Istina o čokoladi i crnom vinu

Nove informacije mogu vas zbuniti, posebno kada su u pitanju određene namirnice i pića koja utječu na vaše zdravlje. Kocka čokolade ili čaša vina uobičajena su poslastica, a postoji puno informacija o njihovom pozitivnom utjecaju na zdravlje. Neke vrste čokolade i vina imaju više dobrobiti za srce od drugih, ali to još uvijek nije zeleno svjetlo za pretjerivanje s konzumacijom.

Tamna čokolada

Tamna čokolada stekla je reputaciju kao namirnica zdrava za srce jer su zrna kakaa bogata flavonoidima – hranjivim sastojkom koji štiti biljke od toksina i pomaže u popravljanju štete nastale na biljkama. Izraz “antioksidans” referenca je na te blagodati. Studije su pokazale da kada jedemo hranu bogatu flavonoidima, koristimo i ove antioksidativne moći.

Flavanoli su glavna vrsta flavonoida koji se nalaze u kakau. Pored njihovih antioksidativnih kvaliteta, istraživanja su pokazala i druge potencijalne zdravstvene prednosti, poput snižavanja krvnog pritiska.

Ipak, nisu sve tamne čokolade jednake. Što je čokolada više obrađena, to se više flavanola gubi, a flavanoli nisu hranjiva tvar koja se navodi na etiketama hrane.

Za najveću zdravstvenu korist odaberite tamnu čokoladu sa sadržajem kakaa od 70 posto ili više. I zapamtite, čokolada nije ‘zdrava’ hrana. Uživajte u tamnoj čokoladi kao dijelu dobro uravnotežene prehrane zdrave za srce. Shvatite je kao poslasticu, a ne kao redovni dio vaše prehrane.

Crno vino

Crno vino, u umjerenim količinama, dugo se smatralo zdravim za srce. Čini se da oni koji piju umjerene količine crnog vina imaju manji rizik od srčanih bolesti.

Antioksidans zvan resveratrol supstanca je u crvenom vinu koja je dobila veliku pažnju. Sastojak može pomoći u sprječavanju oštećenja krvnih žila, smanjenju lipoproteina male gustine (LDL ili ‘loši’ holesterol ‘) i sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka.

Iako bi te pogodnosti mogle zvučati sjajno ako uz večeru uživate u čaši crnog vina, nikada ne bismo potaknuli nekoga da počne piti alkohol s pretpostavkom da je zdravo za srce. Previše alkohola štetno djeluje na vaše zdravlje, povećava rizik od visokog krvnog pritiska, oštećenja jetre, gojaznosti i određenih vrsta karcinoma. Previše alkohola zapravo može oslabiti vaš srčani mišić.

Ako zaista želite dobiti zdravstvene prednosti antioksidansa, trebali biste razmišljati u drugom smjeru. Opskrbite svoju kuhinju antioksidativnom ‘super hranom’ poput borovnica, jagoda, grožđa, orašastih plodova, tamnozelenog povrća, lososa i zelenog čaja.