Koje vrste čajeva postoje? 

Postoje razne vrste čajeva u svijetu, uključujući crni, zeleni, oolong, bijeli, pu-erh ili žuti čaj.

Camellia Sinensis biljka je koja je odgovorna za sve vrste čajeva. Svi čajevi dolaze od Camellia sinensis biljke, zimzelenog grmlja koji može narasti do 18 metara u divljini. Ako se uzgaja obično se pušta da raste do 1 metar u visinu. Postoji preko 3000 vrsta čajeva, a svaki ima svoje posebne karakteristike. Imenovanje i uzgoj čajeva vrlo je slično vinu. Bordeaux vino dobilo je ime po Bordeaux regiji u Francuskoj, a Champagne se samo može proizvesti u provinciji Champagne, pa se i čajevi nazivaju po području gdje se uzgajaju. Na primjer, Assam čaj dobio je naziv po Assam regiji u Indiji, a Yunnan čaj je dobio naziv po kineskoj provinciji. Poput vina, gamo gdje se čaj uzgaja klima, uslovi tla i način na koji se čaj obrađuje sveukupno određuje karakteristike ukusa.  Dok u svijetu postoji hiljade čajeva, mogu se klasificirati na 6 glavnih vrsta: crni, zeleni, oolong, bijeli, pu-erh i žuti.

Crni čaj

Crni čaj uvene, potpuno oksidira i osuši. Obično daje toplije nijanse, poput ‘amber’ smeđe. Neki od najpopularnijih vrsta crnih čajeva se obično piju uz doručak poput Engleskog doručka, Irskog doručka i slično.

Zeleni čaj

Proizvodnja zelenog čaja izbjegava oksidaciju listova čaja, da bi se zadržala prirodna zelena boja i svježi okus. U Japanu se listovi pare, dok se u drugim državama isušuju drugim metodama. Ova vrsta čaja ima delikatniji okus od crnog čaja, i obično daje blijedo zelenu i zlatnu boju. 

Oolong čaj 

Oolong čaj obično se proizvodi u Kini i na Tajvanu, i samo se djelomično oksidira. Ova vrsta čaja može imati širok spektar ukusa, zavisno gdje su rasli listovi čaja i kako se čaj napravio.

Bijeli čaj 

Originalno potiče iz Kine, bijeli čaj uvene i suši se, uzrokujući blagu oksidaciju. Njegov okus je sličan zelenom čaju, ali je više kremast, mekan i sladak. 

Pu-erh

Pu-erh (još se piše i pu'er9 dolazi ekskluzivno iz Kine i poznat je po svom zemljanom ukusu koji se lako prepoznaje. Pu-erh je čaj koji se fermentira i odlaže često ispod zemlje po nekoliko godina. Tradicionalno, pu-erh se kompresuje u okrugle kolačiće i može biti veoma skup.

 

Žuti čaj

Žuti čaj je najrjeđi oblik čaja. Slično se prerađuje kao zeleni čaj, ali se sporije suši da bi listovi dobili žutu boju. Okus čaja je blag, često se opisuje kao nešto između bijelog i zelenog čaja. 

Pored navedenih tu su i biljni čajevi, a oni su kombinacija proključale vode i biljaka poput voća, cvijeća, ljekovitog bilja, mente, začina, korijena, bobica i sjemenki. 

Yerba Mate & Guayusa

Yerba Mate i Guayusa su prirodne biljne infuzije s kofeinom iz Južne Amerike. Cijenjeni su zbog svog jedinstvenog balansa kofeina i energizirajućeg efekta. Yerba Mate je zeljasta, biljna i travnata sa gorko-slatkim okusom, dok Guayusa ima zemljani, bogat, prirodno gladak okus koji je blago slatkast.