Knedville 21- novo mjesto u Mostaru za slatke užitke (degustaciju knedli)

Prostor koji svojim interijerom neće ostaviti dojam pretjerano luksuznog prostora, a odiše elegancijom.

Kada pomislite na  knedle, prva asocijacija su domaće slastice pripremljene za djecu. U originalu se pripremaju od krumpira, neki ih valjaju u krušne mrvice, neki preferiraju orahe, ali punjenja su uglavnom klasična – šljiva ili marelica. Međutim, kultura jedenja knedli bitno je porasla u posljednjem vremenu,  Pokrenut je trend raznolikih punjenja i šarenih mrvica, a polako je stvorena i navika uživanja u knedlama izvan porodičnog doma.

U kreaciji arhitektonskog Studia 21, otvoreno je novo mjesto u Mostaru u kojem gosti mogu naručiti na bogatom meniju knedle sa različitim sastojcima i dekoracijama.  Samo uređenje prostora je bio izazov kako za investitora, tako i za projektante i izvođače, s obzirom na ideju i koncept ovakvog lokala.

U nastavku pročitajte više o ovom projektu iz ugla projektanata, komapnije Studio 21, na čelu sa Ivanom Krilić

Za časopis HUBIH piše: Ivana Krilić, CEO – Studio 21.

Studio 21 čini mali tim projektanata arhitekture i građevine. Mi nastojimo zadovoljiti potrebe klijenta, ali da pri tome ne odstupamo od pravila struke i nekog svog osobnog pečata na projekt. Bavimo se širokim spektrom projektiranja, od interijera do skladišta, ali u svaki projekt nastojimo unijeti ljepotu i sklad. Studio 21 je mlada kompanija „i još uvijek tražimo svoje mjesto pod suncem“. Nastojimo pratiti trendove, moderna kretanja na tržištu, te djelovati u pozitivnom radnom okruženju i ambijentu. U konačnici, atmosferu iz ureda prenosimo i na naše klijente. Djelujemo u fleksibilnom radnom vremenu, što uveliko olakšava rad, kako uposlenicima, tako i klijentima, koji su i svrha našeg postojanja.

Knedville 21 je smješten u Splitskoj ulici broj 21 po čemu je i dobio ime. Poslovni prostor, u kojem su ranije bili razni sadržaji i koji je u ratu služio kao kapelica, trebalo je kompletno renovirati i prilagoditi novom projektu, od skidanja spuštenih stropova, provođenja novih elektroinstalacija, instalacija vodovoda itd. Prostor ima ukupno 67 m2 i funkcionalno smo ga podijelili na dva dijela, prvi ulazni dio je dio za korisnike, a drugi dio je specijalizirana kuhinja i pult. Sama kuhinja je poprilično mala, nepunih 14 m2 i bio je pravi izazov posložiti sve prema radnoj shemi koju zahtjeva priprema knedli. Kuhinja je otvorenog tipa, zid koji dijeli kuhinjiu i šank ne ide do visine stropa, a povezana je sa šankom preko otvora u zidu. Prostor za korisnike ima 31 m2 i 28 sjedećih mjesta što ne uključuje veliku terasu ispred objekta.

Što se tiče samog dizajna prostora, htjeli smo nešto otmjeno i profinjeno, a u isto vrijeme chic i moderno. Iz toga je i proizašao interijer koji ima dosta različitih materijala, tektura, boja i detalja. Na neki način smo se poigrali sa svim tim kombinacijama da dobijemo prostor koji svojim interijerom neće ostaviti dojam pretjerano luksuznog prostora, a opet da odiše elegancijom. Htjeli smo unijeti prirodu u interijer što smo učinili dizajniranjem zelenih zidova kako u interijeru tako i na fasadi. Priroda kao i njena zelena boja, pružaju mir i opuštaju, što nam je bilo za cilj prilikom uređenja ovog interijera. Iako u interijeru Knedvilla prevladavaju hladni tonovi, plava, zelena, siva, mint, bijela, zasigurno možemo reći da je atmorfera u interijeru topla. To možemo zahvaliti rasvjeti (visilicama sa toplim svjetlom), drvenim detaljima (pod od keramike u drvenom dekoru, dio fasade Fundermax), zlatnim detaljima koji prožimaju cijeli prostor te zelenim zidovima koji daju mir i opuštaju.

Toliko puno ljudi je sudjelovalo u izradi interijera, od izvođača do dobavljača, da je teško navesti nekoga, a time izostaviti  nekoga drugog tko je možda dao veći doprinos, a rad mu nije reprezentivan. Obloga šanka i zida s ogledalima su se radile od medijapana u koje su se urezivali krugovi za okrugla ogledala. Sofa se radila po mjeri i nacrtu, kao i konzolni stakleni stolovi, ogledala, polica za čaše, postolje za umivaonik. Stolice, postolja za stolove, rasvjetna tijela, tapetu smo naručili online tako da je bilo pravo uzbuđenje u iščekivanju ovih elemenata.

Bilo je jako izazovno uopće dizajnirati ovakav prostor, nakon toga je bio izazov naći izvođače koji će dizajn pretvoriti u realnost.