Koliko je siguran vaš hotel?

Kada vaši gosti dođu na odmor oni žele da se dobro provedu i da im bude zabavno. Ne žele uvijek razmišljati o sigurnosti. S obzirom na broj gostiju koji prođe kroz hotel, očekivano je da će se gosti osjećati nesigurno.

U posljednje vrijeme možemo pročitati mnoge horor priče o dešavanjima u hotelima, i možemo uočiti da prijetnja postaje sve veća. Za takve trenutke mnogi hoteli imaju alatke, tehnologiju i strategije da zaštite svoje goste, zaposlenike i imovinu.

Pored toga, mnogi su gosti izjavili da je njihova sigurnost narušena zbog nemarnosti hotelske sigurnosti, što je direktan rezultat hotelske uprave koja nije uspjela unijeti ili održati adekvatne mjere predostrožnosti. Narušavanje sigurnosti vaših gostiju može dovesti do ozbiljnijih problema.

Sigurnosne kamere, osvjetljenje i znakovi upozorenja neće biti dovoljni. Vlasnik hotela ili menadžer trebaju se pobrinuti da se uvedu sve moguće mjere opreza da bi osigurali imovinu i goste hotela. Neke od tih mjera uključuju:

  • Zapošljavanje stručnjaka za sigurnost. Oni mogu prepoznati potencijalnu prijetnju analizirajući kriminalna dešavanja u okolini uz pomoć policije, te vam ponuditi najbolja rješenja.
  • Dovedite zaštitare. Da biste spriječili potencijalno nasilje ili kriminal, zaposlite osobu u uniformi ili oružanog zaštitara koji će izgledati pomalo zastrašujuće. Možete zahtijevati i češći obilazak policije u okruženju. Naravno da ovakvi poduhvati koštaju, ali vjerujemo da je bolje uložiti u mjeru sigurnosti, nego da se borite s onim što dolazi ako se desi nešto loše.
  • Budite marljivi. Vjerujemo da je ova odlika vrlo korisna u trenucima kada se treba otkriti potencijalna prijetnja ili kada treba uočiti mogući kriminal. Ako primijetite da neko od vaših gostiju konzumira alkohol na zabranjenim mjestima, ili čujete glasnu zabavu koja izmiče kontroli, odmah učinite nešto po tom pitanju.
  • Da li je vaš hotel čist? Čistoća je jedan od faktora koji može povećati sigurnost. Mnoštvo toga poput prašine, lokvi, neravnih površina, vidljivih kablova i vrata s niskim okvirima mogu dovesti do povrede.
  • Nadzirite sigurnosne kamere i podučite svoje radnike da prepoznaju potencijalnu osobu koja bi mogla nešto učiniti. Osvijetljena mjesta i podrezano grmlje smanjit će broj skrivenih mjesta. Nabavite i znakove koji upućuju na prisutnost nadzornih kamera.
  • Nerijetko provjeravajte pozadinu svojih zaposlenika. Provjera kriminalne historije je sasvim normalna kod zapošljavanja. Čak iako nije jeftino, zadnje što želite čudi na sudu je da je jedan od vaših zaposlenika nekada u prošlosti počinio nasilje. To narušava i vaš imidž i imidž vašeg hotela. Savjetujte se s advokatom šta možete i ne možete pitati u toku intervjua.

Iako se u posljednje vrijeme pojavljuje mnogo videa i dokaza o narušavanju sigurnosti gostiju u hotelima, većina se može spriječiti ako znate koje mjere trebate upotrijebiti. Tako ćete dati sigurnost svima koji uđu u vaš hotel, od radnika do gostiju, ali i same imovine.