Najviše volim da pečem keksiće, u to uključim i djecu pa je još veći užitak same izrade.
Keksići su čarobna poslastica koja nas vraća u djetinjstvo i pruža osjećaj udobnosti. Bez obzira da li su hrskavi i puni čokolade, mekani i puni suvih voća ili jednostavno vanilice sa šećerom u prahu, keksići su omiljeni u svim kulturama i uzrastima. Mirjana Koprivanac uživa u pravljenju keksića, a u nastavku nam priča o svom kulinarstvu.
Recite nam nešto o sebi?
Zovem se Mirjana Koprivanac i imam 28 godina, sretno udana i majka 3 prekrasna sina. Rodom iz Hrvatske ali trenutno živim u Norveškoj.
Kako ste počeli sa kuhanjem i otkud ljubav prema kulinarstvu?
Kuvanjem sam se počela baviti tek kada sam se udala. Bila sam jako uporna da savladam razne tehnike u kuhinji, a tu su mi pomogle stranice na internetu i kuharske grupe na facebooku. Kako su godine prolazile ljubav prema pripremi hrane, slastica se sve jače razvijala. I tako uz svakodnevno kuhanje odlućila sam da to i podjelim sa drugima. I tako je nastala moja stranica na instagramu-mirjanina kuhinjica.
Kako nastaju Vaši recepti, i kako ih prezentirate?
Recepte smišljam u hodu. Zna se desiti da sjedim i listam tudje recepte i počnu mi se radjati ideje kako bi ja to nešto spremila drugačije. I onda kreće kreativni haos. Tu pomaže i suprug koji često kasno uveče traži po trgovinama šta meni od sastojaka zafali. Većinom ti recepti budu završeni kasno uvečer, i onda se sredjuje sve kako bi to i podjelila sa drugima.
Šta najviše volite kuhati?
Najviše volim da pečem keksiće, u to uključim i djecu pa je još veći užitak same izrade.
Najčešći izazovi u Vašem radu?
Največi izazov je vreme. Jako je teško uskladiti sve a svaki recept izistkuje vreme za pripremu, slikanje a potom treba i vrjeme da se objavi.
Možete napisati omiljeni recept za naše čitatelje?
6 omiljeni recept su mi leopard keksi
Sastojci su-
125 g maslaca
125 g šećera u prahu
1 jaje
Prstohvat soli
250 g brasna
I jos 25 g mljevenog badema
1 kašikica kakaa
Priprema
Umjesiti sve sastojke u glatko tjesto.
Tjesto podjeliti na 3 djela tako da dobijete 1 veće, jedno srednje i jedno manje tjesto
Svako tjesto isjeci na 6 loptica i valjati ih u valjke jednake dužine. Valjke rastanjiti malo pa slagati deblji valjak prvi pa na njega srednji pa manji i urolati. Zatim ponovimo postupak sa svih 6. Te tih šest slažemo po principu 3 valjka pa na njih 2 valjka pa 1. Tjesto ostaviti u frižider tako na 2 sata (umotati u foliju.). Zatim rezati keksiće i stavljati na pek papir. Peci keksiće na 180 stepeni 15 minuta.
Imate li kuhinju koju najviše volite i čija jela rado spremate?
Volim sve kuhinje da isprobam ali nema bolje od kuhinje naših baka Naša tradicionalna jela stoje rame uz rame sa najboljim svjetskim kuhinjama.
Planovi za dalji razvoj karijere u kulinarstvu?
Voljela bih jednog dana imati svoju malu trgovinicu sa keksima i pecivima. Svoj mali raj ispunjen slatkim i slanim čarolijama
Poruka čitateljima.
Čitateljima bi porucčila da samo slijede svoje snove ma gde god da ih oni odnesu. Tek kad budete živjeli život kakav vi želite, tek tada ćete biti iskonski sretni.