Kako odabrati posuđe za restoran?

Bez obzira da li vodite prestižni restoran u centru grada ili prigradski manji restoran, odabir posuđa može biti zahtjevan. 

Uz mnoštvo informacija i termina, lako se izgubiti u moru ponuda i dizajna. Za vas imamo neke jednostavnije savjete da biste lakše odabrali posuđe za svoj restoran.

Koštani porculan

Sofisticiran, elegantan i poprilično čvrst, koštani porculan je oličenje kvalitete. Čvrstiji je od većine posuđa, zbog čega se može proizvoditi u tanjim oblicima. Zbog toga izgleda elegantnije i može se koristiti i u najelegantnijim restoranima. Lagan je i može se nositi više tanjira istovremeno. 

Porculan

Inače čvrst, bijel i pomalo providan. Ima ispoliranu i sjajnu površinu koja može biti obična bijela ili s dizajnima. S obzirom da je porculan jedan od najpopularnijih materijala, postoji u mnogim veličinama i oblicima. Većina porculanskog posuđa može se stavljati u mašine za sude, mikrovalne, rerne i slično, zbog čega su odličan izbor za restorane.

Grnčarija

Jedan od prvih materijala za posuđe, inače je deblje i obloženo jednim slojem. Inače je teže, pa se najčešće koristi za pečenje. Iako je odlično za pečenje, grnčarija je blago porozna i preporučuje se ručno prati da se ne bi oštetila. 

Glinica

Prepoznaje se po kremastoj boji. Glinica je oksid aluminija koji se dodaje glini da bi se dobilo na jačini. Iako je skuplja od porculana, jeftinija je od koštanog porculana, pa inače služi kao dobra zamjena.

Melamin

Čvrsto, lagano i termoaktivno posuđe od plastike. Koristi se kao idealna higijenska i izdržljiva zamjena za porculan jer je skoro u potpunosti otporno na oštećenja. S obzirom na čvrstoću, teško se oštećuje i grebe pa se može prati u mašini.

Terakota

To je tradicionalni španski materijal koji se često koristi za posuđe. Ima unikatna svojstva koja reaguju na kiselu Hranu poput paradajz sosa, dajući prirodnu slatkoću jelu koje se priprema. Boja terakote čini je prepoznatljivom i često se veže s mediteranskom kuhinjom.