Kako je nastao čaj?

Historija čaja datira iz drevne Kine, i započela je prije skoro 5.000 godina. Prema legendi, 2732. p.n.e, car Shen Nung otkrio je čaj kad mu je lišće sa drveta dospjelo u lonac sa kipućom vodom. Odmah ga je zaintrigirao ugodan miris nastalog napitka, te je odlučio da ga proba. Legenda kaže da je car opisao topao osjećaj dok je pio intrigantni napitak, i osjećao se kao da tečnost istražuje svaki dio njegovog tijela.

Shen Nung je napitku dao ime “ch’a”, što simboliziran kineski znak koji znači provjeriti ili istražiti. Godine 200. p.n.e. car dinastije Han presudio je da se kada se govori o čaju mora koristiti poseban pisani znak koji ilustrira drvene grane, travu i čovjeka između njih dvoje. Ovaj pisani znak, koji se takođe izgovara “ch’a”, simbolizirao je način na koji je čaj čovječanstvo doveo u ravnotežu s prirodom.

Popularnost čaja u Kini nastavila je brzo rasti od 4. do 8. stoljeća. Osim zbog svojih ljekovitih svojstava, čaj je postao cijenjen za svakodnevno zadovoljstvo i osvježenje. Plantaže čaja proširile su se širom Kine, trgovci čajem su se obogatili, a skupi proizvodi od čaja postali su simbol bogatstva i statusa njihovih vlasnika. Kinesko carstvo je strogo kontrolisalo pripremu i uzgoj usjeva. Čak je precizirano da su samo mlade žene, valjda zbog njihove čistoće, trebale rukovati listićima čaja. Ove žene nisu smjele jesti bijeli luk, crveni luk ili jake začine, zato jer miris na vrhovima prstiju može kontaminirati dragocjeno lišće čaja.

Do sredine 17. vijeka sav kineski čaj bio je zeleni čaj. Kako se povećavala vanjska trgovina, kineski su uzgajivači otkrili da mogu sačuvati listove čaja posebnim postupkom fermentacije. Dobijeni crni čaj zadržao je okus i aromu duže od nježnijih zelenih čajeva i bio je prikladniji za izvoz u druge zemlje.

Portugalci i Holanđani su prvi put uvezli čaj u Evropu 1610. godine. Britanska zainteresovanost za čaj počela je tek 1662. godine kada se kralj Charles II oženio portugalskom princezom Katarinom od Braganze. Nova britanska kraljica oduvijek je voljela čaj i sa sobom je, kao dio miraza, donijela škrinju finog kineskog čaja. Počela je služiti čaj svojim aristokratskim prijateljima na dvoru, a vijest o egzotičnom kraljevskom napitku brzo se proširila. Kao luksuz iz uvoza, samo su bogati mogli priuštiti da piju čaj. Najjeftiniji kilogram dostupnog čaja koštao je prosječnog radnika oko mjesec dana plate. Visoke cijene čaja učinile su čaj vrlo modernim i elitnim. Sposobnost elegantnog služenja i ispijanja čaja označavala je socijalni status i ukazivala na intelekt. Zbog toga su mnoge bogate engleske i holandske porodice iz 18. stoljeća imale slike na kojima se prikazuje porodica koja ispija čaj.

1772. porez na čaj stvarao je probleme u kolonijama Velike Britanije u Americi. Iako su ukinuti mnogi drugi porezi na robu koja je putovala za Ameriku, naknada od tri penija po kilogramu čaja je i dalje postojala. Tokom petogodišnjeg perioda, kolonije su plaćale carinu na gotovo tonu čaja. Bijesni zbog poreza na čaj i drugih ograničenja otpreme, Sinovi slobode pokušali su blokirati dolazak pošiljki čaja u Philadelphiju i New York. Dana 16. decembra 1773., Sinovi slobode pustili su dva broda da uplove u luku Boston. Prerušeni u Indijance, ispraznili su 342 velike škrinje čaja u luku. Ovo je kasnije postalo poznato kao Bostonska čajanka. Ove akcije kolonista navele su Parlament da usvoji niz zakona. Ograničili su političku slobodu građana i na kraju doveli do revolucionarnog rata. Na mnogo načina čaj je pomogao da se potakne američka nezavisnost.

Iako je prvi čaj otkriven u Kini, nekoliko drugih svjetskih područja sada doprinosi ukupnom svjetskom prinosu čaja. Prvi čaj koji se koristio u Engleskoj nastao je u Kini, a tek u 19. stoljeću uzgoj čaja proširio se na Tajvan. 1839. godine prvi indijski čaj prodan je u Londonu. Oko 1191. godine, japanski zen svećenici donijeli su sjeme čaja sa studija u Kini i počeli ga uzgajati u najjužnijem dijelu Japana. Prvi čaj u Africi zasađen je na afričkom rtu 1687. godine, ali je proizvodnja napredovala tek u drugom dijelu 19. stoljeća. U 20. stoljeću čaj se proširio u Africi, posebno u Keniji, Malaviju i Tanzaniji.

Porijeklo i historija čaja datiraju gotovo 5000 godina unazad, a sam čaj sada dolazi u više od 3000 različitih varijacija. Piće koje se najviše konzumira na svijetu ima historijsku i kulturnu važnost koja se ne može osporiti.