Kako kupaonicu učiniti pogodnom za sve goste

Ako u vaš hotel dolaze svi gosti, uključujući mlađe, starije i osobe s invaliditetom, kupaonicu ćete vjerovatno trebati preurediti da bude pogodna za svakoga. 

Iako zvuči kao velika promjena, u pitanju su samo detalji i manje promjene da biste kupaonicu učinili pristupačnom i lijepom. 

Zamijenite pločice vinilom

Danas postoji mnogo vrsta pločica zbog čega su one prvi izbor kod svakoga ko želi preurediti kupaonicu, ali one nisu jedini izbor. 

Vinil, laminat ili vinil protiv klizanja, je sigurnija opcija. Smanjuje se rizik od klizanja i padova, pa je savršen za starije ili nepokretne osobe. Za dodatnu zaštitu možete nabaviti i prostirače protiv klizanja. Još jedna dobra karakteristika vinila je što se lako održava i ne zahtijeva dugo vremena za čišćenje. Iako se vinil nekad smatrao bolničkim zbog jednoličnog izgleda, danas možete birati između raznih dizajna, boja i tekstura. 

Ugradite tuš koji se može odvojiti

Odvojivi tuš idealan je za osobe s invaliditetom ili one koji ne mogu dugo stajati. Ako je vaš gost starija osoba koja mora sjesti, bit će vam zahvalni na ovom dodatku. 

Stavite stvari na dohvat ruke

Korpa ili polica za tuš treba biti na dohvat ruke i u razini gdje se može lako dokučiti. Za starije osobe, to znači da se ne moraju saginjati što bi moglo dovesti do pada. Birajte police koje možete ugraditi u zid, umjesto onih koje se lijepe na zid jer bi se mogle odlijepiti i ozlijediti nekoga. 

Osvijetlite put do kupatila

Vjerovatno ste već osvijetlili kupatilo, ali da li je put do kupatila adekvatno osvijetljen? Ako među gostima ima djece, možda će trebati otići do toaleta u toku noći. Osvijetlite put do kupatila da biste spriječili mogući pad ako se dijete od nešto spotakne.

Nabavite izdignutu WC šolju

Izdignute WC šolje pogodnije su starijim osobama ili osobama s invaliditetom, a preporučuje se visina od 43cm do 48cm. Ako niste u stanju zamijeniti sve WC šolje, možete kao zamjenu koristiti izdignutu dasku. Ne zaboravite prilagoditi i visinu toalet papira. 

Kupatilo koje je prilagođeno svim osobama znači da možete ugostiti više gostiju. Preuređivanje kupatila ne mora vas skupo koštati, a ovih nekoliko jednostavnih trikova napravit će veliku razliku, pogotovo za djecu, starije osobe i osobe s invaliditetom.