Dragan Šljivić: Najviše volim pripremati morsku ribu 

Pored mnogo odricanja, teškog rada, puno provedenog vremena u zadimljenim i neuslovnim prostorima, ako nema ljubavi prema ovom poslu sve je uzalud.

Intervju: Dragan Šljivić, kuhar

Dragan Šljivić rođen je 1981.godine. Dragan je kuhar koji je u ovom poslu već 23 godine. Smatra da je ljubav prema ovom poslu jedna od osnovnih stvari. U  nastavku teksta pročitajte više.

Recite nam više o sebi?

U sretnom sam braku i roditelj četiri divna dječaka od kojih najstariji ide u 1.razred srednje škole a najmlađi u 1.razred osnovne škole, dvojica trenutno pohađaju 8.razred. Supruga je inače stub kuće i moja velika podrška da bi se ja uspješno mogao baviti ovim poslom.

Kada i kako se rodila ljubav prema ovom poslu?

Pa nekako odmalena se u kući dobro kuvalo, pre svega majka i odrasli ženski članovi porodice. Posle je nastavila i sestra koja se isto školovala za kuvara i čak jedno vreme se bavila ovim poslom tako da je možemo slobodno reci to kod mene tradicija samo sto sam ja kao muškarac se odlučio baviti ovim poslom pa i odatle najviše uspjeha postigao u njemu jer ga doživljavam kao ljubav i strast, a ne kao posao ili obavezu. Negde prva jela sam spremao sa nekih 6-7 godina i sjećam ih se još, jer još uvijek imam po koju opekotinu iz tog perioda. LJUBAV se rodila ponajviše iz mnogo literature i slika koje smo imali u kući a ja kao mali dječak listao i maštao kako ću jednog dana i ja tako nešto pripremati.

Koliko je bitna ljubav prema ovom poslu, da bi ste postigao uspijeh?

LJUBAV kao i za sve u životu je glavni pokretač da se ovaj posao radi. Pored mnogo odricanja, teškog rada, puno provedenog vremena u zadimljenim i neuslovnim prostorima, ako nema ljubavi prema ovom poslu sve je uzalud.

Koje karakteristike treba imati dobar kuhar?

Uporan, vrijedan, kreativan, da ima dobre radne navike, kolegijalan i da pre svega poštuje zalaganje i trud svih kolega Dok jedan Šef kuhinje treba imati izražene organizacione sposobnosti, dosta menadžerskih odlika i jednu notu STROGOĆE-jer ako upravljaš u jednoj kuhinji sa većim brojem ljudi moraš nad njima uspostaviti autoritet i da se disciplina poštuje.

Koju vrstu jela najviše volite pripremati?

Definitivno morska riba, mediteranska kuhinja, domaća pasta i u zadnje vreme Deserti neobičnog oblika i ukusa. Također nešto što u zadnje vreme često koristim prilikom kuvanja je da od jedne namirnice radim više tekstura i kombinacija jer smatram da kuvar na taj način ističe svoj talenat i mogućnost pokazivanja da vlada tehnikama i samom namirnicom.

Da li ćete podijeliti neki recept sa nama?

GNUDE SA VRGANJIMA I TARTUFIMA(za 4 osobe)

500 gr rikota sira

1 jaje

1 supena kasika maslinovog ulja

1 kg oštrog brašna

10 gr mljevenih suvih vrganja

20 gr suvih vrganja

10 gr svježih tartufa

100 gr maslaca

100 gr brašna

1 l mlijeka

NAČIN PRIPREME:

*Rikotu,jaja,10 gr mljevenog suvog vrganja i 1 kasiku maslinovog ulja miješati mikserom. Dobivenu masu prebaciti u dresing kesu sa ravnim nastavkom. U pleh na dno rasporediti oštro brašno pa lagano istiskati masu od sira. Kada se sve popuni prekriti sve oštrim brašnom i u hladnjak da prenoći.

*1 l mlijeka lagano prokuvati sa 20 gr suvog vrganja pa infuzirati tj. napraviti od plastične folije membranu i pustiti da odstoji pola sata

*mlijeko procjediti, maslac otopiti zatim u njega dodati brašno pustiti da se kratko karamelizira pa zaliti sa infuziranim mlijekom, a pred kraj kuvanja začiniti po ukusu.

*gnude pažljivo izvaditi iz brašna i kuvati u kipućoj slanoj vodi kada su gotove, prebaciti ih u sos, lagano pustiti da kuvaju i probati ukus

Servirati u duboki tanjir po želji dodati ribanog parmezana i nakon toga preko naribati svježi tartuf. PRIJATNO

Poruka za kraj

Ovo radim zato što volim, a ne zato sto moram. Neka Vam ljubav bude pokretač u ovom jednom divnom poslu gde se može iskazati Vaša kreativnost i sloboda a isto tako gde se može vrlo brzo napredovati.