Maja Mandić: Pobjeda mi nikad nije bila cilj, već iskustvo i znanje koje sam stekla

Najponosnija sam na svoje audicijsko jelo koje je bilo juha od buče i pogačice od buče. Ponosna sam na to što sam s jednostavnim jelom oduševila žiri.

Intervju: Maja Mandić, kuharica, takmičarka MasterChef-a

Maja Mandić, rođena 2003. godine, koja dolazi iz Ivanić-Grada, studira odnose s javnošću. Svoju gastronomsku karijeru započela je sudjelovanjem u takmičenju Masterchef, gdje je ostvarila rezultat plasiravši se među top 15takmičara. Upravo je to iskustvo bilo početak njezinog profesionalnog puta u kulinarstvu. Nakon sudjelovanja u emisiji, Maja se posvetila radu na festivalima hrane, gdje je stekla dragocjeno iskustvo i razvijala svoje vještine. Nakon dvije godine predanog rada, postaje voditeljica kuhinje na festivalima u Zagrebu. U sklopu ovog projekta imala je priliku sarađivati sa chefovima Melkiorom Bašićem i Damirom Tomljanovićem, što je dodatno obogatilo njezino znanje i profesionalno iskustvo. Osim festivala, Maja je svoje kulinarske vještine usavršavala i u profesionalnim kuhinjama, što joj je omogućilo dublje razumijevanje gastronomije. Njezin posljednji značajan projekt ostvario se ove jeseni na festivalu Bučijada u Ivanić-Gradu, gdje je po prvi put predstavila autorska jela od buče, koja su ostavila snažan dojam na sve posjetitelje.

Strast prema gastronomiji često započinje u porodičnom okruženju, a upravo takva je priča naše sagovornice. Uz prve kulinarske korake koje je napravila s bakom, razvila je ljubav prema kuhanju koja je postala važan dio njenog života. Bez formalnog obrazovanja u kulinarstvu, ali uz snažnu želju za učenjem, usavršavala je svoje vještine kroz recepte, eksperimentisanje i neprestanu radoznalost. Put do MasterChefa bio je prepun izazova i novih iskustava, ali i trenutaka koji su oblikovali njen kulinarski stil i samopouzdanje. U ovom intervjuu, dijelimo njen inspirativan put od djetinjstva do kuhinje popularnog kulinarskog takmičenja.

Za početak, recite nam nešto više o sebi i Vašim počecima u gastronomiji?

Gastronomija je u mom životu prisutna od djetinjstva, kada sam svoje prve kulinarske korake napravila uz baku koja me naučila osnovnim jelima. Samostalno sam počela čitati recepte i proučavati postupke pripreme jela. Žao mi je što se nisam usavršavala i školovala za kuhara, ali smatram da danas postoji puno izvora informacija koji su mi pomogli da steknem kulinarsko znanje. Gastronomiju gledam kao granu umjetnosti koja mi je uvijek davala slobodu za izražavanje kreativnosti, ali i za uveseljavanje svih ukućana i prijatelja s nekom novom kulinarskom kreacijom.

Kako je izgledao Vaš put do Masterchefa? Šta Vas je motivisalo da se prijavite?

Na prijavu za MasterChef odlučila sam se sasvim slučajno, zbog viška vremena i ljubavi prema novim izazovima. S nepunih 18 godina prijavila sam se na show, ne sluteći kamo će me odvesti. Pobjeda mi nikad nije bila cilj, već iskustvo i znanje koje sam stekla.

Koji su Vam bili najveći izazovi tokom takmičenja? Kako ste ih savladali?

Najveći izazovi su mi bili definitivno stres i kreativnost koji u emisiji rade kao ludi. Svakim danom davali su nam nove izazove i namirnice s kojima sam se prvi put susrela, a nisam točno znala kako ih pripremiti. Uz pomoć drugih, ali i uz dozu rizika u pripremi svakog jela, napredovala sam u natjecanju i jako sam ponosna što sam imala priliku suočiti se s nepoznatim stvarima. Najgore je to što neke stvari pokušavate napraviti po prvi put i to pred kamerama, ali jednostavno kad sam bila u toj kuhinji, nisam razmišljala o tome da će se sve prikazivati na televiziji, pa je moj strah od neuspjeha bio manji.

Da li postoji trenutak tokom emisije koji Vam je posebno ostao urezan u sjećanje? Možete li ga podijeliti sa nama?

Tokom emisije pamtim zajedništvo među kandidatima i euforiju prije svakog izazova. Bilo je kao da dođete prvi dan u školu i ne poznajete nikoga. Svidjelo mi se, a što sam kasnije i primijetila, da su tijekom emisije emocije puno izraženije nego u stvarnom životu. Jedino što tamo imate su ljudi koji vas okružuju, a koje praktički niti ne poznajete. Smatram da su baš zbog takvih uvjeta neka prijateljstva ostala čvrsta do dan danas, iako se ne viđamo često, znam da možemo računati jedni na druge.

Kojeg člana žirija ste doživljavali kao najveći izazov? Kako ste se nosili s njihovim kritikama?

Chef Melkior bio je za mene definitivno najstroži član žirija i najviše sam se bojala njegovih komentara. Moglo bi se reći da je u svom komentiranju bio dosta iskren, što mi možda nije bilo uvijek po volji. Ali mi je kasnije bilo zanimljivo što smo surađivali na nekoliko projekata i ostali u dobrim odnosima, gdje me naučio kako se treba raditi i ponašati u kuhinji.

Ima li jelo iz takmičenja na koje ste posebno ponosni? Možete li nam otkriti detalje o njegovom nastanku?

Najponosnija sam na svoje audicijsko jelo koje je bila juha od buče i pogačice od buče. Ponosna sam na to što sam s jednostavnim jelom oduševila žiri. To jelo sam odabrala zato što dolazim iz Ivanić-Grada, mjesto koje je poznato po jelima od buče. Tim jelom sam htjela predstaviti svoj kraj, ali i dokazati da nekad i najjednostavnija jela mogu imati okus koji će vas ostaviti bez riječi.

Također najviše sam pokazala hrabrosti u pripremi svog povratničkog jela kada sam pripremala tostiranu brokulu, na do tad neznan način. Iako se žiriju nije svidjela moja tehnika, publika je reagirala sa oduševljenjem u inovativnosti.

Da li ste zadovoljni Vašim plasmanom u takmičenju?

Jako sam zadovoljna svojim plasmanom jer sam u emisiju ušla bez velikih očekivanja i došla do 15. mjesta, što mi je tada bilo odlično. Iako nisam bila dugo u samoj emisiji, poznanstva i iskustvo koje sam tamo stekla puno su mi pomogli u daljnjem gastronomskom razvoju koji traje i dan danas, i nadam se da će se nastaviti kroz moj život.

Za kraj, šta biste poručili budućim takmičarima Masterchefa?

Poručila bih da kod prijave nije bitna samo razina kulinarskih vještina, već vaša ludost i hrabrost. Masterchef je emisija kroz koju možete otkriti puno stvari o sebi i naučiti puno o gastronomiji te se iz prve ruke susresti sa poznatim chefovima i njihovim receptima.