Edin Čolaković: Kulinarstvo se svakodnevno razvija i moramo biti u korak s vremenom 

Upoznajte Edina, kuhara koji svojim specijalitetima osvaja goste u Gastro Pub Gonzalesu u Mostaru

Edin Čolaković iz Mostara, otkrio nam je gdje je trenutno zaposlen i otkrio nam je utiske sa prvog HUBIH masterclass-a. Upravo nam je ovo bio povod za intervju za portal HUBIH.

Kada se javila ljubav prema kulinarstvu?

Ljubav prema kulinarstvu se javila još u djetinjstvu, kada sam se kao klinac zabavljao u kuhinji i kroz igru počeo praviti neka svoja prva jela. Kasnije počinjem ozbiljnije gledati na namirnice, otkrivam nove recepte i spremam neka nova jela, te se počinjem baviti kulinarstvom, i mogu reći da naprosto uživam iz dana u dan.

Posjetili ste HUBIH Masterclass događaj u Sarajevu, možete li nam reći više o tome, kakvi su Vaši utisci i zaključak vezano za ugostiteljstvo u Bosni i Hercegovini?

Posjetivši HUBIH Masterclass događaj u Sarajevu, ja imam samo riječi hvale, bio je to događaj iz kojeg se moglo mnogo toga naučiti i smatram da su događaji poput ovoga nešto što je potrebno svima nama koji se bavimo ili namjeravamo baviti ovim poslom, jer samo dobrom edukacijom, komunikacijom i razmjenom iskustava možemo ići korak naprijed. Kulinarstvo se svakodnevno razvija i mi moramo biti u korak s vremenom da bi mogli ispratiti sve ono što ovaj posao nudi i nosi. 

Da li je potrebno više edukacija i obuka ugostiteljskih radnika u Bosni i Hercegovini?

Što se tiče ugostiteljstva u Bosni i Hercegovini smatram da imamo ogroman potencijal, i da svi trebamo raditi na jačanju istog, upravo je jedan ovakav događaj pravi put ka tome.

Gdje ste trenutno zaposleni, kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Trenutno sam zaposlen u Gastro pub Gonzales u Mostaru, moj radni dan je mnogo dinamičan, svakodnevno se trudim biti bolja verzija sebe, stjecati nova znanja, iskustva i širiti svoje vidike. Smatram da ovaj posao treba prvenstveno voljeti, jer ljubav je ta koja je glavni pokretač u svemu pa tako i u ovom poslu.

Koja Vam je kuhinja najdraža i zašto?

Najviše preferiram talijansku i mediteransku kuhinji, zbog namirnica kojima smo svakodnevno okruženi, jer upravo te namirnice koje mi imamo na dohvat ruke su bogatsvo koje treba cijeniti i iskoristiti.

Planovi za budućnost?

Što se tiče mojih planova za budućnost, nastojat ću se svakodnevno educirati,te  unaprjeđivati svoja znanja i iskustva. Na meni je da se trudim, a ostalo će doći s vremenom.

Poruka za čitaoce?

Moja poruka za čitaoce jeste ta da uvijek slijede svoje snove i da nikada ne odustaju, jer samo mukotrpnim radom, trudom i vjerom u sebe i nemoguće stvari postaju moguće.