DESTILERIJA AURA – ,,Rukom ubrano, s ljubavlju pripremljeno“

Slogan ‘Rukom ubrano, s ljubavlju pripremljeno’ sažeo je poslovnu filozofiju i praksu tvrtke ,,Aura proizvodi” iz Buzeta, koja je prije petnaest godina počela proizvoditi rakiju, a potom i neke od ostalih tradicionalnih istarskih proizvoda od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije daleko od cesta i naseljenih mjesta.

Cijela priča o Auri započela je 2005. godine u Humu, gdje su roditelji vlasnika Mišela Sirotića vodili suvenirnicu i galeriju slika. U to vrijeme, mnogi posjetitelji su bili u potrazi za tradicionalnom biskom, rakijom koja se sprema od domaće komovice i bijele imele. Recept za bisku star je otprilike dvije tisuće godina. Najpoznatija je humska biska, koja se sprema prema recepturi pokojnog humskog župnika, vrsnog travara, Josipa Vidala. Mišelova obitelj krenula je s proizvodnjom prve biske za potrebe suvenirnice iz sobe od desetak kvadrata, unutar vlastite kuće.
Moglo bi se reći da zaista sve genijalne ideje i velike poduzetničke priče imaju skromne početke.

Od početne proizvodnje za vlastite potrebe razvili su se u obiteljsku tvrtku koja prvenstveno vodi brigu o kvaliteti svojih proizvoda. Kvaliteta proizvoda mora biti onakva kakvu su mogle proizvesti samo bake tradicionalnim metodama u kućnoj radinosti bez ikakvih konzervansa i umjetnih sastojaka.

Baza svih proizvoda je domaća kuhana rakija od dropa kruške ili jabuke.

 

Danas se destilerija Aura prostire na više od 600 m2 prostora u kojemu se odvija cjelokupan proizvodni proces.

Destilerija je otvorena za sve posjetitelje koji žele kušati proizvode i doživjeti čitav proizvodni proces – od fermentacije voća, destilacije u ručno rađenom bakrenom kotlu, maceracije voća, odležavanju rakija pa sve do punjenja, etiketiranja i pakiranja.

Tek kušanjem, dolazimo do zaključka, zašto je popularnost proizvoda rasla tako brzo.

Nenadmašan Teranino, liker nastao na bazi vina terana, postao je miljenik svih koji ga kušaju. Teranino je proizvod po kojem se destilerija Aura istaknula na tržištu. Destilerija Aura, prvi i jedini je proizvođač Teranina u razdoblju od 2006. do 2012 godine. Što su tada pokrenuli najbolje govori to da Teranino sada proizvodi i do 50 proizvođača!

Osim što osvaja srca onih koji ga kušaju, niže i zlatna odličja. U dvije godine Teranino se okrunio sa dva zlata na prestižnim svjetskim natjecanjima:

– Zlato ,,London Spirits Competition 2020”

– Zlato “Frankfurt International Trophy 2021”.

Odlikovanje na koje su posebno ponosni stiglo je 2020. godine sa jednog od najpoznatijih svjetskih natjecanja ,,Blind tasting master”. Teranino je osvojio medalju ‘Master’, koja je iznad zlatne, osvaja ju samo proizvod kojega suci jednoglasno ocijene vrhunskom ocjenom.

Iz  Aurine ponude isfiltrirao se još jedan proizvod.

Gin Karbun, što je stari naziv za ugljen.
Aurin gin, prilikom destilacije prolazi i proces filtracije kroz aktivni ugljen, pa ga i poslužuju s ugljenom i suhim tonikom. Čitava je priča oko brendiranja gina zapravo prilično zanimljiva. Pakiran u terakotne boce, tzv. karbonice, etiketa ispisana ugljenom i replicirana na bocu, futrola ispunjena ugljenom.

Gin Karbun osvojio je zlatnu medalju na prestižnom natjecanju World Spirits Awards 2021.

 

Aura proizvodi mogu se naći u specijaliziranim prodavaonicama delicija, vinotekama i zračnim lukama, a dio proizvodnje izvoze u Austriju, Japan, Njemačku te BiH.

Ukoliko Vas put ne nanese skoro u Istru, proizvode Aura destilerije pronaći ćete kod uvoznika i distributera za BiH, tvrtke Binvest d.o.o.
U Binvestovoj ponudi osim Teranina i Karbun gina možete pronaći Medenicu, Biancu, Travaricu,

Pelinkovac…