Ivana Cvijetić: Nakon svakog napornog dana kuhanje mi predstavlja bijeg od svakodnevnice

Kuhanje sam koristila kao terapiju, zatim sam počela svoja slana jela i slastice objavljivati na Instagramu. Godili su mi pozitivni komentari ljudi. Godine rada i usavršavanja su dale svoj plod. Od tada do danas sve se pretvorilo u ozbiljnu priču.

Upoznajte Ivanu Cvijetić, poznatu kao @lacucinadiivana na Instagramu, diplomiranog profesora sporta i strastvenog kuhara čije putovanje kroz kuhinju predstavlja terapiju i inspiraciju. Ivana dijeli svoje iskustvo rada na televiziji, izazove s kojima se susrela kao kuharica pred kamerama te naglašava važnost estetskog izgleda hrane. Kroz svoju strast prema kuhanju, Ivana otkriva kako kuhinja postaje njezino utočište od svakodnevice te poziva čitatelje da se usude, rizikuju i daju svoj pečat svemu što rade.

Intervju: Ivana Cvijetić, diplomirani profesor sporta, poduzetnica i kuharica 

Za početak predstavite se našim čitaocima.

Moje ime je Ivana Cvijetić, na Instagramu poznatija kao @lacucinadiivana. Po vokaciji sam diplomirani profesor sporta. Od ranog djetinjstva sam se bavila plivanjem, latino plesovima i taekwondo-om. Inače sam poduzetnica. Bavim se prodajom automobila isto tako i  osiguranjem automobila, ljudi i imovime. Veliki sam radoholičar i svestrana sam. Moj radni dan počinje u 6:30 i završava u 18h. Koliko god mi trebao odmor, ne zamislivo mi je ne ustati rano i ne otići na posao. 

Kako ste započeli svoju karijeru u svijetu kulinarsta?

Ljubav prema kuhanju gajim oduvijek.  Nakon svakog napornog dana kuhanje mi predstavlja bijeg od svakodnevnice. Kao i većina najznačajnijih stvari u mom životu, i ova poslovna što se tiče kuhanja počela je spontano, donekle neočekivano. Ljubav uvijek nađe put, a počelo je od osnivanja mog Instagram profila. U tom periodu sam izgubila tatu za kojeg sam bila jako, jako vezana. Nikako se nisam mogla pomiriti sa tom činjenicom i bila sam na putu ka ozbiljnoj depresiji. Kuhanje sam koristila kao terapiju, zatim sam počela svoja slana jela i slastice objavljivati na Instagramu. Godili su mi pozitivni komentari ljudi. Godine rada i usavršavanja su dale svoj plod. Od tada do danas sve se pretvorilo u ozbiljnu priču.

Možete li nam reći nešto više o Vašem iskustvu rada na televiziji Hayat i kulinarskoj emisiji?

Vrlo rado. Dok sam se aktivno bavila sportom više puta sam gostovana u emisijama, međutim rad na televiziji, ustvari angažman na televiziji je nešto totalno drugačije. Na Hayat televiziji sam stekla prvo televizijsko iskustvo, vidjela šta znači snimati emisiju, koliko to zahtijeva vremena i pomnog rada i koliko to nije ni malo jednostavno u odnosu kako se to čini ali kada radite sa divnim ljudima sve je lakše. Kasnije sve bude praksa.

Koji su bili najveći izazovi s kojima ste se suočili kao kuhar na televiziji?

Moj najveći izazov je bio opredijeliti se samo sa slastice. Neko sam ko jako brzo uči i voli da uči i ono što ne znam ne libim se da pitam. Jedino čega sam se bojala da mi u konačnici slastica neće izgledati baš onako kako ja želim. Veliki sam samokritičar i kada svi kažu da je savršeno i preukusno od mene bude mogla sam bolje i ljepše.

Koliko  Vam je važan estetski izgled hrane koju pripremate, bilo da se radi o kolačima ili drugim jelima? Smatrate li da izgled hrane ima jednaku važnost kao i njezin okus i tekstura?

Apsolutno!!! Da li biste probali nešto što izgleda neuredno i neugledno u tanjiru? Ja ne bih! Koliko god se potrudim oko okusa i teksture toliko se isto potrudim i oko prezentacije jela ili kolača.  Za dobro jelo ili kolač najvažnije su kvalitetne namirnice, a zatim prezentacija. Vaš karakter i energiju prezentujete kroz to što ste pravili i svako jelo sa sobom nosi novu energiju i ideju.

Možete li nam nešto reći  o Vašem projektu „Rat slastičara“? Kako je nastala ideja za ovaj projekat?

Najčešće pitanje. Televizija OBN je imala ideju za emisiju Rat slastičara i bili su u potrazi za osobom koja može sve to iznijeti iiiii ta osoba sam bila Ja. Mislim da možete zamisliti kako sam se osjećala. Moj prvi cjelokupni projekat. Koliko mi je bilo drago toliko mi nije bilo ni jednostavno jer kada vam neko pokloni toliko povjerenje onda znate da morate biti na visini zadatka tj. dati  maximum maximuma. Međutim, sreća je pretežno na mojoj strani jer sam veliki radoholik. Rad i upornost me pokreću. Moj moto je nema ne može, nađi način i mislim da je to modus za uspjeh. Rat slastičara uskoro počinje tako da ne bih otkrivala detalje osim što obećavam jako interesantan show isto tako i zanimljive kandidate sa prepoznatljivim slasticama.

Koje su Vam najdraže slastice za pripremati i zašto?

Konkretno nemam ništa određeno, nisam orjentisana prema nekoj vrsti slastica. Meni su najdraže one eksperimentalne slastice. Konstantno eksperimentišem i otkrit ću Vam tajnu da nikada u životu niti jedan recept nisam ispoštovala do kraja. Svaki sam izmijenila iako znamo da je slastičarstvo jedna delikatna grana kod koje je recept zlato. Ako pričamo o najdražim slasticama kada je degustacija u pitanju, ja sam tip kremastih slastica i onih dobro čokoladnih.

Koji su Vam najdraži slastičarski trendovi u posljednje vrijeme i kako ih implementirate u svoj rad?

Po meni najdraži slastičarski trend je transparentnost namirnica koje se koriste za pripremu slastica. Slastičarstvo je segment koji savršeno odgovara snažnoj i emocionalnoj povezanosti s hranom. Potrošači traže udobnost i trenutke uživanja kroz slastice i samim tim zaslužuju da tačno znaju šta konzumiraju. Dat ću vam primjer, kada radite kolač od kvalitetne čokolade i maslaca da li može biti isti kao kolač od kakao table i margarina. Ne može!  Ako pričamo o slastičarskim trendovima o dekoriranju u slastičarstvu, jako volim radiiti sa čokoladom i praviti čokoladne dekoracije.

Kako bi ste opisali svoj odnos sa hranom i kuhanjem izvan profesionalnog konteksta? Jeste li i dalje strastveni kuhar kod kuće ili se opuštate  od kuhanja u slobodno vrijeme?

Kao što spomenuh, meni je kuhanje odmor od napornog dana i od svakodnevnice. Samim ulaskom u kuhinju moja mašta se pretvori u drugu dimenziju.

Za kraj, poruka našim čitaocima?

Usudi se. Rizikuj. Bez rizika nema dobiti. Ne postoji ne znam i ne mogu. Svako od nas je poseban na neki drugi način.  Svakom poslu treba dati svoj pečat. Svaki trud se isplati.