Šta je Nutella?

Nutella je zaslađeni kakao namaz od lješnjaka koji proizvodi Ferrero, talijanska kompanija koja je treći najveći proizvođač čokolade na svijetu. Prvobitno je napravljen u Italiji tokom Drugog svjetskog rata kada je pekar Pietro Ferrero dodavao mljevene lješnjake čokoladnom namazu kako bi nadoknadio manjak kakaa u zemlji.

Danas ljudi širom svijeta konzumiraju Nutellu, a popularnost i dalje raste. Ovaj namaz od čokolade i lješnjaka konzumira se na mnogo načina i obično se koristi kao namaz za doručak, palačinke i vafle. Iako je Nutella trenutno klasifikovana kao desertni namaz, Ferrero nastoji da se namaz prekvalifikuje u namaz za doručak, slično pekmezu. Ova promjena možda se ne čini važnom, ali bi mogla imati velik utjecaj na to kako potrošači doživljavaju njezinu hranjivu vrijednost.

Ova promjena u klasifikaciji smanjila bi veličinu doze koja je potrebna na Nutellinoj etiketi sa 2 kašike (37 grama) na 1 kašiku (18,5 grama). Ako se to dogodi, kupci koji pažljivo ne pročitaju informacije o prehrani mogu pomisliti da je Nutella relativno niskokalorična, ima malo šećera i masnoće, iako su ti brojevi niski zbog veličine porcije.

Nutella reklame fokusiraju se na reklamiranje namaza kao brze i zdrave opcije za doručak, posebno za djecu. Međutim, zbog velike količine šećera, možda nije najbolji način da započnete dan.

Sastojci i prehrana

Ferrero se ponosi jednostavnim komponentama koje čine Nutellu. Na primjer, kompanija se potrudila da koristi održivije sastojke, uključujući certifikovano održivo palmino ulje i kakao.

Nutella sadrži sljedeće sastojke:

Šećer: Ili repa ili rafinirani šećer od trske, ovisno o tome gdje se proizvodi. Šećer je najveća komponenta.

Palmino ulje: vrsta biljnog ulja koje dolazi iz plodova uljane palme. Palmino ulje daje proizvodu svoj zaštitni znak kremaste teksture i mazivosti.

Lješnjaci: 100% čista lješnjakova pasta. Svaka tegla sadrži oko 50 ovih slatkih orašastih plodova.

Kakao: Većina zrna kakaa koji se koriste u Nutelli dolazi iz zapadne Afrike. Prerađuju se u fini prah i miješaju se s ostalim sastojcima dajući čokoladni okus.

Obrano mlijeko u prahu: Napravljeno uklanjanjem vode iz pasterizovanog nemasnog mlijeka. Mlijeko u prahu ima mnogo duži vijek trajanja od uobičajenog mlijeka i ne treba ga hladiti.

Sojin lecitin: Sojin lecitin je emulgator, što znači da pomaže u odvajanju sastojaka, održavajući glatku i ujednačenu teksturu namaza. To je masna supstanca dobivena iz soje i uobičajeni aditiv za hranu.

Vanilin šećer: Aromatična komponenta koja se prirodno nalazi u ekstraktu zrna vanilije. Nutella sadrži sintetički oblik vanilinog šećera.

Iako se Nutella reklamira kao namaz od lješnjaka, šećer je prvi naveden na etiketi sastojaka. To je zato što je šećer njegov primarni sastojak, koji čini 57% njegove težine.

Dvije kašike (37 grama) Nutelle sadrže:

Kalorije: 200

Masnoća: 12 grama

Šećer: 21 grama

Proteini: 2 grama

Kalcij: 4% preporučenog dnevnog unosa

Gvožđe: 4% preporučenog dnevnog unosa

Iako Nutella sadrži malu količinu kalcija i željeza, nije previše hranjiva i sadrži puno šećera, kalorija i masti.

Da li je Nutella zdrava?

Nutella se često reklamira kao brz i jednostavan način za pripremu ukusnog doručka za djecu. Reklame ističu njene “jednostavne” i “kvalitetne” sastojke, poput lješnjaka i obranog mlijeka, ali nikada ne spominju sastojke koji čine većinu namaza – šećer i masnoću. Iako nema sumnje da je Nutella dobrog okusa, ne treba je smatrati zdravim sastojkom.