Dora Valter: Obožavam fotografiju kao i samu izradu slastica

 Uz planiranje recepata usput razmišljam i o temama i stilu same fotografije kako bi zadržala identitet bloga.

Hobi fotografije hrane je jedinstven i kreativan put koji spaja umjetnost fotografije i strast prema kuhinji. To je vještina koja vam omogućava da uhvatite okuse, teksture i estetiku hrane kroz objektiv kamere. Fotografija hrane postala je široko popularna zbog utjecaja društvenih medija, gdje se dijele vizualno zapanjujuće slike jela. U nastavku je intervju sa Dorom Valter.

Dora Valter


Recite nam nešto o sebi?

Zovem se Dora, imam 27 godina. Radim kao odgojitelj u dječjem vrtiću. Obožavam fotografiju kao i samu izradu slastica. Taj spoj se ubrzo pretvorio u jedan veliki hobi.

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

Sasvim spontano, na nagovor prijatelja i obitelji koji su me ohrabrili da otvorim svoj food blog. Prve fotografije s vlastitim fotoaparatom počela sam raditi u osmom razredu osnovne škole. U srednjoj školi upisala sam se na fotogrupu gdje smo većinom fotografirali prirodu kao i životinje u pokretu. Uskoro su moje fotografije poslane na natjecanje te su bile objavljivane u školskom časopisu. Ubrzo je moj hobi tada pao u zaborav zbog školskih obaveza sve dok nam profesorica na fakultetu nije postavila pitanje: „Tko se od vas još uvijek bavi hobijem iz djetinjstva?“. Ta rečenica mi se jako urezala u pamćenje i shvatila sam da fotoaparat treba izvaditi iz ladice u kojem je stajao. Na društvenim mrežama pronašla sam recept za tart od limuna koji sam i fotografirala. Svi koji su vidjeli fotografiju rekli su da odmah otvorim food blog. To me iznenadilo jer mi to nije bilo ni u primisli. Kako nisu odustajali, otvorila sam blog, a ime sam brzo smislila. On je tako čekao godinu i pol dok se nisam ohrabrila i u kolovozu 2021. službeno otvorila blog. 

Kako stižete raditi sve: kuhanje, fotkanje, degustaciju?

Ponekad je vrlo izazovno uskladiti posao i hobi jer sama fotografija zahtjeva dobru vremensku prognozu. Najčešće radim tjedni ili mjesečni plan kako bi unaprijed znala koje recepte želim objaviti. Uz planiranje recepata usput razmišljam i o temama i stilu same fotografije kako bi zadržala identitet bloga. Moje su pozadine najčešće bijele, a same slastice šarene i vesele. Taj stil jako volim. 
Prije nego što objavim sam recept, temeljito provjeravam okus i teksturu. U degustaciji mi pomaže moj dečko koji uvijek iskreno kaže valja li nešto ili da to svakako preskočim. Primjera radi, nedavno sam isprobavala tortu od badema koja je bila toliko masna te sam taj recept izbacila. Nisam htjela da netko isprobava recepte i troši svoj novac na nešto što unaprijed neće biti dobro. Takvo što si nikad ne dopuštam. 

Da bi mi vidjeli gotovo jelo na profilu šta sve tome prethodi?

Od osmišljavanja do isprobavanja recepta, odlaska u dućan po namirnice. Zatim slijedi sama priprema jela te kreiranje scene koja će biti prikazana na profilu. Što se toga tiče vrlo sam zahtjevna, uvijek biram jake i šarene boje te se trudim putem jednostavnog recepta ljudima približiti svoju ljubav prema slasticama. Ako još tome pridodamo i kupnju samih tanjura, šalica, pribora za jelo… popis je dug, ali obožavam osjećaj kad znam da je sve uspjelo. Od ideje do realizacije samog jela i njegovog izgleda ponekad zna proći i do osam sati. 

Podijelite jedan recept s našim čitateljima.

Nutella-malina tart je recept koji se brzo radi, ne peče se i sastojci su već svima poznati. Rado ga dijelim s vama te se nadam da će te ga i isprobati. 

RECEPT:

(za kalup promjera 28cm)

 (za bazu)

300g mljevenih oreo keksa

50g mljevenih oraha

2 žlice soka od limuna

6 žlica mlijeka

50g otopljenog maslaca

(za kremu)

200g vrhnja za šlag

100g Nutelle

20g šećera u prahu

100g malina 

(za preljev od čokolade)

100g čokolade

2 žlice ulja

(za posip)

150g očišćenih i grubo sjeckanih pistacija

150g svježih malina 

POSTUPAK:

Samljevene oreo kekse pomješajte sa orasima, otopljenim maslacom, limunom i mlijekom te dobro sjedinite. Kalup malo nauljite i u njega dobro utisnite smjesu sa svih strana. Stavite u zamrzivač da se dobro stisne dok pripremate kremu. Vrhnje za šlag izradite i dodajte nutellu. Nastavite miksati i dodajte šećer u prahu. Izvadite kalup iz zamrzivača i na njega posložite prerezane maline. Prelijte ih kremom, poravnajte i stavite u frižider da se stisne. Čokoladu zajedno s uljem otopite na pari i dobro ohladite. Ohlađeni tart prelijte ohlađenom čokoladom i pustite da se stisne. Po želji servirajte uz sjeckane pistacije i svježe maline.

Izazovi s kojima se susrećete u radu?

Pokretanje i održavanje slastičarskog food bloga može biti uzbudljivo, ali također nosi i određene izazove. Kao najčešći izdvojila bih trenutak u kojem nikako ne mogu uhvatiti „the fotografiju“. Trudim se, mijenjam pozadinu, osvjetljenje, ali ne ide pa ne ide. U početku mi je to bilo jako frustrirajuće, no sada se uopće ne zamaram time. Odustanem i pojedem tu tortu u miru hehe. Sljedeći put će biti bolje. Iz takvih primjera pokušavam naučiti nešto novo te to primjeniti sljedeći put. Također, u ovom poslu kreativnost i originalnost su ključni jer se uvijek trudim izmisliti nešto novo i preko fotografije to i prikazati.  Izazove si često sama namećem a to su uglavnom rokovi, novi stil fotografiranja, suradnja s novim klijentima, nove slastičarske tehnike.   

Planovi za dalji razvoj poslovanja?

Često i sama razmišljam o tome. U skorije vrijeme želim igraditi atraktivan web dizajn koji će biti vizualno privlačan, lako čitljiv s jasnim naslovima. Ovdje bih još izdvojila i vrijeme koje je potrebno za usavršavanje kod kvalitetne fotografije. One su važne za privlačenje pažnje čitatelja. Ulaganje u dobru opremu i uređivanje fotografija bih svakako uključila u daljnji razvoj vlastitog bloga. Smatram se vrlo ambicioznom osobom, a slastičarstvo zanimljivim područjem koje se neprestano razvija. Nastavljam učiti nove tehnike, trendove i recepte. Usudila bih se reći da mi je u planu i upis slastičarskog tečaja.  

Poruka čitateljima. 

Poručila bih svima, a pogotovo mladim čitateljima da budu hrabri i da eksperimentiraju u kuhinji. Okušajte se u novim receptima, igrajte se sastojcima i bojama zajedno sa svojom obitelji ili osobama s kojima vam je veselo u društvu. Hrana nije samo sredstvo preživljavanja već i radost. Nema mi ljepšeg osjećaja kad moji najmiliji uživaju u hrani koju sama spremim.