Ivan Stanojević: Od Beograda do Minhena, Ivan o životu kuhara, radu na brodovima i inspiraciji za Chefonline

Kada se uželim “vatre” u kuhinji, prihvatam poziv da spremam na utkamicama Bajernove Allianz Arene kao i drugih bavarski restorana.

Piše: Ivan Stanojević, chef

Moje ime je Ivan Stanojević. Rođen sam u Beogradu 1974. Kuvanjem i ugostiteljstvom uopšte se bavim skoro 30. godina. Pohađao sam Srednju Ugostiteljsku školu, a diplomirao Gastronomiju na Višoj Hotelijerskoj školi u Beogradu. Prvi posao, radna iskustva i navike stičem u čuvenom Sport Cafe Beograd, restoranu internacionalne kuhinje i prvom lokalu u Beogradu koji je pored odlične hrane nudio i uživanje u raznim spotrskim događajima preko velikih ekrana i bimova… Nakon dugogodišnjeg rada odlučujem sa za malo avanture i odlazim da radim na veliki Kruzer a potom i na manji rečni brod..Tu se zadržavam par godina i napredujem do šefa kuhinje. Pošto osnivam porodicu i dobijam ćerku odlučujem da “siđem “ sa broda. Nakon par restorana i jednog hotela u Beogradu, supruga i ja dolazimo na ideju i planiramo detaljno odlazak u inostranstvo, tačnije Nemačku. Ponosni otac dve ćerke, Vanje i Sonje.

Ivan Stanojević je kuhar sa gotovo tri decenije iskustva, čiji profesionalni put obuhvata rad u Beogradu, na luksuznim kruzerima, i u Njemačkim restoranima. Ovaj Beograđanin, diplomirani gastronom sa Više Hotelijerske škole, svoju strast prema kuhanju spojio je sa željom da pomaže kolegama kroz vlogove i društvene mreže, gdje je poznat pod imenom Chefonline.

Njegov radni dan danas je posvećen pripremi obroka za mališane u Minhenu, dok povremeno ponovo ulazi u žar profesionalne kuhinje na velikim događajima poput utakmica u Allianz Areni. U razgovoru sa Ivanom, osvrnuti ćemo se na izazove i uspone kroz koje je prošao – od Beograda, preko brodova, do Njemačke, kao i na inspiraciju iza njegovog online sadržaja koji pomaže kolegama kuharima u prilagođavanju novim sredinama i izazovima.

Nemačka:
Nakon priprema za odlazak (učenje jezika i prevod diploma i preporuka) uspevam da nađem poslodavca koji će mi dati ugovor i garancije za radnu vizu. Odlazim u restoran u okolini Dortmunda i prvi put se susrećem sa totalno zastarelim sistemom rada i vrednovanja kvaliteta i osoblja. Uspevam kasnije da se bolje snađem i zaposlim kod Nemca poslodavca, nastavim da učim jezik i kasnije obezbedim bolje uslove. Dovodim porodicu nakon par godina velikog žrtvovanja, odricanja i truda i uspevamo da se uhodamo u način i život dostojan vrednih ljudi.

Socijalne mreže i snimanje za Youtube
U periodu dok sam bio sam i radio na par mesta u Minhenu i okolini, počinjem da snimam Vlog-ove na Youtube platformi sa željom da podelim svoja iskustva o životu i radu u Nemačkoj kao kuvar i time pomognem i drugim kolegama da se bolje snađu.
Tako postajem “Chefonline” i na Instagram-u pokrećem profil koji pored slika lepih tanjira i serviranja , kratkim klipovima pokušavam da prikažem dobre ali i one ne tako vesele strane našeg poziva i struke. To sve radim sa ciljem da mladim kolegama ukažem na činjenice i stvari koje se ne uče u školi a opet da se što bolje snađu i uspeju u svom pozivu.

Volim da naglasim da ja ne delim recepte i ne snimam toliko način pripreme, koliko volim da na Story-ma prikažem dobar deo atmosfere i događaja iz kuhinja u kojima radim.

Svoj mir sam našao od nedavno u pripremi obroka za mališane u gradskom vrtiću u Minhenu a kad se uželim “vatre” u kuhinji , prihvatam poziv da spremam na utkamicama Bajernove Allianz Arene kao i drugih bavarski restorana… Kad god vam treba neki savet i pomoć oko života i rada u Nemačkoj, možete me naći na svim mrežama pod pseudonimom Chefonline