Kurkuma kao lijek

Kurkuma je možda najučinkovitiji dodatak prehrani koji postoji. Mnoga istraživanja pokazuju da ima velike koristi za vaše tijelo i mozak. Evo najboljih zdravstvenih prednosti kurkume zasnovanih na dokazima.

1. Kurkuma sadrži bioaktivne spojeve s moćnim ljekovitim svojstvima

Kurkuma je začin koji curryju daje žutu boju. U Indiji se koristi hiljadama godina kao začin i ljekovito bilje. Nedavno je nauka počela podupirati ono što Indijci već dugo znaju – ona zaista sadrži spojeve sa ljekovitim svojstvima. Ova jedinjenja nazivaju se kurkuminoidi, od kojih je najvažniji kurkumin. Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume. Djeluje snažno protuupalno i vrlo je snažan antioksidans. Međutim, sadržaj kurkumina u kurkumi nije tako visok, već oko 3%.

Većina studija sprovedenih na ovoj biljci koristi ekstrakte kurkume koji uglavnom sadrže sam kurkumin, a doze obično prelaze 1 gram dnevno. Bilo bi vrlo teško dostići ovaj nivo samo koristeći začin kurkume u svojoj hrani. Stoga, ako želite iskusiti pune efekte, morate uzeti dodatak koji sadrži značajne količine kurkumina. Nažalost, kurkumin se slabo apsorbira u krvotok. Pomaže uz konzumiranje crnog bibera koji sadrži piperin, prirodnu supstancu koja pojačava apsorpciju kurkumina za 2.000%.

Najbolji dodaci kurkuminu sadrže piperin, što značajno povećava njihovu efikasnost. Kurkumin je također topljiv u mastima, pa bi možda bilo dobro uzimati ga uz masni obrok.

2. Kurkumin je prirodni protuupalni spoj

Upala je nevjerovatno važna. Pomaže vašem tijelu u borbi protiv stranih tijela, a također ima ulogu u popravljanju štete. Bez upale, patogeni poput bakterija lako bi mogli zavladati vašim tijelom i ubiti vas.Iako je akutna, kratkotrajna upala korisna, ona može postati glavni problem kada postane hronična i neprimjereno napada vlastita tkiva vašeg tijela. Naučnici sada vjeruju da hronična upala niskog nivoa igra glavnu ulogu u gotovo svakoj hroničnoj zapadnjačkoj bolesti. To uključuje bolesti srca, rak, metabolički sindrom, Alzheimerovu bolest i različita degenerativna stanja.Zato je sve što može pomoći u borbi protiv hronične upale od potencijalne važnosti u prevenciji, pa čak i u liječenju ovih bolesti.

Kurkumin ima snažno protuupalno dejstvo. Zapravo je toliko moćan da odgovara efikasnosti nekih protuupalnih lijekova, bez nuspojava. Blokira NF-kB, molekul koji putuje u jezgre vaših ćelija i uključuje gene povezane sa upalom. Smatra se da NF-kB igra glavnu ulogu u mnogim hroničnim bolestima.

3. Kurkuma drastično povećava antioksidativni kapacitet tijela

Vjeruje se da je oksidativno oštećenje jedan od mehanizama koji stoji iza starenja i mnogih bolesti. Uključuje slobodne radikale, visoko reaktivne molekule sa nesparenim elektronima. Slobodni radikali imaju tendenciju da reaguju sa važnim organskim supstancama, poput masnih kiselina, proteina ili DNK. Glavni razlog zašto su antioksidanti toliko korisni je taj što štite vaše tijelo od slobodnih radikala.Kurkumin je moćan antioksidans koji može neutralizirati slobodne radikale zbog svoje hemijske strukture. Pored toga, kurkumin pojačava aktivnost vlastitih antioksidativnih enzima u vašem tijelu. Na taj način kurkumin ih izravno blokira, a zatim stimulira vlastitu antioksidativnu odbranu vašeg tijela.