Kako napraviti savršenu sirnu platu

Sir je jedna od stavki na vašoj listi za kupovinu gdje ne možete pogriješiti, jer će vam gotovo svaka delikatesna radnja omogućiti da probate proizvode prije kupovine.

Šta kupiti

Ako pripremate veliku zabavu, poslužite jedan zaista zapanjujući sir poput cijelog koluta trostrukog krem ​​sira s tartufima i neka bude kao izložbeni element.

Osim toga, neka vaš izbor sireva bude jednostavan. Što više sireva imate, teže ih je držati u optimalnom stanju i kombinovati ih s vinima.

U ljetnom periodu, preporučujemo da se klonite sireva intenzivnog mirisa. Umjesto toga, potražite sireve koji se razlikuju od drugih i koji imaju nešto zanimljivo u vezi s njima. Nema smisla posluživati dosadan sir – vrijeme je za slavlje!

Kako poslužiti sir

Francuzi imaju tradiciju posluživanja neparnog broja sireva: tri, pet ili sedam.

Postoji još jedno pravilo – svoje sireve trebali biste rasporediti u smjeru kazaljke na satu od najblažeg do najjačeg.

Ipak, za koji god se pristup odlučite, najvažnije je izvaditi sir iz frižidera više od pet minuta prije posluživanja.

Stavite svoj sir na lijep tanjir ili drvenu dasku, prekrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite dva do tri sata. Dvije stvari koje su zaista važne kada je sir u pitanju su temperatura i vlaga. To omogućava siru da dosegne sobnu temperaturu bez isušivanja.

S čime ga poslužiti

Zaboravite krekere i umjesto njih poslužite panforte, koštičavo voće i orašaste plodove na svoju platu sa sirom.

Preporučuje se kombinovanje sira sa sezonskim voćem poput breskvi s roštilja, svježih trešanja i smokava. Također možete poslužiti pecane, orahe i sušene kajsije.

Pokušajte izbjegavati slatke paste poput paste od dunje jer mogu napuniti želudac i otupiti okus.

Osim toga, keksi su također zabranjena zona, a kao alternativu preporučujemo kvalitetan hljeb. Keksi mijenjaju strukturu sira. Ljudi su prvobitno kombinovali razne sastojke sa sirom, jer je sir bio jako loš i to je bio način da se loš sir poboljša.

Ako stvarno želite donijeti duh zabave, preporučujemo nekoliko kriški panfortea. Panforte je tradicionalna poslastica u Italiji i zapanjujuće dobro se kombinuje sa sirevima.  Orahe i med dobijate u jednom zalogaju. Ovakvi mali dodaci sirnoj plati tjeraju ljude na razgovor i čine vašu sirnu platu nezaboravnom.  

Višak sira

Iako je malo vjerovatno da ćete imati ostataka od sirne plate, sir biste trebali prvo zamotati u papir za pečenje, a zatim ga lagano zamotati u providnu foliju i staviti u posudu u frižider.  

Nemojte jako zamotati sir, jer će se zbog toga stvoriti kondenzat. Osim toga ostatke možete iskoristiti za ukusan tost.