Milan Lekić: Trudimo se da budemo korak ispred svih, pa tako uvijek pored nas imamo chefove iz Azije od kojih saznajemo neke nove stvari

Ponosan sam na činjenicu da su naši restorani već tri godine uzastopno nagrađeni Michelin preporukom, od kada je Michelin vodič prisutan u Srbiji.

Piše: Milan Lekić, glavni šef restorana Ebisu u hotelu Square Nine

Glavni šef restorana Ebisu u hotelu Square Nine u Beogradu, poznatog po prestižnom restoranu Ebisu, rođen je i odrastao u Ljigu, gdje je započeo svoje kulinarsko putovanje uz porodičnu podršku. Prve korake u srpskoj kuhinji naučio je od ujaka, vlasnika restorana na Rajcu. Nakon završene srednje škole za kuhara, sticao je iskustvo u nacionalnoj kuhinji i usavršavao se kroz rad sa tetkom, kuharicom u Švajcarskoj, gdje je upoznao evropsku preciznost i disciplinu u kulinarstvu. Profesionalni put vodio ga je kroz raznovrsne restorane u Beogradu, gdje se specijalizovao za različite kuhinje, uključujući japansku, koja je postala njegova strast. Poslednjih deset godina vodi kuhinju Ebisu restorana, koji već tri godine za redom dobija Michelin preporuku. Njegov tim koristi najkvalitetnije namirnice i sarađuje sa šefovima iz Azije kako bi kombinovali autentične tehnike i moderni pristup. Pored posla, posvećen je porodici i inspirisan željom da unaprijedi srpsku gastronomsku scenu i približi je svetskim standardima.

Od djetinjstva provedenog u Ljigu, gdje je učio osnove srpske kuhinje od ujaka, do šefovske pozicije u prestižnom Ebisu restoranu hotela Square Nine, karijera ovog talentovanog kuhara obiluje strpljenjem, posvećenošću i učenjem. Njegovo iskustvo obuhvata raznovrsne kuhinje, od nacionalne do japanske, kao i uticaje rada sa porodicom u Švajcarskoj. Sa timom koji konstantno unaprjeđuje kvalitet i tehniku, zaslužan je za Michelin preporuke koje već tri godine krase njihov rad. U ovom razgovoru saznati ćemo više o njegovom kulinarskom putu, izazovima, viziji i inspiraciji za unaprjeđenje srpske gastronomije.

Sami počeci me vežu za moju porodicu, imao sam sreću da od ujaka naučim osnove srpske kuhinje. Ujak je držao restoran na planini Rajac, poznatoj po tradicionalnoj kosidbi, koja svake godine okuplja posetioce i zaljubljenike u našu kulturu.

Odrastao sam u Ljigu, malom gradu u podnožju Rajca, gde sam završio osnovnu školu, a potom i srednju školu za kuvara. U tom periodu učio sam o nacionalnoj kuhinji, uz korišćenje lokalnih namirnica, čime sam stekao čvrste temelje u kulinarskoj tradiciji naše zemlje.

Takođe, imao sam privilegiju da učim od svoje tetke, koja radi kao kuvarica u Švajcarskoj. Proveo sam neko vreme radeći s njom, gde sam se prvi put susreo s preciznošću i disciplinom koje karakterišu kuhinju iz tog dela Evrope. Bilo je to dragoceno iskustvo koje mi je proširilo kulinarski horizont.

Veći deo svoje profesionalne karijere proveo sam u Beogradu, radeći u raznovrsnim restoranima i usavršavajući se u različitim kuhinjama – od srpske, preko meksičke, kineske i francuske, do japanske, koja me najviše privukla i kojoj sam posvetio najviše pažnje.

Poslednjih desetak godina zaposlen sam u hotelu Square Nine u Beogradu, prestižnom hotelu s pet zvezdica i jedinom hotelu u Srbiji koji je član organizacije Leading Hotels Of The World. Hotel ima dva restorana: The Square, pod rukovodstvom šefa Davida, i restoran Ebisu, smešten na sedmom spratu hotela. Ebisu poseduje prelepu letnju baštu i otvorenu kuhinju, a poslednjih nekoliko godina imam čast da budem šef kuhinje u tom restoranu.

Ponosan sam na činjenicu da su naši restorani već tri godine uzastopno nagrađeni Michelin preporukom, od kada je Michelin vodič prisutan u Srbiji. Naš tim neprestano radi na unapređenju usluge i kvaliteta hrane – uvozimo svežu tunu iz Jadranskog mora, nabavljamo pravi vasabi i primenjujemo najnovije tehnike pripreme namirnica. Trudimo uvek da budemo korak ispred svih, pa tako uvek pored nas imamo Šefove iz Azije od kojih saznajemo neke nove stvari. Ryo koji trenutno radi kod nas dolazi iz Kobe Japana, tako da sa njim dosta učimo o tradicionalnim metodama kao i ukusima koji su zastupljeni u Japanu.

Processed with VSCO with e1 preset

Fascinira me duboko poštovanje Šefova iz Azije prema kulturi i tradiciji. Nadam se da će buduće generacije kuvara s naših prostora krenuti sličnim putem, promovisanjem domaćih namirnica kroz moderan pristup, i na taj način približiti svetu bogatstvo srpske nacionalne kuhinje, kao što su to već učinili Japanci, Kinezi, Italijani i Francuzi.

Kao otac troje dece, trudim se da održim balans između posla i porodice, koja mi je najvažnija. Moja supruga i deca su ono što čini moj život potpunim, i uz njihovu podršku nastavljam da se razvijam, profesionalno i lično.