Elva Halilović: Put do uspijeha nije linearan zato slijedite svoju strast i ne bojte se izazova

Gastronomija je most koji spaja ljude.

Intervju: Elva Halilović, menadžer prodaje i marketinga

Elva Halilović iz Sarajeva i trenutno radi u sektoru marketinga i prodaje, s posebnim naglaskom na prodaju nekretnina. Posljednjih pet godina posvetila je sektoru nekretnina i upravljanju poslovima vezanim za prodaju i marketing. Trenutno obnaša poziciju menadžerice prodaje i marketinga u BH kompaniji Compact invest d.o.o. za projekt Sarajevo Waves, jedan od najljepših kompleksa na Balkanu. U sklopu ove pozicije, upravlja svim poslovima vezanim uz marketing i prodaju apartmana, kao i razvojem brenda i marketinškim aktivnostima za restoran i pekaru unutar kompleksa.Osim toga, Elva je strastvena zaljubljenica u gastronomiju, a njena ljubav prema kuhanju odražava se kroz njen angažman u kulinarskoj emisiji Tanjira do srca na TV OBN I tematskim menijima u Waves restoranu kao I u privatnim angažmanima. Kuhanje je za nju više od strasti – to je umjetnost, i u tom području uvijek traži nova iskustva i prilike za usavršavanje. Elva je također imala priliku sudjelovati u popularnim kulinarskim emisijama, kao što su Super Chef u Bosni i Hercegovini te MasterChef u Hrvatskoj, gdje je stekla dragocjeno iskustvo.

U svijetu prodaje, marketinga i ugostiteljstva, uspjeh ne dolazi preko noći. Potrebna su predanost, strast i neprestano usavršavanje kako bi se ostvarili vrhunski rezultati. Naša sagovornica je osoba koja sve to uspješno balansira – od vođenja jednog od najprestižnijih stambeno-poslovnih kompleksa u Sarajevu do kreiranja jedinstvenih gastronomskih iskustava.

Kroz ovaj razgovor, saznat ćemo kako izgleda njen profesionalni put, s kakvim se izazovima susreće i šta je pokreće da stalno podiže standarde u oblastima kojima se bavi.

Možete li nam reći nešto više o svom profesionalnom putu i kako ste postali menadžerica prodaje i marketinga Sarajevo Wavesa?
Moj profesionalni put bio je oblikovan mojom strašću prema inovativnim projektima i povezivanju s ljudima. Počela sam u administraciji zatim u prodaji, gdje sam shvatila važnost razumijevanja potreba klijenata i prilagođavanja ponude njihovim željama.

Kad sam dobila priliku da postanem voditelj prodaje i marketinga za stambeno-poslovni projekat Sarajevo Waves, znala sam da je ovo moja prilika da doprinosim nečemu zaista posebnome. Sarajevo Waves nije samo projekt koji pruža vrhunsko stanovanje, već donosi i povrat investicije, atraktivnu lokaciju i nezamjenjivo iskustvo.

Moja uloga je da kroz strategije prodaje, oglašavanja i PR-a pružim našim klijentima upravo ono što im je potrebno, prilagodivši ponudu svakom pojedincu, naravno uz pomoć tima Compact investa koji se trudi da ispuni očekivanja kupaca u maksimalnoj mjeri.

Koji su najveći izazovi u vođenju kompleksa poput Sarajevo Wavesa i kako ih prevazilazite?
Jedan od najvećih izazova svakako je balansiranje između visokih očekivanja kupaca i realnosti tržišta. Sarajevo Waves je projekt koji je jedinstven u Bosni i Hercegovini, pa ljudi imaju velika očekivanja. Kroz transparentnu komunikaciju, razumijevanje klijenata i kvalitetnu ponudu, nastojim uvijek ispuniti te visoke standarde. Također, uvijek nastojimo unaprijediti svaki segment – od prodaje, preko izgradnje, do finalne usluge koju pružamo kupcima i korisnicima.

Na koji način se trudite podići standarde u prodaji nekretnina i jednog od najljepših projekata u Bosni i Hercegovini? Koje su prednosti kupovine stana u ovom kompleksu?
Trudim se da svaki naš potencijalni kupac osjeti da se bavimo stvarima s punim srcem. Uz kvalitetan marketing, pružamo ne samo stanove, već i osjećaj sigurnosti, povrat investicije i vrhunski životni prostor. Sarajevo Waves nije samo projekt; to je investicija u budućnost, s fantastičnom lokacijom i svim potrebnim sadržajem. Kupovina stana ovdje znači ulaganje u kvalitetu života, jer naš kompleks nudi inovativne i funkcionalne stanove, kao i poslovne prostore koji odgovaraju potrebama tržišta.

Koliko je važno prilagođavanje novim trendovima u turizmu i hotelijerstvu, posebno kada je riječ o gastronomiji?
Gastronomija je most koji spaja ljude, i to je ključni faktor u svakom restoranskom i ugostiteljskom iskustvu. Trendovi u gastronomiji, poput korištenja lokalnih sastojaka, održivosti i zdravih opcija, postaju sve važniji. U Waves restoranu, trudim se pratiti te trendove, ali i ostati vjerna domaćoj kuhinji i tradiciji, jer vjerujem da je domaća hrana ona koja najbolje prikazuje emociju i gostoprimstvo. Uvijek se prilagođavam novim idejama, ali zadržavam srž toga što čini našu kuhinju posebnom. Također, za bolje iskustvo naših gostiju, omogućavamo i rentanje apartmana unutar kompleksa, što je idealna opcija za one koji žele uživati u luksuznom boravku u Sarajevu.

Kako biste opisali svoj stil kuhanja i koje su ključne karakteristike Vaših jela?
Moj stil kuhanja temelji se na ljubavi prema jednostavnosti, ali i na dubokom poštovanju prema namirnicama. Volim koristiti svježe, lokalne proizvode, jer mislim da samo tako možemo istinski prikazati bogatstvo ukusa i emociju koja se skriva u svakom jelu. Moj pristup kuhanju je kombinacija tradicionalnog s modernim – volim stvarati jela koja su ukusna, ali i estetski privlačna, jer vjerujem da je iskustvo za stolom potpunije kada svi naši osjetila budu aktivirana. Veliki sam zaljubljenik u spremanje slastica, svojih recepata I kombinovanje tradicionalnih recepta uz izmjene koje kreiram sama.

Kako kreirate svoj tematski jelovnik u Waves restoranu i koje faktore uzimate u obzir pri odabiru jela?
Prvo, moj jelovnik je zasnovan na sezonskim namirnicama i onome što nam lokalni proizvođači mogu ponuditi. Uzimam u obzir sve: okus, teksturu, izgled, ali i emociju koju jelo prenosi. Svako jelo koje ja napravim u Waves restoranu ima svoju priču, priču koja dolazi od lokalne proizvodnje, čiji okus se prenosi u svakom zalogaju. Također, moj cilj je da hrana bude jednostavna, ali sofisticirana, da gosti osjećaju povezanost s jelom.

Koliko Vam je važno raditi s lokalnim proizvođačima i kako birate namirnice za Vašu kuhinju?
Lokalni proizvođači su moj najveći partneri. Uvijek želim podržati našu proizvodnju i obraditi namirnice koje su svježe i provjerene. Svako povrće, meso ili mliječni proizvod mora biti vrhunske kvalitete. U posljednje vrijeme, imam sjajnu suradnju s Butikom zdrave hrane, koji nudi svježe proizvode poput povrća, džemova i sokova, a njihovi sastojci postaju nezaobilazni dio mog jelovnika. Kvaliteta i održivost proizvoda su ključni za uspjeh u kuhinji.

Koji su najveći izazovi s kojima se susrećete u profesionalnoj kuhinji i kako ih rješavate?
Jedan od najvećih izazova u kuhinji je održavanje dosljednosti u kvaliteti, pogotovo kada se radi o velikim količinama. Timski rad je ključan; svi moramo biti usklađeni, od kolega u kuhinji do menadžmenta. Također, stresne situacije i visoki standardi mogu biti izazovni, ali kroz organizaciju i strast prema onome što radimo, svaka prepreka postaje lakše savladiva.

Kako održavate dosljednost u kvalitetu jela tokom rada u restoranu?
Dosljednost se postiže kroz pažljivo praćenje svakog koraka – od nabavke namirnica do finalnog serviranja jela. Ekipa sa kojom radim tematske menije i ja se trudimo da pružimo isto visokokvalitetno iskustvo, jer dosljednost u kvalitetu znači da gosti mogu uvijek očekivati istu izvrsnost u svakom jelu.

Šta smatrate svojim najvećim profesionalnim postignućem do sada?
Moj najveći profesionalni uspjeh je svakako činjenica da imam priliku biti dio Sarajevo Wavesa i raditi na takvom projektu. Pored toga, moje učestvovanje na Masterchefu u Hrvatskoj i Super Chef u Bosni i Hercegovini bio je prekretnica koja me motivirala da nastavim istraživati svoje kulinarske sposobnosti i proširim svoju strast prema kuhinji. Za mene je svaki uspjeh u kuhinji i prodaji upravo onaj trenutak kada osjećam da sam svojim radom i ljubavlju uspjela donijeti radost ljudima.s

Koji je bio najizazovniji trenutak u Vašoj karijeri i kako ste ga prevazišli?
Jedan od najizazovnijih trenutaka bio je balansiranje između zahtjeva klijenata, tima i tržišta u procesu izgradnje kompleksa. To je bio period kad sam naučila kako se nositi sa stresom, postaviti prioritete i tražiti rješenja u realnom vremenu. Naučila sam da je ključ u tome da se oslonim na ljude sa kojima provodim najviše vremena, vjerujem u svaki proces i stalno se prilagođavam novim okolnostima.

Koji savjet biste dali mladim ljudima koji žele graditi karijeru u ugostiteljstvu, bilo kao menadžeri ili kuhari?
Moj savjet je da uvijek slijede svoju strast i ne boje se izazova. Put do uspjeha nije linearan; bit će padova, razočarenja, ali oni su ti koji nas oblikuju. Za uspjeh je važno biti dosljedan, učiti iz svakog iskustva, i uvijek biti posvećen onome što radite. Također, nikada ne smijemo zaboraviti važnost ljudi sa kojima radimo, jer to su oni koji nas motiviraju da rastemo i razvijamo se.