Lara Pantić: Najveći izazov jeste vrijeme koje je potrebno odvojiti za food blog

 Sa kuhanjem sam počela rano, još krajem osnovne škole.

U današnjem digitalnom dobu, food blogovi su postali izvor inspiracije, recepata i gastronomske avanture za ljude širom sveta. Ovi virtualni kutci kulinarske strasti ne samo da dijele ukusne recepte, već često predstavljaju i priče, savjete o ishrani i istraživanja raznih kuhinja. U nastavku je intervju sa Larom Pantić.

Intervju: Lara Pantić

Recite nam nešto o sebi? 

Ja sam Lara Pantić. Iz Beograda sam, a studentkinja sam biznisa na KU Leuven u Briselu. Sertifikovani sam savetnik za ishranu, autorka stranice moj.dorucak i autorka emisije Doručak uz šoljicu samopouzdanja.

Kako ste počeli sa kuhanjem i otkud ljubav prema kulinarstvu? 

Sa kuvanjem sam počela rano, još krajem osnovne škole. Tada na našim prostorima nije bilo mnogo food blogova, te nisam imala ideje šta bih mogla da spremam, a najviše mi je falilo ideja za doručak. Slušala sam o tome kako je on najbitniji obrok u danu, ali istovremeno nisam imala ideja šta da spremam. Tako sam, polako istražujući, dobijala sve više inspiracije i želju da recepte koje isprobavam, i znanje koje stičem u tom procesu, podelim sa drugima.

Kako nastaju Vaši recepti, i kako ih prezentirate? 

Moji recepti nastaju tako što pokušavam da iz svake namirnice iskoristim maksimalan potencijal, koristeći je na što više različitih načina, jer smatram da pored toga što je važno da budu zdravi, obroci moraju biti ukusni i lepo servirani da bi zdrava ishrana bila trajno održiva i ne bi dosadila. Zato se trudim da moji recepti budu jednostavni za napraviti, ukusni i nutritivno bogati, a ponekad volim i da eksperimentišem sa novim namirnicama.

 Šta najviše volite kuhati? 

Zavisi od trenutnih preferencija, ali i godišnjeg doba. Zimi su to tople kaše, kolači obogaćeni začinima poput rogača, cimeta, kardamoma. Leti pak neke laganije obroke, poput raznih zdravih polpeta, obrok salata, rolata od tikvica. 

Najčešći izazovi u Vašem radu? 

Najveći izazov jeste vreme koje je potrebno odvojiti za food blog. Iako se čini da to uključuje samo slikanje hrane pre nego što se konzumira, kako profil raste, tako rastu i očekivanja pratilaca, ali i moja-da sve bude na višem nivou i svaki put sve bolje prezentovano, snimljeno, editovano. Kako na instagramu trenutno preovlađuje video format, čitav proces obuhvata pronalazak inspiracije, smišljanje recepta, pravljenje samog jela, snimanje i montažu videa, njegovo objavljivanje. Uporedo sa studijama i svime što nosi život u novoj državi nije lako sve ovo postići, ali se trudim da težim ka balansu, jer znam koliko me ovaj hobi ispunjava.

Možete napisati omiljeni recept za naše čitatelje? 

Trenutni favorit mi je recept za rolat od tikvica: Oguliti i izrendati 2 velike tikvice. Umutiti sa 4 jajeta, malo soli i 50g izrendanog grana padano sira. Izliti na pek papir i peći na 180°. Mojoj rerni je trebalo 50min da smesa dobije zlatnu boju, jače će je sigurno peći kraće. Dok se kora peče, napraviti fil: u 200g sirnog namaza umešati 100g susama prepečenog na suvom tiganju. Prohlađenu koru namazati filom, pa poređati odozgo listove pršute(ili suhomesnatig po izboru/lososa). Pažljivo zarolati odvajajući od pek papira(pre toga budite sigurni da ste odvojili ivice od pek papira ako su se zalepile). Ostaviti u frižider na tacni preko noći i konzumirati sutradan. Rezati oštrim nožem na jednake kolutove.

 Imate li kuhinju koju najviše volite i čija jela rado spremate? 

Iako sam veliki ljubitelj italijanske kuhinje, najveća inspiracija mi je prilagođavanje jela iz domaće kuhinje savremenim potrebama. Volim da kreiram zdravije varijante pita, palačinki, ali i belgijskih vafla.

Planovi za dalji razvoj karijere u kulinarstvu? 

Moji trenutni planovi se fokusiraju na završavanje studija biznisa, a bila bih srećna ako bi se te dve oblasti u nekom trenutku isprepletale kroz moju buduću profesiju. Do tada svakako nameravam da nastavim da kreiram recepte za zdrav doručak, pomažući svojim pratiocima da im više svako jutro ne počinje ispred frižidera sa razmišljanjem šta da doručkuju.

Poruka čitateljima.

Upoznajte sebe i svoje telo kako biste pronašli stil ishrane koji je najpogodniji za vas, a ne koji je prolazni trend. Zapitajte se šta je ono što volite, ukusno vam je, a ujedno prija vašem telu i nije vam teško da spremate. Samo tako se mogu izgraditi zdrave navike koje će trajno postati deo našeg života.