Kako zaštititi osoblje i goste u restoranima od COVID19?

Tokom pandemije koronavirusa, svi se moramo truditi da radnici, kupci i ostatak populacije ostanu sigurni i zdravi, kako bismo mogli zaustaviti širenje virusa i pripremiti se za ponovno normaliziranje radnih uvjeta.

Svi koji rade u sektoru restorana i prehrambenih usluga moraju razmotriti kako spriječiti širenje COVID-19 na poslu, uključujući:

  • blagajnice
  • kuhare
  • perače posuđa
  • administraciju
  • osoblje za održavanje higijene

Da biste zaustavili širenje COVID-19, slijedite:

  • propise iz Zakona o zaštiti na radu i srodne propise
  • smjernice javnog zdravlja
  • smjernice koje izdaje glavni zdravstveni službenik ili vaša lokalna javna zdravstvena jedinica

Prvi korak za kontrolu rizika na radnom mjestu je njihova identifikacija. Za COVID-19 rizici su povezani sa širenjem virusa. COVID-19 se može širiti na radnom mjestu na dva glavna načina:

  • od osobe do osobe, od ljudi koji su u bliskom kontaktu
  • površinama ili predmetima, kada ljudi dodirnu lice kontaminiranim rukama

Rizik od dobivanja COVID-19 veći je ako:

  • provodite više vremena s potencijalno zaraženim ljudima
  • radite u neposrednoj blizini drugih ljudi
  • komunicirate s više ljudi
  • rad u zatvorenim prostorima (rad u zatvorenom je rizičniji od rada na otvorenom)

Moguće je da COVID-19 šire osobe koje nemaju simptome. Postavljajte se kao da su svi zaraženi prilikom postavljanja mjera opreza.

Korištenje maski kao kontrolne mjere

Maska je oprema koja pokriva nos, usta i bradu nosioca. Pričvršćena je na lice vezicama ili gumicom, bilo iza glave ili na ušima.

Za zaštitu od COVID-19, maske se mogu koristiti kao mjere upravljanja radnim mjestom na dva načina:

  • kao kontrola izvora: radnici i posjetitelji nose masku kako bi zaštitili one oko sebe
  • kao lična zaštitna oprema (OZO): radnici nose masku (zajedno sa zaštitom za oči) kako bi se zaštitili

Poslodavci moraju poduzeti sve mjere predostrožnosti u razumnim okolnostima kako bi zaštitili zdravlje i sigurnost radnika. Morate procijeniti sve relevantne čimbenike na svom radnom mjestu da biste odlučili hoćete li maske koristiti kao kontrolu izvora ili će vam one trebati kao OZO. Morat ćete procijeniti koliko maske smanjuju rizik. Nisu sve maske pogodne za obje svrhe, ali hirurška maska koja se nosi nosi kao dio OZO također može poslužiti kao kontrola izvora zaraze.

Morate razmotriti kako će se maska ​​koristiti za odabir vrste maske koja je pogodna za tu svrhu. Upute javnog zdravlja ne zahtijevaju upotrebu zaštite za oči kada se maska ​​koristi kao kontrola izvora za zaštitu drugih. Upute javnog zdravlja o mjerama predostrožnosti protiv kapljica zahtijevaju upotrebu zaštite za oči kada se maska ​​koristi kao OZO, kako bi se zaštitio korisnik.

Zaštita sebe i svojih kolega

  • Koronavirusi se šire bliskim kontaktom s drugima. Evo nekoliko korisnih savjeta za sprečavanje širenja klica kod kuće ili na radnom mjestu:
  • Često perite ruke sapunom i vodom ili sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.
  • Operite ruke nakon donošenja ili primanja pošiljke.
  • Kihnite i kašljite u rukav.
  • Ako koristite maramicu, odmah je bacite i nakon toga operite ruke.
  • Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa ili usta.
  • Izbjegavajte kontakt sa ljudima koji su bolesni.
  • Ostanite kod kuće ako ste bolesni.
  • Izbjegavajte područja s puno dodirivanja, gdje je to moguće, ili osigurajte da nakon toga očistite ruke.
  • Gdje je moguće, nosite rukavice prilikom interakcije s takvim područjima. Ne dodirujte lice rukama u rukavicama. Pazite kada uklanjate rukavice. Obavezno operite ruke nakon uklanjanja.
  • Operite odjeću čim se vratite kući.
  • Ako ste bolesni: odmah obavijestite nadređenog, dovršite samoprocjenu i slijedite upute.