Koncept redizajna enterijera boutique hotela Platinum Sarajevo, Studio Kota

Kreativna planiranja prostora, pažnja data kvalitetima finiša i materijala, njihova nabavka, sitni detalji, i još mnogo toga, predstavlja posebne vještine dizajnera, koje omogućuju dobitnu formulu dizajna odgovornih i funkcionalnih enterijera, ali i transformaciju generisanih mjesta u ugodan i pozitivan ambijent.

Iako je koncept dobrog dizajna veoma teško definisati u nekoliko riječi, njegove osnovne vrijednosti leže unutar različitih elemenata kojima je uslovljen… 

Naime, ovdje se radilo o već postojećem, manjem i ne tako starom hotelu, ali sa poprilično depresivnim konceptom i dizajnom enterijera što je rezultiralo i takvom atmosferom, kao i jednoličnom i sumornom fasadom. 

Jedini od zahtjeva investitora je bio unijeti život i boju u postojeće sivilo enterijera. 

Dobar dizajn osigurava da kreirano okruženje odgovara određenim kreativnim načinima unošenja identiteta u različite površine koje se obraćaju svojim korisnicima.  

Kreativna planiranja prostora, pažnja data kvalitetima finiša i materijala, njihova nabavka, sitni detalji, i još mnogo toga, predstavlja posebne vještine dizajnera, koje omogućuju dobitnu formulu dizajna odgovornih i funkcionalnih enterijera, ali i transformaciju generisanih mjesta u ugodan i pozitivan ambijent. 

Jednostavnije rečeno, redizajn enterijera boutique hotela PLATINUM i fasade zasnovan je na sinergiji boja, geometrije i  kontrasta sa minimalistčkim dizajnom mobilijara i ploha. 

HOTEL PLATINUM se nalazi u središtu Sarajeva, u neposrednoj blizini povijesne jezgre grada i na pješačkoj udaljenosti od kulturnih, umjetničkih, poslovnih, turističkih i gastronomskih atrakcija i lokaliteta. Hotel nudi 12 soba koje su potpuno prilagođene potrebama poslovnog putnika. Ugodan ambijent doručka i aperitivskog kluba je na raspolaganju za opuštanje. Elegantnost i diskretni luksuz uz izuzetnu udobnost pružit će poseban osjećaj toplote i intimnosti, čineći hotelom mjesto za odmor i užitak.

Osnovni elementi koji su korišteni prilikom dizajna enterijera boutique hotela Platinum:

Boje:

Što se tiče same psihologije boja, smatra se da žuta podstiče komunikaciju, ubrzava metabolizam, ali i da utiče na vedrinu i dobro raspoloženje što je jedan od važnih faktora prilikom dizajniranja enterijera hotela. Psihologija i sam doživljaj prostora gostiju je jedno od osnovnih pitanja na koja smo nastojali odgovoriti i time se voditi prilikom razvijanja koncepta enterijera. Ko će biti budući gosti, koje starosne dobi, kako se trebaju osjećati i slična pitanja od kojih zavisi razvoj i smjer koncepta?

Žuta je naš izbor, jer je prostoru nedostajalo ‘ono nešto’ – i najtamniji elementi i tmurni enterijeri uz pravi omjer postaju mjesto za sakupljanje energije i podsticanje na aktivnost. Jarke boje ne moraju uvijek da nam služe za akcentovanje pojedinih dijelova prostora ili razbijanje monotonije. Ukoliko želimo da unesemo u enterijer izvjesnu količinu optimizma i svjetlosti, žuta je logični izbor. Ova boja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i s njom ne možete igrati na sigurno – ili je volite ili vas iritira. Međutim, u pravim kombinacijama donosi samo pozitivne komentare.

Vertikalni vrtovi

Vertikalni vrtovi su često važan detalj u javnim prostorima, akcentovane plohe reprezentativnih ulaznih prostora hotela, trgovačkih centara, koncertnih i sportskih dvorana, ali i privatnih stanova, terasa, ureda i ugostiteljskih objekata. Riječ je o vertikalnoj površini kompletno prekrivenoj zelenilom, u jednoj, dvije ili čak više nijansi zelene boje, mahovine, lišća, suhih grana,cvijeće..ili sve navedeno zajedno!  Na forografijama možete vidjeti kao smo mi dizajnerski uklapali i slagali kompozicije vertikalnih vrtova na recepciji i hodnicima hotela koje su često na oko hladni i monohromatski prostori.

Geometrija i floral

Tekstili i tapete sa cvjetnom tematikom se uglavnom kreću u nekoliko stilskih pravaca, a nama i našem projektu stilski najadekvatniji i najkompaktibilniji su oni na kojima su cvjetovi predimenzionirani, grafički jasno predstavljeni, svedeni na prepoznatljive jednobojne oblike koji se ističu na kontrastnim čistim površinama, tačnije u artističkoj grafici.

Oblik i funkcionalnost

Funkcionalnost sa sigurnošću vlada u enterijeru ovog hotela, a još važnije sobe koja prije svega ima svoj zadatak i svrhu tj. Funkcija, pa zatim estetika. Dizajn namjestaja i opreme se bazirao na ravnim linijama, neutralnim prirodnim tonovima i prirodnim materijalima kao što su drvo, kamen i koža.

Uz ovakav spoj funkcije, minimalističkog dizajna i svih gore navedenih elemenata u idealnom omjeru dobili smo ovakav vizuelni identitet enterijera po kojem je hotel postao poznat.


Studio KOTA

Adresa: Franca Lehara 1, 71000 Sarajevo

Kontakt tel: 387 61 509 693

Web: enterijeri.arhstudiokota.com