Kad pomislite na cheesecake vjerovatno pomislite na uobičajenu kremasti, mekani, bijeli desert.
Ali postoji nekoliko vrsta cheesecake-a. Ovaj desert je sam od sebe predivan – ima bogatu kremu s glatkom teksturom.
Evo nekoliko najčešćih vrsta cheesecake-a.
New York cheesecake
S obzirom da je najpopularniji stil cheeseake-a, počnimo od New York vrste. Općenito je veoma gust i bogat, čvrst ali kremast, i u sebi ima dosta kremastog sira obogaćenog kremom, jajima i šećerom. Iako se originalni desert ne mijenja, ponekad na vrhu možete naći jagode ili drugo voće.
Regularni cheesecake
Mnogi cheesecake-ovi se čine New Yorškim, ali nisu. Laganiji su, vazdušastiji, manji i slađi, te često obogaćeni raznim sastojcima od čokolade do voća, a na kraju se dodaju razna sladila, slatkiši i drugi ukrasi. Razlikuju se po načinu pečenja.
Cheesecake koji se ne peče
Kako i samo ime kaže, ova vrsta ne zahtijeva nikakvo pečenje, samo miješanje, sastavljanje i hlađenje. Idealan je za vruće ljetne dane kad ne želite paliti pećnicu. Ova vrsta je nešto ujedinjenija što se tiče teksture i sasvim je glatka. Posebno se obraća pažnja na kremu da u njoj ne bi bilo vazdušastih balončića i da bi fil bio u potpunosti sjedinjen. Još nešto što je odvaja od ostalih vrsta je ta što se ne stavljaju jaja, a fil se obično učvršćuje želatinom, ali postoje verzije i s kondenzovanim mlijekom ili šlagom.
Ricotta cheesecake
Sir u ovom cheesecake-u ima pravo značenje. Mascarpone u cheesecake-ovima daje rezultate slične kremama, ali ima nešto više talijanski okus kad se koristi ricotta. Ricotta cheesecake je nešto više suh i manje kremast, ponekad ima i granule. Ako se koristi svjež ricotta sir, tekstura i okus deserta bit će mnogo ukusniji.
Japanski „pamučni“ cheesecake
Pamučni cheesecake je baš takav – pamučan. Veoma je lagan i prozračan, poput jestivog je oblaka zahvaljujući lagano izmiksanim bjelancima. Nema koru, a ponekad se zove i souffle cheesecake.
Veganski cheesecake
Vegani i drugi koji ne tolerišu mliječne proizvode također uživaju u ovom desertu. Obično se pravi od omekšanog, potopljenog indijskog oraha i kokosovog mlijeka. Ponekad se zove i svileni tofu. Dodatak citrusa daje mu onaj uobičajeni okus cheesecake-a.