KONFERENCIJE APRIORI TURIZAM 2019 UMREŽILA STRUČNJAKE I PRAKTIČARE IZ TURISTIČKOG SEKTORA

Turizam bez granica i predrasuda kojemu je u centru interesa ČOVJEK. Čovjek na strani ponude i čovjek na strani potražnje.

Konferencija Apriori Turizam 2019 »Razvoj destinacijskog turizma« održana je drugu godinu za redom u Mostaru i okupila je 23 predavača i panelista, redom ugledne i priznate stručnjake iz svijeta turizma iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. U publici je sudjelovalo 130 polaznika iz privatnog i javnog sektora, te predstavnici visokoškolskih institucija.

Konferencija je postigla cilj – umrežili smo stručnjake i praktičare iz turističkog sektora i razmijenili iskustva o uspješnim primjerima iz oblasti razvoja destinacijskog turizma u regiji. Na B2B susretima uvezali smo male i velike turističke agencije i stvorili preduvjet za dogovaranje poslova i suradnju“, kazala je Josipa Terzić – Rezić, vlasnica agencije za profesionalno usavršavanje Apriori BH i su organizatorica konferencije zajedno s Turističkim klasterom Hercegovina. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije/kantona.

Teme koje smo stavili u fokus tijekom 9 uvodnih izlaganja su: Razvoj destinacijskog managementa; Primjena tehnologije virtualne stvarnosti u oblasti kulturnog turizma; Razvoj pustolovnog turizma; Razvoj strategije razvoja gastronomije na primjeru Slovenije i brojne druge zanimljive teme primjenjive na području Bosne i Hercegovine. Održane su i dvije panel diskusije na temu „Razvoj turističke destinacije u globalnim uvjetima“ i „Privatni sektor – pokretač razvoja turizma u regiji“.

„Odlična turistička konferencija u Mostaru. Bila mi je čast i privilegija biti uvodni predavač, a konferencija je okupila vrhunske stručnjake iz cijele regije. Ne znam da je jedna konferencija u Hrvatskoj bila tako dobra uz odlična predavanja i rasprave. Hercegovina je moje novo otkriće, toliko fenomenalnih turističkih priča koje tek treba otkriti, svakako velika preporuka, istakao je Goran Rihelj, vlasnik i urednik stručnog i vodećeg turističkog portala u Hrvatskoj – HrTurizam.hr

„Hvala organizatorima na izvanrednoj Apriori Turizam 2019 konferenciji o upravljanju turističkom destinacijom. U cijeli događaj je uloženo izuzetno puno osobnog truda, strasti i želje za pozitivnim pomakom, da će nas taj “val topline” još dugo, dugo grijati svojom energijom, kazao je Nedo Pinezić, stručnjak za obiteljski smještaj s otoka Krka. Pinezić je dodao kako se u Mostaru, okupljaju novi ljudi za novi turizam. Turizam bez granica i predrasuda kojemu je u centru interesa ČOVJEK. Čovjek na strani ponude i Čovjek na strani potražnje. Promišljamo i živimo turizam 21. stoljeća, turizam novih generacija, turizam doživljaja. Taj turizam je sazdan od pozitivnog paradoksa: on je konzervativan jer želi zadržati tradicijske vrijednosti, autohtono stanovništvo, kulturu u najširem smislu, izvorne običaje, eko sistem receptivne destinacije kao mjesta jedinstvenog doživljaja i u isto vrijeme liberalan jer ne trpi predrasude i fobije ni po kojoj osnovi na strani emitivnog tržišta. Ovakav turizam počiva na suradnji u lokalnoj zajednici, suradnji među regijama, državama, susjedstvima. Jučer je, baš u Mostaru, otvorena ta nova stranica, zaključio je Pinezić.

„Teško je sažeti toliku količinu znanja, stručnosti, pozitivne energije i profesionalizma koju sam doživjela na Konferencija Apriori Turizam 2019 na temu destinacijskog turizma koja se održala u četvrtak u Mostaru. Svaka riječ koju smo imali priliku čuti bila je toliko bitna, a da onda ne pričam koliki značaj imaju sveukupna izlaganja i prezentacije koja su nam predstavili ponajbolji turistički stručnjaci iz BiH i regije. Bila mi je velika čast i zadovoljstvo biti dijelom ove priče kao panelistica, uz duboko poštovanje i najljepše hvala svima s kojima sam se imala priliku upoznati, družiti i razmijeniti iskustva, znanja i mišljenja; koja će biti temelj mojih daljnjih aktivnosti i rada na svim mojim područjima djelovanja“, kazala je Marija Vukoja, vlasnica Restorana Hajdučke Vrleti i osnivačica udruge Visit Blidinje.

Nakon sjajnih rezultata koje smo postigli sa stručnom konferencijom Apriori Turizam 2019 već smo pokrenuli aktivnosti i planove za organizaciju konferencije za 2020 godinu.