Dženan Baković, ima 24 godine. Njegova karijera je počela sa pozivom za rad u “Mrvici”. Zaljubljenik u slatka i slana jela, a zanimljiv i ukusan recept možete pronaći u nastavku ovog teksta.
Za početak nam recite nešto o sebi?
Zovem se Dženan Baković, imam 24 godine i cilj mi je da postanem vrhunski profesionalni slastičar.
Kada se javila ljubav prema slastičarstvu?
Najranije sjećanje koje imam o slastičarstvu je, zapravo, kada sam kao dijete zajedno sa mamom pravio kolače i ti momenti sa porodicom i sreća koju bi osjetio kada bi nam kolači dobro ispali su sve stvari koje su probudile strast i ljubav prema ovom zanatu.
Kako je krenula Vaša karijera, da li je to nešto što ste uvijek htjeli da radite?
Moja karijera je započela sa pozivom i pitanjem da li sam zainteresovan za rad u “Mrvici”. Pristao sam na to i ubrzo počeo raditi. Iako sam kao dijete govorio da bi volio biti glumac ili rukometaš, u tom momentu ta odluka mi se činila kao pravi poziv za mene.
Da li su Vam draža više slana ili slatka jela?
Uvijek sam bio naklonjeniji ka slatkim jelima, sa slanim sam se rijetko susretao, pa svu svoju pažnju posvećujem u onom u što sam više zainteresovan.
Možete li podijeliti sa nama neki recept?
- Orah torta
- sastojci
- 10 jaja
- 300g šećera
- 300g čokolade
- 300g putera
- 200g oraha 100g. sjeckanih 100g. mljevenih
- 500g tučenog slatkog vrhnja
Posebno mutiti bjelance, posebno žumance sa šećerom, u tu smjesu dodati rastopljenu čokoladu, razmekšali maslac, i orahe. Na kraju polako umiješati umućene bjelance i tu smjesu podijeliti na 2 dijela. Prvi dio peći 1h na 100c a drugi dio staviti u frižider – kada se ispeče ohladi, namazati hladan dio iz frižidera na onaj pečeni ohlađeni. I na kraju dekorisati sa šlagom.
Gdje ste trenutno zaposleni i kakvi su vam planovi za budućnost?
Trenutno sam zaposlen u “Metropolisu”. Trenutno se trudim i učim ovaj zanat i poboljšavam se sve više svaki dan sa krajnjim ciljem da budem jedan od vrhunskih slastičara.