Šta zvuči bolje od tople čokolade kad je hladno? Ne mnogo toga. Ali često je izbjegavamo jer je slatka i mislimo da nam šteti više nego što nam koristi. Ali šta ako vam kažemo da bi zapravo mogla biti dobra za vas?
Za mnogo nas ne treba više razloga da bismo konzumirali čokoladu, ali je dobro znati i da ima neke zdravstvene benefite.
Razlog zašto topla čokolada ima zdravstvene benefite za sveukupno zdravlje leži u moći magičnog kaka-a. Otkriveno je da je sirovi kakao bogat antioksidansima poput polifenola koji mogu smanjiti nivo šećera u krvi i pritisak, smanjiti nivo holesterola, poboljšati cirkulaciju, čak i smanjiti upale (dakle – lijepa i zdrava koža).
Kakao bi također mogao biti dobar za zdravlje srca. Sadrži flavonole koji su poznati po mnogim zdravstvenim benefitima, poput:
- Smanjenja nivoa holesterola
- Smanjenja krvnog tlaka
- Smanjenja šećera u krvi
- Smanjenja upalnih procesa
- Smanjenja rizika od srčanog udara
- Smanjenja rizika od moždanih udara
Međutim, postoji kvaka – nedavno je otkriveno da konzumiranje specifične, manje količine kaka-a mogu smanjiti ove rizike, ali kad se pređe ta količina pozitivni efekti se neutrališu. Manje je bolje.
Prije nego što se sklupčate u fotelji s litrima tople čokolade, sjetite se da zbog prerađivanja, zagrijavanja i aditiva kakao gubi mnoštvo prednosti. Ako želite „zdravu“ toplu čokoladu, tražite kakao koji nije previše prerađen i koji ima bolje nutritivne vrijednosti.
Kao i sa svim – kakao je dobar u određenim mjerama. Imajte to na umu kad uzmete idući gutljaj tople čokolade. I sjetite se da je siroviji kakao bolji za vaše zdravlje od teško prerađenog s puno aditiva.